Selimiye Başvurudan 11 Yıl Sonra Dünya Kültür Mirası Listesi’ne Girdi

Dünya Kültür Mirasında Selimiye ve Sorumluluklarımız’ konulu bir konferans veren UNESCO Dünya Mirası Alan Yönetim...

Dünya Kültür Mirasında Selimiye ve Sorumluluklarımız’ konulu bir konferans veren UNESCO Dünya Mirası Alan Yönetim Başkanı Dr. Nurçin Çelik, Selimiye’nin Dünya Kültür Mirası Listesi’ne giriş sürecinde ilk başvurunun 25 Şubat 2000 yılında yapıldığını ve listeye 11 yıl sonra, 29 Haziran 2011’de girdiğini belirtti.

Edirne Valiliği ve Edirne Belediye Başkanlığı tarafından Devecihan Kültür Merkezi’nde ‘Dünya Kültür Mirasında Selimiye ve Sorumluluklarımız’ konulu bir konferans düzenlendi. UNESCO Dünya Mirası Alan Yönetim Başkanı Dr. Nurçin Çelik tarafından verilen konferansa Vali Hasan Duruer, İl Kültür ve Turizm Müdürü İrfan Özcan, İl Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Özcan, vali yardımcıları ve çok sayıda sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı.

Reklam
Reklam

Konferansta ilk olarak UNESCO hakkında bilgiler veren Nurçin Çelik, UNESCO’nun kurulma karının 1945 yılında Londra’da 44 ülke temsilcisinin katıldığı bir toplantı sonucu araya gelmesiyle alındığını ve 1946 yılında da UNESCO’nun kurulduğunu belirtti. Türkiye’nin UNESCO yasasını imzalayan ilk 22 devlet arasından 10’uncu olduğunu ifade eden Çelik, UNESCO’nun merkezinin Fransa’nın başkenti Paris’te olduğunu ve 2012 yılı itibariyle 190 ülkenin UNESCO’ya üye olduğunu kaydetti. Dünya Mirası Listesi’ne alınan bir eserin aynı zamanda korunma altına alındığını kaydeden Çelik, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

“UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne alınan yer halkların ortaklaşa mirası olarak kabul edildiğinden ötürü artık saygısızca bozulamıyor, kirletilemiyor ve sürekli bakım ve koruma altına olunmuş oluyor. Ayrıca listeye giren yerin bakımı, tamiri ve korunması için yapılacak harcamaların bir bölümü UNESCO’ya üye olan ülkeler tarafından ortaklaşa ödeniyor.

Eylül 2012 itibariyle UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne kayıtlı 962 kültürel ve doğal varlık var. Bunlardan 745’i kültürel, 188’i doğal ve 29’u da hem kültürel hem doğal varlık. Türkiye’den de 37 bölge geçici listede yer alıyor.”

Reklam
Reklam

Selimiye Cami’nin UNSECO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne geçiş sürecinden de bahseden Dr. Nurçin Çelik, ilk başvurunun 25 Şubat 2000 yılında yapıldığını belirterek, “Selimiye Cami hakkında esas dosya 27 Nisan 2010’da UNESCO’ya sunuldu. 29 Haziran 2011’de de dünya mirası listesine girdi” dedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: