Şemsi Ahmet Paşa Camii'nde son durum! Şemsi Ahmet Paşa Camii nerede?

Son günlerin en çok konuşulan konusu Şemsi Ahmet Paşa Camii önüne yapılacak yol çalışması. Mimar Sinan eseri olan Şemsi Ahmet Paşa Camii'nin bu çalışmayla zarar görebileceğini düşünenler var. Konuyla ilgili İlber Ortaylı da açıklama yaptı. Şemsi Ahmet Paşa Camii'nin kazıkları tartışmalara konu oldu.

İstanbul Üsküdar´da Mimar Sinan tarafından 1580 yılında yapılan Şemsi Paşa Camii duvarında çatlaklar oluştu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Boğaz´ın hemen kenarında bulunan caminin önüne kazıklar çakılarak yapımına başlanan yaya yolu projesinin durdurduğunu, projenin tekrar değerlendirileceğini açıkladı.

Tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı ise Şemsi Ahmet Paşa Camii’ne gelerek incelemelerde bulundu. Ortaylı “Burayı genişletecekler, sonra oturup çay içecekler herhalde. Buraya kazık çakılacaksa Mimar Sinan’ın zamanında âlâsı çakılırdı. Niye Mimar Sinan denizi doldurmamış da sen dolduruyorsun?” diye tepkisini dile getirdi. Üsküdar meydan düzenlenmesi kapsamında tarihi Şemsi Ahmet Paşa caminin önüne yaya yolu yapılması için denize çakılan kazıkların camide hasara neden olması nedeniyle durdurulan inşaatla ilgili inceleme sürüyor.

Reklam
Reklam

Proje kapsamında halk arasında Kuşkonmaz Camii olarak da bilinen Şemsi Ahmet Paşa Camii'nin denize bakan bölümüne deniz içine demir kazıklar çakılarak bir yaya oluşturulması planlanıyordu. Caminin duvarlarında meydana gelen çatlaklar üzerine durdurulan inşaatla ilgili incelemenin sürdüğü belirtildi. Proje daha önce de bazı sivil toplum kuruluşları, tarihçiler ve mimarlar tarafından tarihi dokuyu bozduğu gerekçesiyle eleştirilmişti.