Şemsi Bayraktar: Kadın Çiftçilere Pozitif Ayrımcılık Yapılmalı

- TÜRKİYE Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar düzenlediği basın toplantısında çeşitli konulara değinirken özellikle kadın çiftçilere pozitif ayrımcılık

- TÜRKİYE Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar düzenlediği basın toplantısında çeşitli konulara değinirken özellikle kadın çiftçilere pozitif ayrımcılık yapılması gerektiğini söyledi. Bayraktar, "Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu’ndan, primlerinin yüzde 50'sinin devlet tarafından ödenmesini ve çalışılan her yıl için de 120 günlük yıpranma payı istedik" dedi.

Türkiye'nin, son 10 yılda 218 ülke içinde toplam kırsal nüfus kaybında 1,5 milyonla dünyada 9'uncu, kırsal nüfus oranı azalmasında ise 27'nci sırada bulunduğuna değinen Bayraktar, Ankara ve Kars arasındaki kırsal nüfusta büyük bir azalma olduğunu dile getirdi.

Reklam
Reklam

"Kadın çiftçilere pozitif ayrımcılık yapılması gerekiyor"
Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Bayraktar, genç çiftçilere 30 bin liralık destek projesinin çok önemli olduğunu, ancak şu ana kadar amacına ulaştığını düşünmediğini belirtti. Tarım sektöründe kadın üreticinin önemine dikkat çeken Bayraktar, "Kadın çiftçilerin eğitimine önem veriyoruz. Kadınları bazı tarım tekniklerinde eğitmezsek, hedeflere ulaşmak mümkün değil, üretim hayaldir. Tarımda kadınlara ihtiyaç var. Pozitif ayrımcılık yapılması gerekiyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu’ndan, kadın çiftçilerin primlerinin yüzde 50'sinin devlet tarafından ödenmesini ve çalışılan her yıl için de 120 günlük yıpranma payı istedik. Hem sosyal güvenceye kavuşsunlar, hem de kayıt altına almış olalım. Sektörde 2 milyon 400 bine yakın kadın çiftçi var” diye konuştu.

"En kısa zamanda ithalata son verilmeli"

Et, yağlı tohumlar, mısır, çeltik, gibi bazı ürünlerde üretimin ihtiyacın altında kaldığına dikkat çeken Bayraktar, "Tarımda bir üretim patlaması yapmamız, açık verdiğimiz ürünlerde daha fazla üretmenin yollarını bulmamız gerekiyor. Hayvancılık desteklerinin artarak devam etmesi çok önemlidir. 2010 yılından bu yana kasaplık, besilik, damızlık canlı hayvan ve et ithalatına 5 milyar dolara yakın bir döviz harcanması yapılmasını ve buna devam edilmesini doğru bulmuyoruz. En kısa zamanda ithalata son verecek politikaların oluşturulması ve uygulanması gerekiyor" dedi.

Reklam
Reklam

"Üretici ve market fiyat farkı en çok kuru kayısıda"
Eylülde, markette 33 ürünün 16'sında fiyat artışı, 13'ünde fiyat azalışı, üreticide ise 29 ürünün 14'ünde fiyat artışı olduğunu dile getiren Bayraktar, "Markette fiyat düşüşü yüzde 16,14 ile en fazla limonda görüldü. Bunu yüzde 12,47 ile yeşil soğan, yüzde 11,14 ile kuru fasulye takip etti. Markette en fazla fiyat artışı ise yüzde 47,61 ile sivri biberde olurken, bu ürünü yüzde 14,71 ile salatalık, yüzde 11,60 ile kuru incir izledi. Üretici fiyatlarında da yeşil soğan yüzde 28,85 düşüşle fiyatı en fazla düşen ürün olurken, en fazla fiyat artışının yüzde 59,7 ile elmada görülüyor. Markette yüzde 2,98 artışla 53,7 liraya çıkmasının bir açıklaması olamaz" dedi.

"TÜİK'in rakamı bizi bağlamaz"
Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) Tüketici Fiyat Endeksi'ne göre Eylül ayında zam şampiyonu olan yeşil soğanın, TZOB araştırmasında fiyatı en çok düşen ürünler arasında yer almasına yönelik soru üzerine ise Bayraktar, "Zaman zaman TÜİK’i uyardığımız oluyor. Üretim rakamlarıyla ilgili bir kaç kez uyardık. Bunların revize edilmesini istedik. 'Bize gelen rakamlar sizin verdiğiniz rakamları teyit etmiyor' dedik. Biz bu rakamları alandan, üreticiden ve 800'e yakın odadan alıyoruz. Rakamlarımız hep doğru çıkıyor.TÜİK'in böyle bir rakam vermesi bizi bağlamaz. Biz rakamı veriyoruz, onlar oranı açıklıyor” diyerek sözlerini noktaladı.

Reklam
Reklam

(Fotoğraflı)

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: