Şerefli Teleskop Hubble

Şimdi doğal olarak soracaksınız, teleskobun şereflisi şerefsizi olur mu diye? Bal gibi de olur! Yeşilçam senaryolarını aratmayacak acıklı bir hikayesi var kendisinin. Nice zorluklarla göğüs gerip yörüngeye oturtulduktan sonra tam bilim dünyasının klakson arşidükü olacakken bir kısmetsizlikten dolayı (miyop olması sebebiyle) madara edilmiştir.

Hayata 1-0 geriden başlamasına rağmen adeta azmedip büyük adam olup sevdiği kızın babasının karşısına çıkan ve o fakir ama gururlu genç benim diyen bir modern zaman fenomenidir bizim için.

Yapımına 1970 yılında başlanmış ve Nisan 1990'da uzaya fırlatılmıştır. Yerden sadece 600 km yüksekliktedir ve yapımı 1.6 Milyar dolara malolmuştur...

Teleskobumuz adını uzayın genişlediğini savunan biliminsanı Edwin Hubble'dan almaktadır ve 25 Nisan 1990'da Discovery uzay mekiği ile yörüngeye gönderilmiştir.

Büyüklüğü 4mt x 11mt'dir. Amerikalıların değişiyle hemen hemen Okul otobüsü kadardır.

Hubble uzaya gönderildiğinde çektiği resimler o kadar berbattı ki hem nasa'yı zora sokmuş hem de ABD için utanç kaynağı olmuştu

Tost makinesiyle çekilmiş gibi olan bu resimlerin sebebi çok kısa bir süre sonra anlaşılır; "Teleskobumuz miyop"

Fakat o 25 yıldır uzayda ve artık ömrünü tamamlıyor. Kamerası bozuk ve bir çok teknik aksaklık yaşıyor. Tamiri riskli ve onun için bilim dünyasının yeni planları var.

İçeriğin devamını neceflimasrapa'dan okuyabilirsiniz.

Reklam
Reklam