Serinlemek İsterken Kulağınızı Üşütmeyin

Kulak Burun Boğaz(KBB) Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Hasan Zafer Hırçın, yaz aylarının gelmesi ve yüzme...

Kulak Burun Boğaz(KBB) Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Hasan Zafer Hırçın, yaz aylarının gelmesi ve yüzme sezonunun açılmasıyla, vatandaşların yeterince temiz olmayan sularda yüzmesinin, dış kulak yolu iltihabına neden olduğunu söyledi.

Yaz aylarında sık görülen hastalıkların başında dış kulak iltihabının geldiğini belirten Medical Park Ordu Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Hasan Zafer Hırçın yaptığı açıklamada, “Özellikle yeterince temiz olmayan deniz ve havuz suları dış kulak iltihabı riskini arttırır. Bunların yanında dış kulak yolunda hastalığı tetikleyen, iltihabın oluşmasını kolaylaştıran faktörler de vardır. Bunlar kulak cildi sorunları, dış kulak yolundaki yapısal darlıklar, kulak kirinin kendiliğinden atılamaması ve sık birikimi, dış kulak yolunda sonradan oluşan darlıklar olarak sıralanabilir. Dış kulak yolu iltihabında kulak tıkanıklığı ve işitme kaybının yanı sıra şiddetli ağrı şikayeti de vardır. Kulakta kötü kokulu bir akıntı da olabilir. Kulak kepçesine (kulak kanalı girişine) dokunma ile oluşan şiddetli ağrı tipik bulgusudur. Kulakta başlayan ve kısa zamanda artan ağrı, kimi zaman kişinin günlük aktiviteleri yapmasına engel olabilir. Ayrıca kulakta dolgunluk, kaşıntı bu şikayetlerin beraberinde olabilir. Hatta yemek yerken çene hareketleri ciddi ağrıya yol açabilir. Bazen ateş ile kendini gösterebilir” dedi.

Reklam
Reklam

Özellikle yaz aylarında dış kulak yolu iltihabı riskini en aza indirmek için alınabilecek ilk önlemin, kullanılacak yüzme havuzlarının temizliğine dikkat etmek olduğunu ifade eden Opr. Dr. Hasan Zafer Hırçın, şöyle devam etti: “Bunun yanında, kulak geçmişte herhangi bir enfeksiyona maruz kalmışsa veya kulağın kendisinde bir hasar tespit edilmişse, dış kulak yolu enfeksiyonlarını önlemek için kulak tıkaçları kullanılabilir. Dış kulak yolu iltihaplarının tedavisinde uzman bir doktora başvurmadan ilaç alınmamalıdır. Çünkü bilinçsiz ilaç kullanımı sorunun daha da şiddetlenmesine ve ileri dönemde işitme kaybına kadar varan durumlara neden olabilir. Bu nedenle kişide kulakta tıkanıklık hissi, ağrı, akıntı vb. şikayetler varsa en kısa zamanda bir KBB uzmanına başvurmalıdır.”

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: