‘Selçuklu Mutfağı’nın Yazarı Birikimlerini İzgün Ile Paylaştı

Yemek sektörünün önde gelen kuruluşları arasında yer alan İzgün Gıda, ‘Selçuklu Mutfağı’ kitabıyla, yemek sektörünün...

Yemek sektörünün önde gelen kuruluşları arasında yer alan İzgün Gıda, ‘Selçuklu Mutfağı’ kitabıyla, yemek sektörünün Nobel ödülü sayılan Gormand Cookbook’tan, ‘Dünyanın en iyi tarihi yemek kitabı' ödülünü alan Ömür Akkor’u misafir etti. Ödüle giden süreçte yaşadıklarını ve bundan sonraki hedeflerini İzgün çalışanları ve şeflerine anlatan Akkor, ödül sürecini “Kilis’te babaannemin mutfağında başlayıp, Bursa Santral Garaj’da 'SemSek'le devam eden ve en nihayetinde Paris’te Louvre Müzesi'nde biten uzun bir hikâye ve upuzun bir yoldu.” şeklinde özetledi.

Reklam
Reklam

Hazırlanan kitapla Selçuklu mutfağındaki lezzetleri günümüze taşımayı amaçladığını söyleyen Akkor, kitapta sadece yemek tariflerini değil çinileri ve Selçuklu’nun sosyal yaşamını da aktarmayı hedeflediğini anlattı. Daha önce Bursa yemekleri ve yumurta yemekleri üzerine araştırma yaptığına dikkati çeken Akkor, yemek yapmaya küçük yaşlarda başladığını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: “Kilisli bir ailenin çocuğuyum. Kilis'te babalar haftada bir gün mutfağa girer ve evin çocukları da yardım eder. Küçük yaşta başlarsınız bu seremoniye. 20'li yaşlara geldiğinizde artık siz yaparsınız. Babaannem büyük bir mutfak kadınıydı. Biz sabahları havan sesleri, et kokularıyla uyanırdık. Evin içinde beş duyuya hitap eden bir yemek vardı. Ben mutfak kültürü eserlerini yazabilmek için 71 il 250 bin kilometre gezdim. Türkiye'nin her tarafında çalıştım, düğün aşçılarıyla helva kavurdum.”

‘Selçuklu Mutfağı’ kitabıyla ödülü kazandığına hala inanamadığını ifade eden Akkor, çok çalışmanın ve aldığı duaların sonucunda bu başarıyı elde ettiğini vurguladı. Akkor, “Bu uzun yolculukta bana gönülden inanan ve koşulsuz destekleyen tanıdığım ve tanımadığım bütün dostlarıma çok teşekkür ederim.” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Bursa’nın gururu bir şefi ağırlamaktan mutluluk duyduklarını ifade eden İzgün Gıda Genel Müdürü Uğur Esen ise şöyle konuştu: “İzgün Gıda olarak Bursa’dan çıkan ve dünya çapında ödül alan Ömür Akkor’u burada ağırlamaktan mutluyuz. Biz millet olarak muhteşem bir tarihi ve kültürel mirasa sahibiz. Yemek kültürümüz de böyle bir mirasın izlerini taşıyor. Bugüne kadar Selçuklu mutfağı ile ilgili herhangi bir veri yoktu. Ömür Akkor böyle bir çalışma yaparak tarihi bir işlevi yerine getirmiştir. Bursa’nın ve Türkiye’nin böyle kişilere ihtiyacı var. Ülkemizin mutfağı çok geniş ama basılı materyal olarak diğer ülkelerin çok gerisindeyiz. Basılı materyalin az olmasından dolayı mutfağımızı Dünya’ya tanıtamıyoruz. Bunun için İzgün olarak hem daha kaliteli şeflerin ortaya çıkmasını sağlamak hem de yemek kültürümüzü kayıt altına almak için okul çalışmamız var.”

Ziyaretin sonunda Ömür Akkor, İzgün şeflerine ‘Bursa Mutfağı’ adlı kitabını hediye etti ve kendisini davet ettiği için Genel Müdür Uğur Esen’e teşekkür etti.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: