Selin vurduğu Avustralya'da normale dönüş aylar sürecek

Kuzeydoğudaki Queensland eyaletinde dokuz metreyi aşan sel suları hala yükseliyor. Yetkililer normale dönüşün kolay olmayacağını belirtiyor.

Yetkililer pek çok bölgede ulaşımı sağlamanın 15 gün süreceğini düşünüyor

Avustralya'nın kuzeydoğusundaki Queensland eyaletinde sel felaketinden etkilenen ve bir haftadır erişilemeyen bölgelere ilk yardımlar ulaştırılmaya başlandı.

Diğer bölgelerle bağlantısı kesik olan Rockhampton kentinde halka askeri uçak ve helikopterlerle gıda ve tıbbi yardım taşınıyor.

75 bin nüfuslu Rockhampton'da 9 metre 20 santimetreyi bulan su seviyesi hâlâ yükseliyor.

Uzmanlara göre üst sınır, yani yaklaşık 9,5 metre, Salı akşamı ya da Çarşamba sabahı görülecek.

Reklam
Reklam

Rockhampton Belediye Başkanı Brad Carter, selden kentin yüzde 40'ının etkilendiğini söyledi.

Oluşan göl Türkiye ve Yunanistan'ın toplamına yakın Bölgedeki muhabirimiz kent ve çevresinin bir iç denizdeki adayı andırdığını söylüyor.

Yetkililere göre bölgedeki 20 kent ve kasaba selden etkileniyor. Bu da yaklaşık 200 bin kişinin afetzede olduğu anlamına geliyor.

Eyalette 850 bin kilometrekare, yani neredeyse Türkiye ve Yunanistan'ın toplam yüzölçümlerine yaklaşan bir alan sular altında.

Sokaklarda ulaşım teknelerle sağlanıyor

Toplam büyüklüğü 1,73 milyon km2 olan Queensland eyalet yönetiminin başbakanı Anna Bligh, bölgede hayatin normale dönmesinin aylar süreceğini söyledi.

Pistin sular altında kalması nedeniyle havaalanı sivil uçuşlara kapatılırken, otoyollar ve demiryollarının bağlantısı kesildi.

Köprü ve otoyollarda hasar meydana geldi. Enerji hatlarında da sorunlar yaşanıyor.

Fitzroy nehrinde su seviyesinin yükselmesi nedeniyle binlerce evin daha tehdit altında olduğu belirtiliyor.

Yüksek yerlerde kalanlar da benzin istasyonları ve süpermarketlere hücum ederek temel ihtiyaç maddelerini stoklamaya çalışıyor.

Reklam
Reklam

Sadece üç kişinin öldüğü sellerde on binlerce kişi tahliye edildi, evlerinden ayrılanlar oluşturulan yedi merkezde barınıyor.

Rockhampton'ın banliyölerinden birinde yaşayan Dion Barden sel suları evlerinin yakınındaki dereyi taşırınca, kendisinin bir tarafta, eşinin diğer tarafta kaldığını anlatıyor. Uzmanlar sel sularının çekilmesinin ve çiftin buluşmasının 15 gün alabileceğini belirtiyor.

Tanya Hallam'ın durumu ise trajikomik. 1 Ocak'taki evlilikleri için nişanlısıyla çok tartışmışlar.

"İlle de nehir kıyısında olsun, suya yakın olmak istiyorum" diye direten Tanya'ya nişanlısı "Al sana su" diyormuş selden beri.

Nikahı, balayını iptal etmek zorunda kaldıklarını anlatan Hallam şimdi evlerinin başında, yağmacılara karşı nöbet tuttuklarını söylüyor.

Yılan tehdidi Sel yılanlara yaradı

Suların her yeri kaplamasıyla cirit atmaya başlayan su yılanları da büyük bir sorun. Çok sayıda insan yılan sokması şikayetiyle hastanalere başvuruyor.

Rockhampton Belediye Başkanı, "İnsanların ayaklarının arasında yılanlar yüzüyor. Bugün dört yılan öldüren birini biliyorum." dedi.

Reklam
Reklam

Sel felaketi, Avustralya'nın kömür ve buğday ihracatına da önemli bir darbe vurdu. Yük gemileri limanlara demirleyemedi.

Avustralya dünyanın dördüncü büyük tahıl ihracatçısı. Kok kömürü sektöründe ise üretimin neredeyse yarısını sağlıyor.

Başbakan Julia Gillard, selden etkilenen küçük işletmelere destek olmak için hibe ve düşük faizli kredi sağlanacağını açıkladı.