KONYA (İHA) - Alkollü restoranlar ve otel animasyonlarında yapılan sema gösterilerinin önlenmesi için semazenler kayıt altına alınacak.
Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın talimatıyla İl Kültür ve Turizm Müdürlükleri de bu tür yerlerde kaçak sema gösterilerine karşı denetimlerde bulunacak.
Hz. Mevlana ile özdeşleşen ve bir ritüel olan sema gösterilerinin alkollü restoranlarda, otel animasyonlarda, mağaza ve dükkan açılışlarında yapılmasının önlenmesi için bir rapor hazırlandı.
Konya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından hazırlanan rapor, Konya Valisi Ahmet Kayhan imzasıyla bakanlığa gönderildi. Raporda, manevi etkisi olan semanın her isteyenin ticari amaç güderek yapmasının önlenmesi amacıyla semazenlerin kayıt altına alınması istendi.
Konya İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdüssettar Yarar, uzun süren çalışmaların ardından hazırlanan raporun Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca incelendiğini, uygun görülmesi halinde de yürürlüğe gireceğini söyledi.
3-5 ay içerisinde isteyen herkesin fiziki olarak semanın nasıl yapıldığını öğrenebileceğini ancak bunun manevi etkisinin semazen üzerinde sorumluluk yaratacağını belirten Yarar, "Sema yapılması istenmeseydi Hz. Mevlana öldükten sonra dünyanın değişik 150 yerinde mevlevi dergahı açılmasına izin verilmezdi.Son dönemlerde her yerde sema gösterisi yapılıyor ve Hz. Mevlana'nın fikirlerini, düşüncelerini bilenler de bundan rahatsız oluyor. En küçük bir işyeri açılışında sema gösterisi yapılması uygun değil. Bunların önlenmesi için tüm semazenlerin kayıt altına alınması gerekir.
Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın sertifika ya da belge vereceği semazenler de hassasiyetle bu konu üzerinde durarak alkollü restoran ve otel animasyonlarında görev almayabilir. Bakanlığın illerdeki müdürlüklere vereceği yetkiyle kaçak sema gösterileri de yapılacak denetimlerle önlenecek" dedi.
İl Kültür Müdürü Yarar, Hz. Mevlana isminin hangi alanlara verilip verilmemesi gerektiğini de bir komisyonun belirleyeceğini sözlerine ekledi.