Sera etkisi yaratan gaz salımı 2004'te arttı

Birleşmiş Milletler (BM), sanayileşmiş zengin ülkelerin sera etkisi yaratan gazları atmosfere salımının 2004'te, 1990'ların başından bu yanaki en yüksek seviyeye çıktığını ve hükümetlerin küresel ısınmayla mücadele için daha fazla çaba sarf etmesi gerektiğini bildirdi.

BM iklim değişikliği sekreterliğinin yıllık raporunda, küresel ısınmayla mücadeleyi öngören BM'nin Kyoto Protokolü uyarınca sera etkisi yaratan gazlarla ilgili Sınırlamaları destekleyen ülkelerle birlikte başta ABD olmak üzere bu protokolü onaylamayan ülkelerin içinde bulunduğu 40 ülkenin, sera etkisi gaz salımı 2004'te 17,9 milyar tona çıktı. Rapora göre, bu sayı 2003'te 17,8 milyar, 2000'de ise 17,5 milyardı.

Reklam
Reklam

Sera etkisi yaratan gazların salımının 2000'den bu yana ABD, Kanada, AB ülkeleri ve Japonya'da arttığı belirtilen raporda, Rusya'da, Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra çöken ekonominin yeniden canlanmasının da sera etkisi yaratan gazların salımının artışına etkisi olduğu kaydedildi.

BM iklim değişikliği sekreterliğinin Bonn'daki başkanı Yvo de Boer, sanayileşmiş ülkelerin, sera etkisi yaratan gazlarının salımının azaltılmasıyla ilgili etkili politikaları uygulamak için çabalarını yoğunlaştırması gerektiğini belirtti.

Raporda, İngiltere, Fransa, Almanya, Yunanistan, İzlanda, Fas ve İsveç'in görece olarak Kyoto Protokolü hedeflerine yaklaştığı, diğer çoğu ülkenin ise bu hedefin uzağında olduğu kaydedildi.

Bu arada, İngiltere'de bugün yayımlanan bir raporda da iklim değişikliğini önemsememenin, 1930'lardaki buhranın çapında bir ekonomik çöküntüye yol açabileceği kaydedildi.

Kyoto protokolü uyarınca 35 ülke sera etkisi yaratan gazların salımını 2008-2012'ye kadar 1990'lardaki seviyenin yaklaşık yüzde 5 altına indirmeyi kabul etmişti. Kyoto protokolü 6-17 Kasım günlerinde Nairobi'de bakanlar düzeyinde yeniden değerlendirilecek.

Reklam
Reklam