Sendika Üyeliğinde ‘yasa’ Endişesi

Türkiye Yol-İş Sendikası Genel Başkanı Ramazan Ağar, belediye hizmetlerinin il sınırları dahiline alınmasına yönelik yasanın...

Türkiye Yol-İş Sendikası Genel Başkanı Ramazan Ağar, belediye hizmetlerinin il sınırları dahiline alınmasına yönelik yasanın yürürlüğe girmesi halinde Türkiye genelindeki 15 bin üyeyi kaybedeceklerini vurgulayıp, “Ortada Türkiye Yol-İş diye bir şey kalmayacak” dedi.

Adana’da Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü bünyesinde çalışırken, kurumun 2005 yılında kapatılması nedeniyle İl Özel İdaresi bünyesinde çeşitli birimlerde görevlendirilen işçilerin, geçmişe dönük alacaklarının ödenmesi noktasında nasıl bir yol izleneceğinin belirlenmesi adına İl Özel İdaresi Kırsal Kalkınma Daire Başkanlığı içinde yer alan toplantı salonunda düzenlenen oturama katılan Ağar, burada çarpıcı açıklamalarda bulundu. Ağar, ‘Büyükşehir Belediyeleri Kanunu’nda yapılmak istenen ve belediyelerin hizmet sınırının, il sınırı olarak belirlenmesine yönelik kanun teklifini değerlendirdi.

Reklam
Reklam

Söz konusu teklifin yasalaşması halinde Yol-İş’in Türkiye genelindeki yaklaşık 15 bin üyesini kaybetmiş olacağını savunan Ağar, “Eğer belediyelerin hizmetleri il sınırı dahiline alınmış olsaydı bugün bu işleri hizmetiçine alınmış olacaktı. Eğer bu teklifi, ‘Torba Yasa’dan çıkarttıramasaydık bugün bu salonda bulunanlar olmayacaktı. Çünkü başta İl Milli Eğitim Müdürlükleri olmak üzere Emniyet Müdürlüklerine en az 20 bin kişi gönderilecekti” dedi.

Büyükşehir Belediyeleri ile ilgili olarak yapılan çalışmaları da yakından takip ettiklerinin altını çizen Ağar, Büyükşehir Belediyesi sınırlarının, il sınırı olarak kabul edilmesi halinde; köye yönelik hizmetlerin mutlaka İl Özel İdaresi ya da Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Daire Başkanlığı tarafından yerine getirileceği yönünde bir ilave eklenmesi gerektiğini savundu.

Ağar, ‘Ulusal İstihdam Stratejisi’ adı altında hazırlanan yasa taslağının esnek ve çağrıya dayalı çalışma usulünü getirdiği gibi ‘İşçi Büroları’nı yaygınlaştırdığını, böylelikle işverenin yaptıracağı iş ile ilgili gerekli olan işgücünü bu bürolar aracılığı ile karşılayacağını, işçilerin de çalıştığı süreye göre ücret alacağını anlattı. Kıdem tazminatının, Yol-İş’in ‘kırmızı çizgi’si olduğunu kaydeden Ağar, açıklamasını da şöyle sürdürdü:

Reklam
Reklam

“Bundan asla ödün vermeyiz. İşverenler, ‘Kıdem Tazminatı Fonu’ oluşturulması, gün sayısının da 15 güne indirilmesi, yasanın yürürlüğü girmesi halinde bunun, işe yeni girenleri kapsaması yönünde bir çalışma içindeler. Bu asla kabul edilemez. Kıdem tazminatı konusunda asla taviz vermeyiz, bundan hiç kimsenin şüphesi olmasın.”

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: