Selde Yapılması Gerekenler

Gümüşhane Afet ve Acil Durum Müdürü Mesut Bayrak, kısa süreli yoğun yağışın ani sele, uzun süreli yağışın ise nehirlerin taşmasına

Gümüşhane Afet ve Acil Durum Müdürü Mesut Bayrak, kısa süreli yoğun yağışın ani sele, uzun süreli yağışın ise nehirlerin taşmasına neden olduğunu bildirdi.

Bayrak, yaptığı yazılı açıklamada, her ailenin aile afet planı olması gerektiğini ve bu planın hazırlanırken sel riskinin de göz önünde bulundurması gerektiğini belirtti.

Coğrafi yapısı itibariyle Gümüşhane'nin ve Doğu Karadeniz'in sel riski bulunduğuna dikkati çeken Bayrak, şunları kaydetti:

"Sel sırasında sakin olmalıyız ve paniğe kapılmamalıyız. Hemen yüksek bir yere çıkmalıyız. Su yatağı veya çukur bölgeleri hemen terk etmeliyiz. Asla sel sularından, araçla veya yürüyerek geçmemeliyiz. Elektrik hatlarından ve kopmuş elektrik telleri ile temas riski içeren su birikintilerinden uzak durmalıyız.'

Reklam
Reklam

Bayrak, kısa süreli yoğun yağışın ani sele, uzun süreli yağışın ise nehirlerin taşmasına neden olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Kendimizin ve aile üyelerinin güvende olduğundan emin olduktan sonra çevremizde yardıma ihtiyacı bulunan kişi olup olmadığını kontrol etmeliyiz. Eğer ilk yardım eğitimimiz yoksa, çevremizdeki kazazedeleri zorunlu olmadıkça hareket ettirmemeli ve rastgele taşımamalıyız. Sel suyu ile temas etmiş hiçbir gıda malzemesini ambalajlı olanlar da dahil kullanmamalıyız. Sele maruz kalmış bölgelerde kaynağı bilinmeyen suları kullanmamalıyız. Mümkün ise şişe suyunu kullanmalıyız. Çevresi sel suları ile çevrilmiş binalardan uzak durmalıyız."

Muhabir: İbrahim Özdemir

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: