Selçuk’ta Yeni Yök Taslağı Tartışıldı

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), 1,5 yıldır üzerinde çalıştığı ‘Yeni YÖK Yasa Tasarısı’yla ilgili akademisyenlerin görüşlerine başvurmak...

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), 1,5 yıldır üzerinde çalıştığı ‘Yeni YÖK Yasa Tasarısı’yla ilgili akademisyenlerin görüşlerine başvurmak amacıyla gerçekleştirdiği toplantıların ilkini Selçuk Üniversitesi’nin ev sahipliğinde yaptı.

Selçuk Üniversitesi Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde gerçekleşen toplantıya, Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hakkı Gökbel, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Tahir Akgemci, Prof. Dr. Mehmet Musa Özcan, Prof. Dr. Mustafa Şahin ile çok sayıda öğretim üyesi ve öğretim elemanları katıldı. Toplantının sabah gerçekleştirilen oturumunda açılış konuşmasını yapan Rektör Prof. Dr. Hakkı Gökbel, yeni YÖK taslağına ilişkin üniversitede yapılan çalışmalara yönelik akademisyenlere bilgi verdi. Rektör Prof. Dr. Gökbel, “Süreç, yaklaşık 2 ay önce YÖK başkanımızın önerisiyle başladı. Ardından tarafımızdan bir komisyon kuruldu. Bu komisyon şu anda çalışmalarına başladı ve hazırlayacağı raporu önümüzdeki hafta senatomuza sunacak. Senato da bu raporu görüşecek ve pazartesinden başlayarak öğretim üyelerinin görüşleri alınacak. Belirlenen 10 öğretim üyesi YÖK’e gidecek ve bu konuda bilgi alışverişinde bulunacak. YÖK’ün bu konuda üniversiteler ve akademisyenlere taslağın her ayrıntısına ilişkin görüş sorması ve bunları titizlikle kayda geçmesi oldukça önemli bir süreçtir. Özellikle şunu belirtmeliyim ki, ben daha önce bu şekilde hazırlanan bir yasa taslağı hatırlamıyorum. Bunu hazırlayanlara şimdiden teşekkür ediyorum” dedi.

Reklam
Reklam

ÜNİVERSİTELERE VE AKADEMİSYENLERE SORULUYOR

Yükseköğretim Kurulu’nun yapılanması içerisinde yeni taslak hazırlandığını ve bu kapsam içerisinde öğretim elemanlarının görüşlerinin bu süreçte yasaya yansıması konusunda bir dizi çalıştay gerçekleştirdiklerini belirten YÖK Başkan Vekili Şaban Çalış ise, “Bu süreçte yaptığımız ilk toplantıyı Selçuk Üniversitesi’nde gerçekleştiriyoruz. Selçuk Üniversitesi’nin bu konuda ön planda tutulmasının anlamlı olduğunu düşünüyorum. Sizin görüşleriniz bizim için oldukça önemli. Üniversitelerin ve kurumların görüşlerini alıyoruz. Mümkün ölçüde görüşleri yasa metnine dahil ediyoruz. Kurumsal görüşlerin ötesinde öğretim üyelerinin görüşlerini de alıyoruz. Şuan üniversiteler bünyesinde 120 bine yakın öğretim elemanı bulunmaktadır. Hepsinin görüşlerini tek tek alamasak da çoğunluğun düşüncesine göre yeni yasayı şekillendireceğiz” şeklinde konuştu.

“MAĞDURİYET SÜRECİNİ DEĞİŞTİRMEK İSTİYORUZ”

Yeni YÖK Yasa Tasarısıyla ilgili de bilgi veren Prof. Dr. Çalış, “Cumhuriyet tarihine baktığımızda 3 önemli tarih karşımıza çıkıyor. Birincisi 1933 yılı İstanbul Üniversitesi’nin kuruluşu, ikincisi 1946 yılı, üçüncüsü ise 1980 YÖK’ün kuruluşu ile yapılan süreç. Bu süreçler olağanüstü şartlarda, katılımcı ve demokratik olmayan bir süreci kapsıyordu. Bu 3 reformun arkasından gelen kitle, mağduriyeti de beraberinde getirdi. Biz kurum olarak bunu değiştirmek istiyoruz. Öğretim elemanlarının bu süreç içerisinde mutlaka dikkate alınmasını istiyoruz. Öğretim üyelerini dikkate almayan bir yaklaşımı doğru bulmuyoruz” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Toplantıda, daha sonra karşılıklı görüş alışverişinde bulunuldu. Üniversitelerdeki yapısal değişiklikler, öğretim üyelerinin yaşadığı sorunlar, sınav sistemleri ve atamalar ile özlük hakları gibi pek çok konunun da ele alındığı toplantı, öğretim üyeleri ve akademisyenler tarafından yoğun ilgi gördü.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz