Selçuklu'da Bayat Ekmek Ve Atık Yağ Çöpe Gitmiyor

Konya’nın merkez Selçuklu İlçe Belediyesi, sosyal sorumluluk projelerine bayat ekmek ve atık yağ toplama projelerini...

Konya’nın merkez Selçuklu İlçe Belediyesi, sosyal sorumluluk projelerine bayat ekmek ve atık yağ toplama projelerini de ekledi.

Selçuklu Belediyesi ekmek israfını önlemek, ülke ekonomisine katkıda bulunmak ve bayat ekmekleri yeniden değerlendirmek amacıyla “Bayat Ekmek Toplama” projesi ile “Atık Yağ Toplama” projelerini başlattı. Yazır, Şeyhşamil, Buhara mahallerinde bulunan sitelere 90 adet bayat ekmek kutusu ile 20 adet bitkisel atık yağ toplama konteyneri yerleştirildi. Bu sitelere yerleştirilen kutular ile temiz ve sağlıklı bir şekilde toplanan ekmekler ekipler tarafından hayvan barınağına götürülüyor. Plastik şişe ve kaplarda biriktirilen atık yağlar da konteynerlerde biriktirilecek ve yağların çöplere veya lavaboya dökülerek çevreyi kirletmesi önlenmiş olacak. Bayat ekmek kutuları sitelerin yanı sıra öğrenci yurtları, alışveriş merkezleri ve lokanta gibi ekmeğin çok tüketildiği yerlerin önüne de yerleştirilerek israfın önüne geçilecek. Ekmek israfının inanılmaz boyutlara geldiğini söyleyen Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, “Yiyiniz, içiniz, fakat israf etmeyiniz; çünkü Allah israf edenleri sevmez diyen bir dinin mensubu olarak ekmek israfını önleme noktasında üzerimize düşen sorumluluk çok daha fazla. Dünyanın farklı bölgelerinde insanlar yiyecek bir lokma ekmek bulamazken, ülkemizde yılda 2,1 milyar ekmek çöpe atılıyor. Ülkemizdeki bu israfın önüne geçmek zorundayız. Biz tüketicilerin üzerine düşen bir an önce bilinçlenerek ekmeği uygun şekilde kullanmak ve değerlendirmektir. Selçuklu Belediyesi olarak başlattığımız bu proje ile bayat ekmekler artık çöpe atılmayacak. Bu sayede hem ülke ekonomisine katkıda bulunacak, hem de bayat ekmekleri yeniden değerlendirerek ekmek israfını önlemiş olacağız” dedi.

Reklam
Reklam

Yapılan araştırmalara göre, ülkemizde yılda 550 bin ton ekmek israf edilirken, bunun parasal değeri yaklaşık 1,5 milyar TL’yi buluyor ve bu para ile 80 hastane, 500 okul inşa edilebiliyor. Türkiye’de bir günde israf edilen ekmek sayısı ise birçok ülkenin nüfusundan daha fazla oluyor. Araştırmalara göre, 1 litre kızartmalık atık yağ da 1 milyon litre suyu kirletiyor. Yetkililer 20 olan atık yağ konteyneri sayısının ilerleyen günlerde artarak ilçe genelinde uygulanacağını belirtirken, toplanan bitkisel atık yağlar bio-dizel yapımında, inşaat ve ilaç sektöründe yeniden değerlendiriliyor.

Selçuklu Belediyesi geri dönüşüm projesi kapsamında başlattığı uygulamalar sayesinde ambalaj, karton kutu, kağıt, metal, cam, plastik ve pil gibi atıkları toplayıp geri dönüşümle ülke ekonomisine kazandırdı. 2012 yılında ilçe genelinde 2 milyon 319 bin kilogram kağıt-karton, 2 milyon 558 bin kilogram plastik, 195 bin kilogram cam ve 303 bin kilogram da kompozit ambalaj atığı toplandı. Proje kapsamında okullar ve resmi kurumlara 5 bin 500 adet iç mekan kutu, güvenlikli sitelere 350 adet konteyner, konutlara ise toplam 36 ton poşet dağıtımı yapıldı. Okullara yerleştirilen atık pil toplama kutuları ile 2012 yılında 3 bin 595 kg atık pil toplandı ve imha edildi. Okullarda devam eden proje kapsamında atık pil kutuları, ilçede bulunan muhtarlık ofislerine ve talep edilen sitelere de yerleştirildi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: