Sendikal haklar için zincirli eylem

Ankara - Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Türkiye Temsilciliği önünde toplanan DİSK üyeleri, kendilerini kapıya zincirleyerek, sendikal örgütlenmenin önündeki engellerin kaldırılmasını talep etti.

ILO'nun Oran'daki Türkiye Temsilciliği binası önünde öğle saatlerinde toplanan DİSK üyeleri, "İşten atılmalar sosyal cinayettir" ve "Sendikal hakkımız engellenemez" yazılı pankartlar açtılar. Hükümet aleyhinde sloganlar atan grup, eyleme alkışlı protestoyla devam etti. DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, burada yaptığı açıklamada, hedeflerinin ILO değil, "ILO kararlarını uygulamayan, bilerek yok sayan, önceki hükümetler gibi bu konuda verdiği sözleri tutmayan AKP iktidarı olduğunu" ifade etti.

Reklam
Reklam

AB sürecinde bir kısmı olumlu, bir kısmı olumsuz olmak üzere bir çok alanda yeni düzenlemeler yapıldığını belirten Çelebi, örgütlenme, toplu sözleşme ve grevle ilgili sorunların çözülmediğini kaydetti. ILO ve AB'nin sendikal hakların önündeki engellerin kaldırılması yönündeki kararlarına rağmen hükümetin "verdiği sözleri tutmadığını"
belirten Çelebi, şunları söyledi: "ILO'nun ve AB'nin samimiyetini tartışmıyoruz. Önemli olan niyet değil, ortadaki belgelerdir. Hükümete düşen de bunun gereğini yerine
getirmektir. Ama hükümet ne yapıyor? Söz veriyor, tutmuyor... Ortaya taslaklar çıkarıyor, bizleri oyalıyor... 'Aranızda anlaşın, gelin' diyor, topu taca atıyor... Biz artık oyalanmak, geçiştirilmek istemiyoruz... Biz artık, 'Türkiye'de taraflar tartışıyor, görüşüyor, meseleler diyalogla çözülüyor' şeklinde gerçek olmayan bir görüntü
vermek istemiyoruz... Biz samimiyet istiyoruz... Hükümete açıkça diyoruz ki 'Sözünüzün eri olun, ne düşünüyorsanız açık söyleyin.' Sendikal hakların önündeki engelleri kaldırmak, bir saatlik iştir... Ya bunu yapın ya da bu konuda konuşmayın ve gerçek yüzünüz ortaya çıksın."

Reklam
Reklam

Açıklamanın ardından Süleyman Çelebi ve beraberindeki heyet, yetkililerle görüşmek üzere ILO Türkiye Temsilciliğine girerken, dışarıda bekleyen DİSK üyeleri de oturma eylemi başlattı. Eylemcilerden bazıları da kendilerini temsilciliğin demir kapısına el bileklerinden zincirledi.