Sera Barınak Projesine Vali Harput’tan Tam Destek

Bursa Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği (BDKKYB) üreticilerin ilk yatırım maliyetlerini yüzde 70 azaltan, bunun...

Bursa Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği (BDKKYB) üreticilerin ilk yatırım maliyetlerini yüzde 70 azaltan, bunun karşılığında da hayvanların et ve süt üretimini önemli ölçüde arttıran ‘sera barınak’ projesi geliştirdi. Türkiye hayvancılığına yeni bir soluk getirecek projeye Bursa Valiliği ve bağlı kurumları, Uludağ Üniversitesi ile Gürsu Belediyesi tam destek veriyor.

Ülke hayvancığına yeni bir soluk getirecek proje inceleyen Bursa Valisi Şahabettin Harput çalışmaların yürütülmesi amacıyla Vali Yardımcısı Hüseyin Eren’in başkanlığında bir komisyon kurulması talimatı verdi. Komisyona Gürsu Belediye Başkanı Orhan Özcü, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ömer Çelik, Kırsal Kalkınma ve İPARD temsilcileri, Uludağ Üniversitesi’nce görevlendirilen akademisyenler, BDKKYB Başkanı Veteriner Hekim Yıldırım Oran ile ilgili kurumların teknik kadrosundan oluşturuldu.

Reklam
Reklam

Yapılacak çalışmaları belirlemek ve bir yol haritası hazırlamak amacıyla kurulan komisyon ilk toplantısını Vali Yardımcısı Hüseyin Eren’in başkanlığında önceki gün Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde yaptı. Toplantıda açılış konuşması yapan Vali Yardımcısı Hüseyin Eren hayvancılıkta başarılı ülkelerde bir süredir uygulanan ve BDKKYB tarafından Türkiye’deki iklim ve arazi şartlarına göre yeniden düzenlenen projenin ülke hayvancılığı için neler getireceğini değerlendirmek istediklerini söyledi. İlgili Komisyonun Bursa Valisi Şahabettin Harput’un talimatı ile kurulduğuna vurgu yapan Vali Yardımcısı Eren, “Şimdi bu projeyi masaya yatıracağız. Tüm yönleriyle ele alıp değerlendireceğiz” şeklinde konuştu.

BDKKYB Başkanı Veteriner Hekim Yıldırım Oran ise toplantıda yaptığı konuşmada Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliklerinin kuruluş gayesinin Türkiye’de küçükbaş hayvan nüfusunu arttırmak ve üreticilerin önünü açmak olduğunu söyledi. Hükümetin özellikle son yıllarda hayvan üreticilerine büyük çaplı destekler verdiğini belirten Oran, “Ama üreticilerimiz bu desteklerin çoğundan yararlanamıyorlar. Yerine getirilmesi zor prosedürler var. Buna çözüm bulmak için araştırma yaptık. Hayvancılıkta söz sahibi ülkelerde uygulanan modelleri inceledik. Bu incelememizde son yıllarda uygulamaya giren ‘iklim kontrollü sera barınaklar’ ilgimizi çekti. Teknik kadromuz ile yaklaşık 1 yıl süren bir çalışma ile bu barınakları Türkiye iklim ve arazi koşullarına adapte ederek projeyi sayın valimize sunduk” dedi.

Reklam
Reklam

"HAYVAN SAYIMIZ DÜŞÜYOR"

Hayvancılığa sağlanan ve büyük bölümü hibe olan desteklere rağmen 1980 yılında 50 milyon olan koyun sayısının 23 milyona, 20 milyon olan keçi sayısının 5 milyona düştüğüne dikkat çeken Yıldırım Oran, “Demek ki bir şeyleri eksik yapıyoruz. Bir çözüme ihtiyaç var” dedi.

Yıldırım, hayvancılığa atılım yaptıracak projeye Vali Şahabettin Harput’un çok sıcak baktığını, Gürsu Belediye Başkanı Orhan Özcü’nün de destek verdiğini belirterek, “Sayın valimiz Şahabettin Harput talimat verip bu komisyonu kurdurdu. Burada Türkiye’nin hayvancılığı için tarihi bir çalışmaya başlıyoruz. Üreticilere balık vermek yerine, balık tutmayı öğreteceğiz. Projeye sahip çıkılırsa ülke hayvancılığının atılım yapacağını iddia ediyoruz. Devletin projeye ayıracağı bedel çok küçük olacak ama hayvanların et ve süt verimlerinde çok büyük artış olacak” şeklinde konuştu.

BDKKYB Başkanı Yıldırım Oran’ın konuşmasının ardından söz alan Gürsu Belediye Başkanı Orhan Özcü de projeye inandığını belirtip her türlü desteğe hazır olduğunu vurguladı. Proje hakkında katılımcıları bilgilendiren BDKKYB Teknik Danışmanı Ziraat Yüksek Mühendisi Dr. Timur Güçük, ‘İklim kontrollü sera barınak’ların üreticilerin ilk yatırım maliyetlerini yüzde 70 oranında aşağıya çekeceğini söyledi. Güçük, üreticilerinin barınak yapacakları alanlarda ruhsat sıkıntısı yaşadıklarını, devletin verdiği hibelerden de yararlandıklarını belirtip, “Üreticilerin iklim kontrollü sera barınakları inşa etmek için tek yapacakları şey Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’ne başvurmak olacak. Projenin hayata geçmesi için mevzuata birkaç madde eklemek yetecek” dedi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: