Şener'den MB Başkanı Yılmaz'a yanıt

İstanbul -(AA) Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, önümüzdeki yıl yapılacak seçimlere yönelik ortaya olumsuz bir durumun çıkabileceği
varsayımıyla neyin yapılacağını konuşmanın faydalı olmadığını söyledi.

Finans Arenasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Şener, Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz'ın önümüzdeki yıl yapılacak seçimlerin ekonomi üzerindeki etkilerine dair sözlerinin hatırlatılması üzerine, seçim deyince hemen seçim ekonomisinin hatırlanmasının artık gerçekçi olmadığını söyledi.

Reklam
Reklam

Türkiye'nin yıllardır seçim ekonomisi yaşadığını hatırlatan Şener, "Bu tabloya bakarak yeni bir seçim ekonomisi uygulanacağı beklentisi yanlıştır" dedi.

Şener, bütçe disiplinine, kamu finansman dengelerine önem veren bir hükümet olarak ekonominin ihtiyaçlarına uygun bir yaklaşımla seçmenin beklentilerini karşılayacaklarını belirterek, "Merkez Bankası Başkanının açıklamalarına gelince... Merkez Bankası kanununa göre para politikalarını uygulama yetkisi bu kurumdadır.

Ancak ülkedeki ekonomik hedef ve politikalar hükümet tarafından belirlenmekte ve kurumlar arası işbirliği yapılmaktadır.Merkez Bankası kanununa göre, enflasyon politikalarıyla uyumlu olmak kaydıyla hükümetin büyüme ve istihdam plitikasına da destek vermesi yasal yükümlülüktür" dedi.

AB ilerleme raporuyla ilgili olarak da Şener, raporda sürpriz herhangi bir şey olduğunu düşünmediğini dile getirdi.İlerleme raporunun bir hüküm ifade etmediğini, bir durum değerlendirmesi, öneri paketi olduğunu söyleyen Şener, 14-15 Aralık'taki zirvenin önemli olduğunu vurguladı.

Reklam
Reklam

Şener, "Zirveye kadar Türkiye olarak değişik girişimlerimiz olacak. Zirveye kadar karşılıklı görüşme süreci devam edecek" dedi.Tutsat (Mortgage) Yasası'nın çıkması ile Merkez Bankasının faizleri indirip indirmemesi arasında bir bağlantı olmadığını söyleyen Şener, "Mortgage ile ilgili yasayı çıkaracağız. Sistem yürürlüğe girecektir. Önümüzdeki günlerde en kısa sürede TBMM gündemi müsait olduğunda bu yasa genel kurulda görüşülecektir" diye konuştu.