"Sera gazı etkisini azaltmak için kanguru yiyin"

Sydney - Avustralya'da bir bilim adamı sera etkisini azaltmak için halka koyun veya sığır eti yerine kanguru eti yeme önerisinde bulundu.

Bilim adamı Ross Garnaut, hazırladığı 600 sayfalık raporunda, kanguruya özgü bir bakteri sayesinde bu hayvanın çok az metan gazı çıkardığını, sığır, koyun gibi sürü hayvanlarınınsa Avustralya'daki sera gazı etkisinin yüzde 67'sinden sorumlu olduğunu anlattı.

Garnaut, ayrıca gaz yoğunluğuna göre lisans sınıflandırılmasına ilişkin bir sistemin geliştirilmesi önerisinde de bulundu. Bilim adamı, bu sistem sayesinde, koyun ve sığır eti fiyatının artabileceğini ve bunun Avustralyalıların yemek alışkanlıklarını değiştirebileceğini umuyor.

Reklam
Reklam

Bununla beraber raporda yer alan bir araştırma, 2020'ye kadar sığır sayısının 7 milyon, koyun sayısınınsa 36 milyona düşeceğini, aynı dönemde kanguru sayısınınsa 34 milyondan 240 milyona çıkacağını ortaya koyuyor.

Kanguru etinin Avustralya'da geçmişte uzun süre tüketilen başlıca et olduğuna dikkati çeken Garnaut, sığır ve koyun etinden daha ucuz kanguru etinin tabaklarda yerini alacağından da emin.

Garnaut'nun raporu Avustralya hükümetinin en üst düzey çevre danışmanının onayını almış durumda.

AA