Selçuklu başkenti Konya'nın 'asırlık alışveriş merkezi' Melike Hatun Çarşısı

Konya'da, şehrin en kalabalık ve merkezi yerinde bulunan ve "Kadınlar Pazarı" olarak bilinen Tarihi Melike Hatun Çarşısı, bir asırdır canlılığını koruyor.

Konya'nın Karatay ilçesinde bulunan ve günümüzde Hazreti Mevlana'nın kızı Melike Hatun'un adını alan asırlık çarşı...

Şehrin yöresel lezzetleri "küflü peynir" ve "Konya gevreği"nin yanı sıra organik ürün arayan tüketicilerin ilk tercihleri arasında yer alıyor.

Taze meyve ve sebze kokan pazara girildiğinde günün erken saatlerinde tezgahını açıp, alıcı bekleyen pazarcıların tatlı telaşı karşılıyor.

Çarşıda köy ve beldelerinde yetiştirdikleri ürünleri satmak için bekleyen kadınları görmek ise artık pek mümkün olmuyor.

Reklam
Reklam

Kapalı bir pazar olan Tarihi Melike Hatun Çarşısı'nın ikinci ve üçüncü katlarından aşağıyı izlemek ise ziyaretçilere farklı bir atmosfer yaşatıyor.

'DAHA ÇOK KADININ PAZARCILIK YAPMASINI İSTERDİM'

Konya Pazarcılar Odası Başkanı Yasin Aktaş, Kadınlar Pazarı'nın Konya'nın hala aktif olan en eski pazarlarından olduğunu söyledi.

Eskiden sadece değişik yerleşim yerlerinden gelen kadınların pazarcılık yaptığı bir alan durumunda olan çarşının günümüzde kimlik değiştirdiğini anlatan Aktaş, şöyle konuştu:

"Adı üzerinde 'Kadınlar Pazarı'. Şimdi görüyoruz ki maalesef kadınlar yok denecek kadar az. Aslına dönüp pazarda daha çok kadının pazarcılık yapmasını isterdim. İhtiyaç sahibi kadınlar olabilir, bahçesinde yetiştirdiği sebze ve meyveyi satmak isteyen kadınlar olabilir, burada ticaret yaparlarsa bu durum bizi mutlu eder. Eskiden insanlar bahçelerinde ne yetiştirirse onu burada satarlardı. Kiraz ve elmadan tutun da domates ve bibere kadar, ürettikleri her şeyi burada satarlardı. Bu insanlar da genellikle gerçek ihtiyaç sahipleri olurdu"

Reklam
Reklam

'GÜNÜMÜZDE BURASI ALIŞVERİŞ MERKEZİ GİBİ'

Aktaş, merkezi konumu ve kapalı bir mekan olması dolayısıyla çarşının ticari canlılık açısından alışveriş merkezleri ile yarıştığını belirtti.

"Günümüzde burası alışveriş merkezi gibi. Son yıllarda pazar özelliğinden uzaklaşmaya başladığını görüyoruz. Eskiden insanlarımız buraya evlerinde kuruttukları meyveleri getiriyordu. Ev yapımı reçeller burada satılırdı. Eskiden tamamen organik ürünler satılırdı. Hadim ve Bozkır gibi ilçelerin köylerinden otobüslerle gelenlerin kuru üzüm, pekmez, bal, reçel gibi ürünlerini sattıkları yerdi. Şimdi modernleşti ve AVM'lerle yarışır hale geldi. Burası şehrin merkezi. En önemli özelliği; son derece işlek bir yerde bulunması. Bu özeliğini hala koruyor"

"Küflü peynir" denildiğinde akla gelen ilk yerin Tarihi Melike Hatun Çarşısı olduğunu vurgulayan Aktaş, "Küflü peynirin merkezi burasıdır. Konya kültüründe bu peynirin çok önemi var. Konya mutfağının da farklı lezzetleri arasında yer alıyor. Şehir dışından bile çok talep gördüğünü biliyoruz" dedi.

Reklam
Reklam

Aktaş, yeniden bir düzenlemeye ihtiyacı olan çarşının yeteri kadar aktif olmayan katlarının da canlandırılması gerektiğini belirtti.

Anahtar Kelimeler: