Seraları don vurdu, çiftçiler mağdur

Mardin'in Kızıltepe ilçesinde son yılların en soğuk günleri yaşandı. Yaşanan bu soğuklarda seraları don vurdu....

Mardin'in Kızıltepe ilçesinde son yılların en soğuk günleri yaşandı. Yaşanan bu soğuklarda seraları don vurdu. Don nedeniyle yüzde 80-90 oranında zarar görülen seraların sahipleri Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın ilçe müdürlüğüne başvurarak zararlarının tespiti ve karşılanmasını istedi. Müdürlükler bünyesinde oluşturdukları ekiplerle çiftçilerin zararını tespit etmeye çalışıyor. İlçe Müdürü Zeynettin Yılmaz, şuana kadar kendilerine 32 çiftçinin başvurduğunu ifade etti.68 dönümlük sera alanında zarar tespit etiklerini anlatan Yılmaz, 2090 sayılı tabii afet kanunu kapsamında değerlendirmelerin yapılacağını söyledi.
Yılmaz, "İlçe Müdürlüğü olarak tespitlerimizi yapıyoruz. 2090 Sayılı Tabii Afet Yasası kapsamında üreticilerimizi desteklemeye çalışacağız. Şuana kadar ilçe müdürlüğümüze 32 tane başvurusu oldu. Bunlarında ortalama 6’şar dönümden seraları mevcut. Toplamda 180-190 dönümlük bir örtü altında şuana kadar bizim tespit ettiğimiz zarar durumu söz konusudur." şeklinde konuştu.
Ziraat Mühendisi Halef Çelik, "Seralarımızda yüzde 80-90 oranında zarar görülmekte. Yaklaşık 180 dönüm seralarımız zarar görmüş bulunmaktadır." ifadelerini kullandı. Gündüzleri sera işlerini yaptıklarını geceleri ise soba yakmayla uğraştıklarını ifade eden çiftçi Gülay Sarı, don akşamında yine sabaha kadar böyle soba yaktıklarını bildirdi. Sarı, "Bu sefer başa çıkamadık buzla. Yani birkaç gün üzerinde kar durdu. Soba yaktık ama yine maalesef boşa yaktık. 5-6 aydır emeğimiz boşa gitti. En az 50-60 milyarlık sebzemiz gitti burada. İnşallah emeğimizin karşılığını alırız. Buradan yetkili kişilere sesleniyorum. Lütfen emeğimizin karşılığını alalım.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz