Şener, İKT'den ticaretin artırılmasını istedi

İzmir -(AA) Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, İslam Konferansı Teşkilatı (İKT) içinde ticaret hacmi için konulan yüzde 20'lik hedefin yakalanması konusunda üye ülkelerin çalışmalarını artırmaları gerektiğini belirtti.

Şener, İzmir'de yapılan İSEDAK İzleme Komitesi 22. toplantısının açılışında yaptığı konuşmada, dünya ekonomisinin yüksek petrol fiyatları ve doğal afetlere rağmen 2005 yılında yüzde 4,8'lik büyüme gerçekleştirdiğini belirterek, bu yüksek büyüme hızının 2006 ve 2007 yıllarında özellikle Çin, Hindistan, Rusya ve gelişmekte olan Asya ekonomilerinin etkisiyle devam etmesinin beklendiğini kaydetti.

Reklam
Reklam

Abdüllatif Şener, dünya ticaretinde gelişmeye paralel olarak İKT üyesi ülkeler arası ticarette de önemli gelişme kaydedildiğini ifade etti. İKT ülkeleri dış ticaretinde 2005 yılında, önceki yıla göre yüzde 30'luk artışla ihracatın 783 milyar dolar, ithalatın 681 milyar dolar düzeyinde gerçekleştiğini bildiren Şener, şöyle devam etti:

"İKT üyesi ülkelerin aralarındaki ticaret ise 2004 yılında, önceki yıla göre 25 milyar dolar artarak yüzde 14 düzeyine ulaşmıştır.Bu bağlamda geçtiğimiz yıl yapılan olağanüstü İslam Zirve Konferansı'nda 2015 hedefi olarak konulan yüzde 20'lik İKT içi ticaret hacmine ulaşılması konusunda üye ülkelerin çalışmalarını artırmaları
büyük önem arz etmektedir."

İKT üyesi ülkeler arasında ticareti artırma konusunda bölgesel ticaret anlaşmalarından yararlanılmasının önem taşıdığını dile getiren Şener, bu kapsamda İKT üyesi ülkeler arasında kurulması çalışmaları devam eden Tercihli Ticaret Sistemi Projesi'nin büyük önem taşıdığını ifade etti. Proje kapsamında geçen yıl tamamlanan ilk tur ticaret müzakeresi görüşmeleri sonucunda Tercihli Tarife Protokolü (PRETAS) hazırlandığını hatırlatan Şener, şöyle konuştu:

Reklam
Reklam

"PRETAS'ın 21. İSEDAK toplantısında imzaya açılmış olmasını memnuniyetle karşılıyorum. Bugün itibarıyla 5 İKT üyesi ülkenin imzaladığı PRETAS'ın ülkelerimiz arasında ticaretin artırılmasına hizmet edebilmesi için projeye iştirak eden tüm üye ülkeleri PRETAS'ı imzalamaya davet ediyor, ikinci tur ticaret görüşmelerinin bir an önce başlatılarak sonuçlandırılmasını diliyorum."