Şempanzeden adım adım insana

Bilim insanlarının son araştırmaları, şempanzelerle insanların yalnızca 4 milyon yıl önce birbirlerinden ayrıldıklarını ortaya koydu.

Şempanzelerin, insanların, gorillerin ve orangutanların DNA'larını karşılaştıran ABD'li, İngiliz ve Danimarkalı bilim adamları, şempanzeler ve insanların şimdiye dek tahmin edilen 5 ila 7 milyon yıl değil, yalnızca 4 milyon önce bir ortak atadan ayrıldıklarını belirlediler.

Kuzey Carolina Üniversitesi'nden Dr. Asger Hobolth, yayınladığı açıklamada, primat evrimin biyolojide merkezi konu olduğunu ve DNA zincirinden çok bilgi sağlanabileceğini belirterek, hesaplamalarında insanın ne zaman insan olduğunu anlamak için "moleküler saat" kavramından yararlandıklarını kaydetti.

Reklam
Reklam

Araştırmalarını "Public Library of Science Genetics" adlı dergide de yayımlayan bilim insanları, orangutanın ayrılmasını 18 milyon yıl önce, insan ile şempanzenin ayrılmasını da yaklaşık 4 milyon öncesi olarak hesapladılar.

Araştırmaları, "http://genetics.plosjournals.org/perlserv/?request=get-document&doi=10.1371/journal.pgen.0030007#toclink4." internet adresinde de yayımlanan bilim adamları, daha önceki araştırmalarda pek sık kullanılmayan "moleküler saat" kuramının, tüm DNA'ların bir dereceye dek değişmesi, her zaman sabit bir düzey olmaması, ancak bunun gelişimi izlemek için kullanılabilmesi temeline dayandığını söylediler.Hobolt ve Danimarka'nın Aarhus Üniversitesi ve İngiltere'nin Oxford Üniversitesi'nden meslektaşları, araştırmalarında 4 ayrı bölgedeki insan, şempanze ve goril genlerini incelediler.

Çalışmalarında 1960'larda geliştirilen ve aslında konuşma tanımada kullanılan gizli Markov modeli denen bir istatistik tekniğini kullanan bilim insanlarının bulguları, önceki araştırmalarla çelişti. Bilim adamları, insanların, şempanze-insan ortak atasından ayrı bir tür durumuna gelmelerinin yalnızca 400 bin yıl sürdüğünü buldular.

Reklam
Reklam

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'ne bağlı Broad Institute ve Harvard Üniversitesi Tıp Fakültesi Genetik Bölümü'nün geçen yıl yaptığı ortak araştırmada, insan ile şempanze arasındaki nihai ayrılık 5.4 milyon yıl öncesi olarak hesaplanmıştı.

İnsan ve şempanze DNA'larının incelendiği bu araştırmada, insanın ilk ataları ile şempanzenin atalarının, tam olarak ayrılana dek uzun zaman melezleşmiş olabileceği ortaya çıkmıştı.

Uzmanlar, uzun zamandır insan ile şempanzelerin önemli oranda ortak DNA'yı paylaştıklarını, genetik düzeyde bunun yüzde 96 olduğunu biliyorlar.

Geçen yıl da Georgia Teknoloji Enstitüsü'nde yapılan bir genetik araştırmasında, şempanzelerin insanlara goriller ve orangutanlardan çok daha yakın olabileceği bulunmuştu.

Moleküler saate bakan bilim adamları, insanın yalnızca 1 milyon yıl önce tek bir özellikten gelişmeye başladığını belirleyerek, insan yaşamının ve çocukluğunun uzadığını, bunun da insanın hayvanlara oranla daha geç cinsel olgunluğa eriştiğini gösterdiğinin altını çiziyorlar.

Reklam
Reklam

Hobolth ve meslektaşları tarafından yayınlanan raporla ilgili diğer genetik uzmanları henüz bir yorum yapmadılar.