Semercilik Teknolojiye Direniyor

OSMANİYE (AA) - Kadirli ilçesinin Yenigün köyünde yaşayan 74 yaşındaki Mehmet Serter, ilerleyen yaşına rağmen semercilik mesleğini yaşatmaya çalışıyor. 

Kadirli ilçesinin Yenigün köyünde yaşayan 74 yaşındaki Mehmet Serter, ilerleyen yaşına rağmen semercilik mesleğini yaşatmaya çalışıyor. Serter, AA muhabirine, 57 yıldır semercilik yaparak geçimini sağladığını ve mesleğini devam ettirecek çırak bulamadığını söyledi. Motorlu araçların yaygınlaşmasıyla semerciliğin yok olmaya yüz tuttuğunu ifade eden Serter, "Eskiden köylerde at ve eşekle yolculuk yapılırdı. Köylü, tarlasını at ile sürer, harmanını at ile kaldırırdı. Şimdi yollar gelişti, herkes ulaşımını araçlarla sağlıyor, çiftçiler traktör kullanıyor. Mesleğimizin yok olmaması için biz de bu teknolojiye direnmeye çalışıyoruz" dedi. Kendisinin bölgede bu mesleği yapan son ustalarından olduğunu anlatan Serter, mesleğinin gelecek kuşaklar tarafından bilinmeyecek olmasından üzüntü duyduğunu belirtti. Son yıllarda ayda bir iki semer siparişi alabildiğini dile getiren Serter, şunları kaydetti: "Çırak olarak başladığım bu meslekte 4 ay sonra usta oldum ve kendi iş yerimi açtım. O yıllarda semer yapmak için ihtiyaç duyduğumuz malzemelerden keçe, tahta, avuç demiri, deri, çuvaldız gibi malzemeleri almak için Kahramanmaraş'a gidiyorduk. Epey zahmetli ve zor bir iş bizim yaptığımız. Bir zamanlar mesleği öğrenebilmek için karın tokluğuna çalışıyorduk. Şimdi bu işi devam ettirecek çırak bulamıyorum. Ayda bir sipariş alırsam ya da bir iki semer tamiri yaparsam halime şükrediyorum. Zaten Kadirli'de bu mesleği benden başka yapan kalmadı."

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: