Serdar Denktaş: KKTC, Türkiye'ye Güneyde Petrol Arama Izni Vermeli

KKTC'deki Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı Serdar Denktaş, Kıbrıs Rum Kesimi'nin bölgede gaz ve petrol...

KKTC'deki Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı Serdar Denktaş, Kıbrıs Rum Kesimi'nin bölgede gaz ve petrol arama işini 'oldu bittiye' getirmeye çalıştığını ifade ederek, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Türkiye'ye vakit kaybetmeden güneyde petrol arama izni vermesi gerektiğini söyledi.

Hatay’ın ekonomik ve sosyal yönden canlanması için Suriye olaylarının bir an önce sona ermesi gerektiğine vurgu yaptı. Denktaş, babası merhum Rauf Denktaş adına yaptırılan spor tesislerinin açılışına katılmak için geldiği İskenderun’da gazetecilerle bir araya gelerek gündemi değerlendirdi.

Reklam
Reklam

BİZİM SÜRATLE TÜRKİYE'YE GÜNEYDE PETROL GAZ ARAMA İZNİ VERMEMİZ LAZIM

Akdeniz’de doğal gaz ve petrol aranmasıyla ilgili yaşanan gelişmeleri sorulan soruya itfan cevaplandıran KKTC'deki Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı Serdar Denktaş, Türkiye’nin bu noktada çok dikkatli olması gerektiğine vurgu yaptı. Denktaş “Kıbrıs’ta hiç Türk olmasa bile o bölgede Türkiye’nin itiraz hakkı var. Akdeniz, münhasır ekonomi bölge anlaşması imzalanması için tüm kıyıdaş ülkelerin onay vermesi gereken bir bölge. Türkiye’nin onayı olmadan, orada bir kazı yapılamaz. Rum bunu 'oldu bittiye' getirmeye çalışıyor. Rumlar'ın, Mısır, İsrail, Lübnan ile yaptığı anlaşmaların yanı sıra birde Yunanistan ile yaptığı bir anlaşma var. Bu anlaşma ile bölgedeki gaz petrol aranması şartları 'oldu bittiye' getirilmeye çalışılıyor. Rumlar bu anlaşma ile Türkiye - Yunanistan arasındaki Ege krizini Akdeniz’e yerleştirmeye çalışıyorlar. Bu anlamda Türkiye’nin çok dikkatli olması lazım. Bizim yapmamız gereken süratle, Türkiye’ye KKTC olarak güney sahillerinde gaz petrol arama iznini vermekten geçer. KKTC tanınır tanınmaz, bu tartışmalara gerek kalmaz. Biz Kıbrıs’ın iki sahilinden biriyiz. Güney bizim iznimizi almaksızın böyle bir izni vermiştir. Bizimde Güney’e danışmadan bu izni Türkiye’ye vermemiz gerekiyor.” dedi.

Reklam
Reklam

Denktaş, Rum polisinin Türk tarafına geçerek bir kişiyi dövmesi olayıyla ilgili yaşananları da değerlendirdi. Denktaş, “ Kıbrıs’ta tatsızlık çok. Rum polisinin bizim bölgemize geçmesi ve bir kişiyi linç etmesi çok bariz bir sınır ihlali. Takip ettikleri suçlu bile olsa Türk tarafına geçip o kişiyi dövme hakları yok. Üç Rum polisini bölge halkının elinden linç edilmekten askerler kurtardı. Benim üzüldüğüm, dava edildikleri gün Rum tarafında bir milletvekilinin girişimleriyle sınırımızda eylem yapılması. O eylemler yapılırken biz üç gün gibi kısa bir süre içinde bu polislerin davasını sonuçlandırıp serbest bırakmamız da bana göre doğru olmadı. O eylemler yapılırken polislerin tutuklu kalması gerekirdi. Rumlar’a böyle bir yere varamayacaklarını anlatmamız gerekirdi. Rum tarafıyla kuzey arasında ilişki yoktur. İki taraf arasında suçluları teslim etme noktasında işbirliği yapılmalı. Güney’de suç işleyen kuzeye, kuzeydeki güneye kaçıyor. Fakat Rumlar bu işbirliğini kabul etmiyor. Dünyada bunu seyrediyor.” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Denktaş’a ev sahipliği yapan işadamı Nuri Üysen ise kendisini İskenderun’da ağırlamaktan son derece memnun olduklarını söyledi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: