Serebrenika katliamının 10'uncu yıldönümü

SEREBRENİKA (İHA) - Bundan tam 10 yıl önce Bosna'da Sırp Ordusu, Müslüman Boşnaklar'ın çoğunlukta olduğu Serebrenika kentini ele geçirmiş, yaklaşık 8 bin erkek bunu takip eden birkaç haftada Bosna Sırp Ordusu tarafından öldürülmüştü.

Serebrenika bu sırada Birleşmiş Milletler tarafından güvenli bölge ilan edilmişti. Çatışmalardan kaçan siviller buraya sığınmış, kent çevresine askerler yerleştirilmişti. Sayıları az olan Hollandalı Barış Gücü askerleri, Sırplar karşısında hiçbir direniş gösteremedi.

Bugün on binlerce kişi, Serebrenika katliamında ölenleri anmak üzere toplanacak. Katliam sırasında ölen ve toplu mezarlarda bulunan 600 Boşnak'ın cenazeleri, 10 yıl sonra yeniden memleketlerinde defnedilecek. Serebrenika'da oluşturulan ve şimdiye dek bin 300 kişinin defnedilmiş olduğu anma mezarlığında, bugünkü tören için 600 mezar daha hazırlandı. Bu kişilerin kimlikleri yeni belirlenebildi. Yakınlarına iade edilmek için kimlik tespitini bekleyen daha binlerce ceset bulunuyor.

Reklam
Reklam

Bosna'daki Avrupalı Barış Gücü askerlerinin komutanı General David Leakey, bugünkü törenin, katliamın yaşandığını reddeden Sırplar'ı ikna etmeye vesile olmasını umduğunu söyledi.

Sırbistan Karadağ Cumhurbaşkanı Boris Tadiç'in tören için,1992-95 arasındaki savaştan bu yana kenti ilk ziyaret eden Sırp lider olacak olması, bu yönde umut verici bir gelişme olarak değerlendiriliyor.

Törene İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw ve Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün de aralarında bulunduğu çok sayıda yabancı yetkilinin katılması nedeniyle sıkı güvenlik önlemleri alınıyor.

Serebrenika bugün, 10 yıl öncesinden çok farklı bir görünümde.

Savaştan önce 27 bin Müslüman'ın yaşadığı kentte, şimdi Müslüman nüfusu 4 bin; 5 caminin sayısı ise 1'e düşmüş.Yakınlarını kaybedenlerin yaraları hala çok taze. Kocasını ve oğlunu kaybeden Fadıla Efendiç, "Bunu yapanları asla affedemeyeceğim" diyor ve ekliyor; "Dinimiz affedici olmayı savunur ama ben affedemem, dinden çıkarım daha iyi".

Fadıla Efendiç gibi düşünen Bosnalılar, hala adaletin yerini bulmasını bekliyor; yani katliamın başlıca sorumluları olarak görülen Bosnalı Sırplar'ın eski lideri Radovan Karadziç ile eski komutan Radko Mladiç'in yakalanmasını.

Reklam
Reklam