Selimiye'deki "kapısız oda"nın sırrı çözüldü

Mimar Sinan'ın ustalık eseri Selimiye Camisi'nde, "sır oda" olarak bilinen pencereli ancak kapısız odanın sırrı çözüldü.

Mimar Sinan'ın ustalık eseri Selimiye Camisi'nde, "sır oda" olarak bilinen pencereli ancak kapısız odanın sırrı çözüldü.

Edirne'nin ve Osmanlı'nın simgesi olan Selimiye Camisi, kentin merkezinde, eskiden Sarıbayır ve Kavak Meydanı denilen alanda bulunuyor.


II. Selim'in emriyle 1568 - 1575'te yaptırılan sultan camisi, çok uzaklardan göze çarpan yapısı ve kurulduğu yerin seçimiyle, Mimar Sinan'ın aynı zamanda usta bir şehircilik uzmanı olduğunu vurguluyor.


Selimiye Camii'ni ziyaret edenlerin merak konusu olan kapısız oda için çalışma başlatan Vakıflar Edirne Bölge Müdürlüğü ekipleri, oda duvarından raspa tekniğiyle aldıkları harcı inceledi.

Reklam
Reklam

İnceleme sonucunda, odanın kapısının sonradan kapatıldığı anlaşıldı. Kapının ne zaman kapatıldığı, harç analizi sonrasında netlik kazanacak.


Vakıflar Genel Müdürlüğünün Selimiye Camisi için hazırlattığı restorasyon, röleve ve restitüsyon projesinin tesliminin ardından oda, eski haline çevrilebilecek.


Edirne Müftüsü Emrullah Üzüm, yaptığı açıklamada, kapının neden örüldüğünü bilmediklerini söyledi.


Büyükçekmece'deki bu cami çok farklı

Büyükçekmece Sancaklar Camii, Hira Mağarası'ndan esinlenerek yerin altına inşa edildi.


Hira Mağarası'ndan esinlenerek inşa edilen cami, Dünya Mimarlık Festivali'nde birincilik ödülüne layık görüldü.


Mimar Emre Arolat tarafından Büyükçekmece'de yapılan Sancaklar Camii, alışılmışın dışındaki mimari yapısıyla dikkat çekiyor.


Caminin eski yapıları andıran bir görüntüsünün olduğunu söyleyen Başkan Akgün, "Ülkemize son derece önemli bir eser kazandırdık. Başta Emre Arolat olmak üzere emeği geçen herkese Büyükçekmece halkı adına teşekkür ediyorum" dedi.


Başkan Akgün, "Uluslararası ödül almış bir camiye ülkemizin sahip olmasının onur verici bir durum" dedi.

Reklam
Reklam

Başkan Akgün, Sancak ailesi bu projeyi ilk bana getirdiğin de Hira Mağarası'ndan mı esinlenerek yapıldığını sordum.


Gerçekten de Sancak ailesi bu işe emeğini, parasını, gönlünü verdi.


Ülkemize böyle bir eseri kazandırma noktasında cömert davranmış olmalarından dolayı hem kendilerine hem ailelerine hem de kurumlarına şahsım ve Büyükçekmece halkı adına tekrardan çok teşekkür ediyorum" diye konuştu.