Seninki kaç santim?

Greenpeace, yasak avlanma için başlattığı 'seninki kaç santim" kampanyası kapsamında 'kırmızı telefon iki'yi devreye soktu.

Greenpeace, türü tükenme tehlikesine giren balıkların yasal avlanma boyutlarının belirlenmesi için başlattığı 'seninki kaç santim" kampanyası kapsamında 'kırmızı telefon iki'yi devreye soktu.

Greenpeace'in yavru balık avının durdurulması için geçen Şubat ayında düzenlediği kırmızı telefon eylemi, 1 Eylül’de avlanma sezonu açılmadan tekrar başlatıldı. Kampanya kapsamında, Greenpeace’in 0 212 377 03 50 numaralı telefonunu çevirenler, ücretsiz olarak, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın telefon santralına bağlanıyor. Buradan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’in özel kalemine yönlenerek, yasal düzenleme talep ediyorlar.

Reklam
Reklam

Galatasaray Lisesi önünde saat 10.30’da düzenlenen basın açıklamasında konuşan, Greenpeace Akdeniz İletişim Sorumlusu Deniz Sözcüoğlu, şunları söyledi:

“Yavru balık avının önüne geçilmesi, yalnızca balığı tutanların değil, hepimizin ortak sorunudur. Bugüne kadar yarım milyon imza topladık. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, ilk kırmızı telefon eylemimiz sonrası, İstişare Kurulu’nda balık boylarının tartışılacağını, alınan kararların değerlendirileceğini açıkladı. Ancak toplantıda, sadece lüfer türü tartışıldı. Balıkçıya dönerek lüferin avlanma boyu ne olsun denildi. Toplantıdan bir sonuç çıkmadı. Konu 2012'deki su ürünleri tebliğine kaldı. Oysa lüfer, kalkan, orfoz tükenmek üzere. Palamut, levrek, lahos türleri risk altında. Yani pek çok balık türü, bir yıl daha bekleyecek durumda değil. Avlanma sezonu, 1 Eylül'den önce, öncelikli üç türün avlanma boyunun değiştirilmesini istiyoruz.”

LÜFER, KALKAN VE ORFOZ TÜKENMEK ÜZERE Toplantıda sadece lüferin boyunun tartışıldığını söyleyen Deniz Sözcüoğlu, “Lüfer adeta pazarlığa açıldı. İki tane bilimsel çalışma sunulmasına rağmen, çözüm balıkçıya bırakıldı. Bakanlık acilen harekete geçmeli. Çünkü türü tehlike altındaki lüfer, kalkan ve orfoz için kaybedecek zaman yok. Lüfer 25 cm., orfoz ve kalkan 45 cm. boyundan aşağı avlanmamalıdır” dedi.

Reklam
Reklam

BAKANLIĞI İLK GÜN 74 KİŞİ ARADI Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nı kampanyanın ilk günü 74 kişinin arayarak balıkların avlanma boylarının yeniden düzenlenmesini istediğini açıklayan Deniz Sözüdoğru, “Telefonla görüşen ve yorumlarını paylaşmak isteyenler, www.greenpeace.org/turkey/tr/campaigns/defending-our-mediterranean/kirmizitelefon/ yorum bölümüne yazabilir” diye konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz