Şener: "Kavga kimsenin yararına değil"

ANKARA(ANKA)-Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, Genelkurmay'dan gelen sürpriz açıklama konusunda, "Hükümet açıklamasının kendisine yönelik olduğunun farkında" dedi. Şener, gerginlerin yaşanması durumunda uzun yıllar tamir edilemeyecek sonuçların ortaya çıkacağı uyarısında bulunurken, "Kavga kimsenin yararına değil. Herkes makul olmalı. Karşılıklı algılamalarda farklılıklar var. Bunlar aşılmalı, giderilmesi konusunda neler yapılabilir ona bakılmalı" yorumunu yaptı.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, Genelkurmay'dan gelen sürpriz açıklama ve Cumhurbaşkanlığı sürecine ilişkin NTV'ye yaptığı değerlendirmede, farklı algılamaların bulunduğunu söyledi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt'la yaptığı telefon konuşmasının olumlu olduğunu belirten Şener, "Başbakan'ın telefon konuşması sırasında yanında değildim. Ayrı bir odada konuşmasını yaptı. Konuşmadan ayrıntılı bir şekilde bahsetmedi. Ancak olumlu olduğunu söyleyebilirim. Ancak ne konuştukları konusunda değerlendirme yapmam doğru olmaz" diye konuştu. Geçmiş dönemlerde Genelkurmay'dan böyle bir açıklama geldiğinde, görmezden gelindiğini kaydeden Şener, "Hükümet sözcümüzün yaptığı açıklamadan da görüleceği gibi gerçekçi bir açıklama yapılmıştır. Ülkemizde böylesine gerginlikler kimsenin faydasına değil. Basın, iş dünyası, vatandaş açısından da böyle" dedi.

Reklam
Reklam

"TAMİR EDİLEMEZ SONUÇLAR ÇIKAR" Başbakan Yardımcısı Şener, gerginliklerin yaşanması durumunda uzun yıllar tamir edilemeyecek sonuçların ortaya çıkacağını belirterek, şöyle devam etti:
"Kavga kimsenin yararına değil. Herkesin makul olması gerekiyor. Devletimizin temel nitelikleri, herkesin sahip olduğu hassasiyetler vardır. Bu da hem Hükümet hem de Genelkurmay da vardır. Karşılıklı algılamalarda farklılıklar var. Bunların nasıl giderilmesi konusunda neler yapılabilir. Farklılıklar aşılmalı"

İNCELEME YAPILIYOR Genelkurmay Başkanlığı'nın açıklamasında gündeme getirdiği sorunlara ilişkin gerekli işlemlerin yapıldığını anlatan Şener, "Türkiye'de 73 milyon insan yaşıyor. Hükümet, kurallara uygun, hassasiyetler için tavrını koyuyor. Bazı yerlerde yasal düzene aykırı sonuçlar çıkmışsa yasal yaptırımlar belirlenmiştir. Bu konuda hükümetimiz, bakanlarımız hem fikir. Bu ülkede kurumlar, kurallar var" açıklamasını yaptı. Bu konunun Cumhurbaşkanlığı seçimi etrafında değerlendirilmemesi gerektiğini kaydeden Şener, "Birinci tur oylama yapıldı. Ana muhalefet partisi yargısal denetim mekanizmasını işletti. Anayasa mahkemesi kararını bekliyoruz. Bu zeminin gereğinde süreç devam edecek. Anayasa Mahkemesi kararını bekliyoruz" diye konuştu.

Reklam
Reklam

ERKEN SEÇİM OLABİLİR Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından erken seçim yapılabileceğini kaydeden Şener, "Partimizin bu konuda aldığı bir karar yok. Cumhurbaşkanlığı seçim yapıldıktan sonra erken seçim yapılabilir. Bu saatten sonra hiçbir seçim erken seçim sayılmaz" dedi.

"İSİM TELAFFUZ EDİLMEDİ" Genelkurmay'ın açıklamasında herhangi bir ismin telaffuz edilmediğini kaydeden Şener, şöyle devam etti:
"'Bildiri şuna istinaden yapılmıştır' şeklindeki yorumları doğru bulmuyorum. Türkiye'nin olağanüstü algılamalara yol açacak bir süreçte değil. Algılamalarda farklılıklar ortaya çıkabiliyor. Farklı görüntünün neden ortaya çıktığını görmemiz lazım. Onun için çaba harcamalıyız. Karşılıklı farklı algılamalarda düzeltme yapmak gerekiyor."

"DEMOKRATİK KURALLAR İŞLEMELİ" Demokratik kuralların işlerliğinin herkes için önemli olduğunu kaydeden Şener, bu noktada iktidar, muhalefet ve Anayasal kurumlara önemli görevler düştüğünü söyledi. Şener, Genelkurmay'ın gece yarısı yaptığı açıklamanın sürpriz olup olmadığı konusunda da şunları söyledi;
"Bildiri yayınlanmadan iki saat önce bir gazeteci arkadaşım önemli bir açıklama geleceğini söyledi. Sürpriz oldu olmadı ayrı bir bağlantı. Genel Kurmay'dan zaman zaman bu tür değerlendirmeler yapılıyor. Bence Türkiye'nin sorunları normal ortamda tartışıp, çözümü birlikte aramaları ülkemizin geleceği açısından daha hayırlıdır."

Reklam
Reklam

"MİTİNG DEMOKRATİK HAKTIR" Devlet Bakanı Şener, Ankara'nın ardından İstanbul Çağlayan'da yapılan mitinge ilişkin olarak da şu değerlendirmeyi yaptı:
"Ankara'da yapılan mitingle ilgili de söyledim, bugün yapılan mitinge ilişkin de aynı değerlendirmeyi yapacağım. Demokrasi böyle bir şey. İnsanların talep ve anlayışlarının bastırılmadığı, rahatça ifade edebildiği yaklaşımdır. Böylesine büyük kalabalıkta izdiham ortaya çıkmadı. Talep ve duyarlılıklarını ifade etmişlerdir. Çağlayan meydanında da aynı şekilde büyük bir miting var. Türk bayraklarıyla nezih bir şekilde bir görüntü var. Burada da bir ortak duyarlılık, beklentiler ifade edilir. Bu görüntüler demokrasinin kurallarına uygun. Bu insanlar ne istiyor. Talepleri nedir, herkesin düşünmesi lazım."