Şemdinli davası yeniden başlıyor

Şemdinli Davası’nda yargılama yarın Van’da başlıyor. Sivil ve askeri mahkemeler arasında gidip gelen dosya son olarak Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nin gündemine geldi.

9 Kasım 2005’te Hakkâri’nin Şemdinli İlçesi’nde meydana gelen olaylar sonrasında açılan davada yargılama yarın yeniden başlıyor. Mahkemeler arasında gidip gelen bir tutuklanıp bir serbest bırakılan sanıklar, yarın bir kez daha hâkim karşısına çıkacak. Şemdinli davasının tutuklu sanıkları astsubaylar Ali Kaya, Özcan İldeniz ve PKK itirafçısı Veysel Ateş’in yarın Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından yargılanmalarına başlanacak. Mahkemeler arasında gidip gelen davanın yargılama süreci şöyle:

Anayasa değişikliğinin ardından Uyuşmazlık Mahkemesi tarafından kararı bozulan ve tekrar Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilen Şemdinli Davası’nda mahkeme, Askeri Mahkeme tarafından serbest bırakılan Ali Kaya, Özcan İldeniz ve PKK itirafçısı Veysel Ateş hakkında tutuklama kararı verdi.

Reklam
Reklam

-DOSYA ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ İLE İLK MAHKEMESİNE DÖNDÜ-

Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada, sanık astsubaylar Ali Kaya ve Özcan İldeniz ile terör örgütü PKK itirafçısı Veysel Ateş hakkında, “Adam öldürmek, çete kurmak ve adam öldürmeye teşebbüs” suçlarından 39 yıl 5 ay 10’ar gün hapis cezası verildi. Sanık avukatlarının, Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nin kararına itirazı üzerine temyiz incelemesini tamamlayan Yargıtay 9. Ceza Dairesi, 3 sanık hakkında verilen kararın, usul ve görev yönünden bozulması kararı aldı. Davada Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi de “görevsizlik” kararı vererek, dosyayı Van Askeri Mahkemesi’ne gönderdi. Van Askeri Mahkemesi de ilk duruşmada sanıkların tahliyesine karar verdi. Müdahil avukatlarının itirazı üzerine dosya, Hakkâri Ağır Ceza Mahkemesi yerine, Uyuşmazlık Mahkemesi’ne gönderildi. Uyuşmazlık mahkemesi de Anayasanın bazı maddelerinde yapılan değişikliği göz önünde bulundurarak, Şemdinli Davası’nın dosyasını Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderdi. Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi de serbest bırakılan Ali Kaya, Özcan İldeniz ve PKK itirafçısı Veysel Ateş hakkında tutuklama kararı verdi. Astsubay Ali Kaya Muğla’da, PKK itirafçısı Veysel Ateş ise Sakarya’da gözaltına alındı. Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde tekrar görülecek davanın ilk duruşması yarın yapılacak.

Reklam
Reklam

ANKA