Selmanpakoğlu: Aleviler bölünmüşlüğe alet olmayacak

Nevşehir Hacıbektaş Belediye Başkanı Ali Rıza Selmanpakoğlu, Alevi toplumunun ülkede oluşturulmak istenen bölünmüşlük tablosuna asla...

Nevşehir Hacıbektaş Belediye Başkanı Ali Rıza Selmanpakoğlu, Alevi toplumunun ülkede oluşturulmak istenen bölünmüşlük tablosuna asla katkı sağlamayacağını ve bu senaryolara alet olmayacağını söyledi.
Ali Rıza Selmanpakoğlu, yaptığı açıklamada, Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF)’nun düzenlediği Demokratik Anayasa Kurultayı’nda, yeni yapılacak anayasa görüşmelerinin sonunda yayımlanan bildiride 'yeni anayasa tekçi anlayışlar yerine 'çok kimlikli, çok kültürlü, çok inançlı bir anayasa olmalıdır' denildiğini hatırlattı.
Bildiride 'ülkemizde birden fazla etnik ve dinsel grubun varlığı resmen tanınmalı' denildiğini kaydeden Selmanpakoğlu, "Türkiye Cumhuriyeti’ni kuran Türkiye halkına Türk ulusu denir' diye birlik, beraberlik ve dayanışmayı sağlayan Atatürk ulusçuluğundan vaz mı geçilecek? Böyle bir anlayış kastediliyorsa Alevi tabanı bu tuzaklara dün olduğu gibi bugün de yarın da düşmeyecektir.” dedi.

Reklam
Reklam

"ALT KİMLİKLER ZENGİNLİĞİMİZ"
Türkiye'deki alt kimliklerin zenginlik olduğunu kaydeden Selmanpakoğlu, bu zenginliği Türk ulusu' üst kimliğinden koparmaya, yurdun kurtuluşu, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşu ve Atatürk devrimlerinin kök salmasında lokomotif olan Alevilerin alet olmayacağını vurguladı.
Tek bayrak, tek ulus, tek dilin birlik ve beraberliğin ne kadar harcı ise çok kültürlülüğün de o kadar zenginlik olduğunu ifade eden Selmanpakoğlu, şöyle konuştu “Bildiride 'Ana dilde eğitim ve öğrenim hakkını güvence altına alarak yerel yönetimlere de ana dilde hizmet sunma hakkı tanınmalıdır' deniliyor. Ana dilde eğitimin çok büyük sorunları da yanında getireceğini, ayrışmalara neden olacağını göz ardı etmemek gerekir. Ancak özel kurs ve dershanelerin açılması ve hizmet vermesinde sakınca görülmemelidir."
Bildiriye yönelik eleştirilerini sürdüren Selmanpakoğlu, "Bildirinin kabul edilemeyen önemli maddelerinden biri de '667 Sayılı Tekke ve Zaviyeler Kanunu’nun kaldırılması' isteğidir. Bu isteklerini de laiklik adına yapmaktadırlar. Tekke ve zaviyelerin kaldırılması laikliğin temel yasalarından 3 Mart 1924 tarihli üç yasadan birisi de öğretimin birleştirilmesi (Tevhidi Tedrisat Kanunu) yasasıdır. Bu yasa ile dini eğitim ağırlıklı medreseler kapatılarak çağdaş okullar açılmıştır." ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz