GAZİANTEP (İHA) - Merkez Bankası eski Başkanı Süreyya Serdengeçti, her ekonomik çalkantıya kriz denemeyeceğini ve Türkiye'de son aylarda yaşanan bir kriz olmadığını söyledi.
Serdengeçti, Gaziantep Genç İşadamları Derneği (GAGİAD) tarafından Grand Otel'de düzenlenen "Türkiye Ekonomisinde Son Durum" adlı konferansta yaptığı konuşmada, Türkiye'de son 5 yılda büyük bir mesafe alındığını, ancak alınan mesafenin halen yeterli olmadığını belirtti. Başarının ölçütünün sürdürülebilir büyüme ortamına geçilmesi ile anlaşılacağını kaydeden Serdengeçti, "Türkiye olarak, henüz orada değiliz. Yaşanan büyüme hala oynaktır. Türkiye ekonomisinde sürdürülebilir kalkınmadan bahsetmek şu anda mümkün değil" dedi. Türkiye'de son aylarda yaşanan olayların kriz olmadığını savunan Serdengeçti, şöyle devam etti:
"Ekonomi literatüründe, 'krizden söz etmek için o ülkede büyümenin çok düşük seviyelere gelmiş olması hatta eksiye dönmüş olması gerekir' deniyor. Her ekonomik çalkantıya kriz denmez, ortada kriz falan da yok. Hatta 2004 yılında da, 2003 yılındaki Irak Savaşı'nda da kriz olmadı. 2002 yılında dönemin Başbakanı Bülent Ecevit'in rahatsızlığı ve sonrasında yapılan seçimlerde de kriz yoktu. Ancak 2001 yılındaki açıkça bir krizdi."
Serdengeçti, Merkez Bankası'nın bağımsızlığını siyasi sistemin içine sindiremediğini iddia ederek, "Merkez Bankası, batıdaki bağımsızlığını 1820'lerde almıştır. Biz hala bunu kavramakta güçlük çekiyoruz. Merkez Bankası'nın bağımsızlığını halen içimize sindiremiyoruz. Özellikle de siyasi sistemimiz, bunu içine sindirmekte güçlükle karşılaşıyor. Türkiye'de son yaşanan çalkantının başlangıcında da bu olay etkili olmuştur. Görevi dolan Merkez Bankası başkanının atanması hükümetin yetkisindedir ve gayet normaldir. Ama, bu süreç son dönemde maalesef çok kötü yönetilmiştir" ifadelerini kullandı.
Serdengeçti, hükümetin yapısal reformlar alanında çok şey yaptığını ancak istekli ve kararlı olduğu yönünde bir izlenim vermediğini de sözlerine ekledi.