İstanbul (AA)- Türk sermaye piyasalarında kaydileşme devrimi yaşanıyor. Şirketlerin Borsa'da işlem gören hisselerinin hemen hemen tamamı, yatırım fonu katılma belgelerinin yüzde 90'ı kaydileştirildi. Yıl sonuna kadar kaydileştirilmesi planlanan devlet iç borçlanma senetleri (DİBS) ile birlikte, tek bir merkezden takip edilebilen
yaklaşık 170-180 milyar YTL'lik bir menkul kıymet kaydi büyüklüğüne ulaşılacak.
Sermaye piyasası araçlarının kaydileştirilmesi sürecini yürüten Merkezi Kayıt Kuruluşu A.Ş. (MKK) Genel Müdürü Remzi Özbay, yaptığı açıklamada, artık fiziken hisse senedi olmayacağını, hisselerin insanların hesaplarında kayden bulunacağını, 28 Kasım 2005 tarihinden bu yana da kayıtların Takasbank yerine MKK bünyesinde tutulduğunu söyledi. Özbay, bugüne kadar şirketlerin halka açık hisselerinin sayı olarak tamamına yakınının kaydileştirildiğini bildirdi.
Özbay, hisselerin üçte birini oluşturan kısmın henüz kayda girmemesine ilişkin görüşlerini açıklarken de, bu hisselerin sahipliği gösterdiğini, alım satıma nadiren konu olduğu için kaydileştirilmemiş olabileceğini söyledi. Remzi Özbay, bir diğer nedenin ise kayıtlarda görünmek istememeleri olabileceğini belirtti. Bir müşterinin hangi banka, hangi aracı kurumda olursa olsun ne kadar fonu, bonosu, hisse senedi varsa, hangi işleme konu olduysa bunu yatırımcının MKK'den çok rahat görebileceğini kaydeden Özbay, "İstediğiniz yerden hesap açtırın, kökü burada olacak. Yatırımcı burayı aradığında hesabındakileri görebilecek" diye konuştu.
Talep halinde hesaplardaki her türlü hareket konusunda yatırımcının uyarıldığını belirten Özbay, yatırımcıya verdikleri blokaj imkanıyla da kendisi blokajı çözmedikçe hesabın harekete konu edilemediğini belirtti. Yatırım fonlarının yüzde 90'ının kaydileştirildiğini anlatan Özbay, "Şu an itibariyle bizde 5,4 milyon kişinin hesabı var. Ancak bu hesaplarının tamamının içinde hisse, fon yok. Fon hesabı olanlar 600 bin, hisse senedi hesabı olanlar 1 milyon 70 bin civarında" dedi.
Bu ay sonunda fonların tamamının kaydileştirilmesini bitirmiş olacaklarını aktaran Özbay, hazine bonolarının kaydileştirilmesi çalışmalarının sürdüğünü, yıl sonuna doğru da DİBS'nin kaydileştirilmesinin bitirilmesini planladıklarını duyurdu.