Şener: "Enflasyon tartışılmalı"

Dalgalı kur politikası ve gümrük birliği tartışılmalı" önerisi ile dikkatleri üzerinde toplayan Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, bu kez enflasyon hedeflemesinin tartışılmasında yarar olduğunu söyledi. Şener, gelişmiş ülkelerde üretilen kavramların gelişmekte olan ekonomilere ne ölçüde uyumlu olduğunun sorgulanması gerektiğini belirtti.

DOĞRU REÇETE ARAYIŞI

"Enflasyon hedeflemesinin bilimsel ve akademik düzeyde tartışılmasında yarar var" diyen Şener, şu görüşü savundu:

"Bir partide ekonomi politikalarının ortaya çıkışında değişik faktörler rol oynar. Çünkü parti yöneticileri, somut verilere bakar. Bütçe dengesine, borç stokuna, döviz dengesine göre bir politika oluşturur. Bu veriler yokmuşçasına soyut doğrular üzerinde politika ortaya koyamaz. Oysa bilim adamları konulara, soyut bazda ve olması gereken rahatlıkta bakabilir. Türkiye'de soyut bazda tartışma eksik. Oysa enflasyon hedeflemesinin bilimsel ve akademik düzeyde tartışılmasında yarar var.

Reklam
Reklam

Türkiye'nin 90 üniversitesi, 80 bin akademisyeni uzun dönemde ülke için neyin mükemmel olabileceği ile ilgili özgün açıklamalar getirebilir. Bugün, enflasyon hedeflemesi ve dalgalı kur politikasının envanterini çıkarırsak olumlu maddeler yazabilir. Ama 'şu şu hassas noktalar var' da diyebiliriz. Bunları birlikte değerlendirmek gerekir."

ENFLASYON NEDEN DÜŞTÜ?

Teorik olarak dalgalı kur politikasında Merkez Bankası'nın isterse kuru yükseltebileceğine işaret eden Şener, "Ama enflasyon hedeflemesi yapan bir Merkez Bankası kurun yükselmesini istemez" dedi. Şener, son yıllarda enflasyonun düşüşünün en önemli nedenlerinden birisinin kurun seviyesi olduğunu bildirdi.

KÜRESEL REKABET YORUMU

"Bir siyasal iktidarın başarısı sadece o ülkede değişkenlerle, refah artışı ile ölçülmez" tezini ileri süren Şener, şöyle devam etti:

"Bir ülkedeki performansı ölçmek için uluslararası ölçekleri gözeteceksiniz. 'Ülkede iyileşme oldu' demek, iyileşmeyi anlatmaz. Bunun için diğer ülkelere de bakacaksınız. Örneğin, küresel rekabette yüzde 1 avantaj yakalamışsanız uzun vadede gelişmiş ülkelerle aranızdaki makas kapanıyor. Yüzde 1'lik dezavantaj halinde geleceğin dünyasında yerinizin ne olacağını ve hangi tehlikelerle karşılaşacağınızı bilemezsiniz."

Reklam
Reklam