Şener: ''Popülist politikalar olumsuz algılanıyor''

Ankara (AA)- Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, Türkiye'de seçmen profilinin değiştiğini belirterek, "Popülist politikalar uygulayan, Türkiye'nin geleceği ile ilgili olumsuz sonuçlar doğuracak icraatları yapan hükümetler, artık seçmen nazarında olumsuz algılanmaktadır" dedi.

Şener, "Merkez Bankası Başkanı Yılmaz'ın 2007'deki cumhurbaşkanlığı ve genel seçimlerin risk oluşturabileceğine ve bu nedenle beklentilerde bozulma olduğu takdirde kısa vadeli faiz oranları ile tepki vereceklerine" ilişkin sözlerinin hatırlatılması üzerine, anayasa gereği, hem cumhurbaşkanlığı seçiminin hem de genel milletvekili seçimlerinin yapılacağını belirterek, "Dolayısıyla kim ne söylerse söylesin bu seçimleri yapmak, Türkiye'deki ilgili sorumluların Anayasal bir sorumluluğudur. Dolayısıyla bu seçimlerle bağlantılı olarak bir takım yorumlamalar yapmaya, değerlendirmeler yapmaya da gerek yoktur" dedi.

Reklam
Reklam

Seçime doğru yürümeye başlandığında seçim ekonomisi uygulanması beklentisinin ne demek olduğunu bilmediğini kaydeden, "Türkiye'nin geleneğinde 50, 60, 70, 80 ve 90'lı yıllarda bu olabilir. Yani seçim ekonomisi dediğimiz; harcamaları mümkün olduğunca artırmak, mali yükümlülükleri mümkün olduğunca azaltmak ve buna bağlı olarak da açıkları artırmak anlaşılıyorsa artık, seçmen rasyonelleşmiştir. Yani seçmen profili değişmiştir" dedi.

Türkiye'de seçmenin beklentilerinin değiştiğine dikkat çeken Şener, seçmenin siyaseti, siyaset kurumunu değerlendirme biçiminde de büyük farklılıklar ortaya çıktığını ve popülist politikalar uygulayan, Türkiye'nin geleceği ile ilgili olumsuz sonuçlar doğuracak icraatları yapan hükümetlerin artık seçmen nazarında olumsuz algılandığını söyledi.

Şener, "Bu tür popülist tutumlar, davranışlar, seçim politikaları veya seçime dayalı harcamaları artıran, bütçe açıklarını artıran davranışlar seçmen nazarında olumsuz algılanmaktadır. Seçmenin beklentilerinde ve değerlendirmelerinde böyle bir önemli değişimin, dönüşümün yaşandığı bir Türkiye?de seçim vardır diye artık hükümetler popülist politikalar uygulamazlar, bütçe dengesini bozmazlar"dedi.

Reklam
Reklam