Sertab Erener yanlış mı yapıyor? 'Telomer tedavisi, freni boşalmış araca yakıt koymak gibi'

Ünlü sanatçı Sertab Erener, uzun ve sağlıklı yaşamak için 8 aydır devam uyguladığı telomer tedavisi hakkında konuştu. Görme probleminin bile azaldığını söyleyen Erener, Tedavi sonucu vücudumda büyük farklar görüyorum" dedi. Fakat gençleşme adına telomeraz etkinliğini artıracak terapi-tedavilerin vücutta kansere dönüşme potansiyeli olan premalignant yapıları kanserli hale getirme olasılığına sahip olduğu belirtildi."

Telomer tedavisini geliştiren William Andrews, telomerler ve telomeraz enzimi üzerine çalışan bir bilimci ve aynı zamanda terapiyi pazarlayan şirketin kurucusu. Terapi, TA-65 adı verilen ve bitkiden saflaştırılan bir molekülü besin takviyesi olarak sunuyor. TA-65 telomeraz enziminin fonksiyonunu aktifleştiren bir molekül. Besin takviyesi olarak pazarlandığı için Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) onayı gerektirmiyor. Yani normalde ilaçların geçtiği klinik çalışma aşamalarından geçerek etkinliği ve vücuda zararsız olduğu kanıtlanmış değil.

Reklam
Reklam

Evrensel’den Mehmet Özer’in haberine göre, aslında bu terapi, tüm dünyada tartışmalı olarak görülüyor. Çünkü kanser hücrelerinin yüzde 85-95’inde telomeraz etkinliğinin arttığı biliniyor. Gençleşme adına telomeraz etkinliğini artıracak terapi-tedaviler vücutta kansere dönüşme potansiyeli olan pre-malignant yapıları (bunlara bağırsak polipleri, büyüyen prostat, vücutta henüz kanserleşmemiş büyük bir ben örnek verilebilir) kanserli hale getirme olasılığına sahip.

TELOMERAZ ENZİMİNİN KANSERDEKİ ROLÜ

William H. Andrews’un daha önce yöneticisi olduğu şirketin kurucusu ve kök hücre üzerinde çalışan Michael D. West, bu terapiye karşı ve haklı argümanlarını sunarken telomeraz enziminin kanserdeki rolünü araba örneğiyle şöyle anlatıyor:

“Bir kanser hücresi, otobanda giderken freni boşalmış araba gibidir. Gaz pedalı takılmış bir araba düşünün. Bu, kanser hücrelerinin uygunsuz zamanlarda bile hızlıca bölünmesine neden olan onkogenlerin aktivasyonuna benzer. Bu arabanın freninin bozuk olduğunu düşünün. Bu da pekçok kanserde görülen tümörü baskılayıcı mekanizmanın kaybolmasına benzer. Arabanın sürücüsü en azından yakıtı bitene kadar bir yere çarpmadan arabayı sürmeyi ve yakıtı bitince de kenara çekmeyi umar. Bir de arabanın hiç bitmeyen bir yakıt kaynağına sahip olduğunu (ki bu telomerazın etkinleştirilmesi oluyor) düşünün. Arabanın çarpışması ve ölüm kaçınılmaz bir ihtimal olacaktır. Aynı şekilde, normal insan hücrelerinin onkogenlerle, tümör baskılayıcı genler durdurularak ve insan telomerazı verilerek kanserli hücrelere dönüştürülebildiği gösterilmiştir.”

Reklam
Reklam

TA-65, yaşlanma karşıtı etkileri olan bir molekül olabilir. Ancak bu molekülün uzun vadedeki etkilerine dair yapılmış çalışmalar henüz bulunmuyor. Bilim insanları, telomeraz aktivitesi artışının kanser ilişkisi nedeniyle bu konuda oldukça temkinli.

TELOMER NEDİR?

Nobel Tıp Ödülü 2009 yılında Elizabeth H. Blackburn, Carol W. Greider ile Jack W. Szostak’a verilmişti. Üç bilimci, bu ödülü kromozomların hücre bölünmesi esnasında nasıl bozulmadan, tam olarak kopyalanabildiklerini açıklayarak kazandı. DNA’nın hücre bölünmesi sırasında ona eşlik eden proteinlerce bir makara gibi sarılarak aldığı yapı olan kromozomların uçlarında kendini tekrar eden özel DNA dizilerini bulunduruyor. Kromozomların uçlarında var olan bu yapılar telomer olarak adlandırılıyor. Telomerlerin oluşumundan telomeraz adı verilen bir enzim sorumlu. Blackburn, Greider ve Szostak, kromozom uçlarının telomerlerce korunduğunu ve telomeraz enziminin telomerleri oluşturduğunu açığa çıkardı. Telomerler kısaldıkça hücre yaşlanıyor.

Reklam
Reklam

100 YIL YAŞAMAK İSTEYEN SERTAB ERENER TELOMER TEDAVİSİNİN ETKİLERİNİ ANLATTI

CNN Türk'te Deniz Bayramoğlu'nun sunduğu Gündem Özel programında telomer tedavisi konuşuldu. Ünlü sanatçı Sertab Erener de programa telefonla bağlanarak kendisine uygulanan telomer tedavisi hakkında açıklamalarda bulundu. 8 aydır telomer tedavisine devam ettiğini söyleyen Erener, "Tedavi sonucu vücudumda büyük farklar görüyorum" dedi.

Sertab Erener son günlerde, yaşlılığın geciktirilmesi ve daha uzun yaşam tedavisi olarak bilinen telomer tedavisiyle gündeme gelmişti. 100 yaşına kadar sağlıklı bir şekilde yaşamayı amaçladığını dile getiren Erener, Gündem Özel programına konuşarak tedavi sürecini anlattı.

8 aydır uyguladığı telomer tedavisi sonucunda vücunda olumlu anlamda büyük farklar gördüğünü ifade eden Erener, "Kendi bedenimde müthiş bir enerji artışı, uykularımın düzelmesi, yakın görme problemimin azalması gibi etkilerini gördüm. Bu tedavi bana çok iyi geldi" dedi. İşte Erener'in açıklamasından satır başları:

Reklam
Reklam

"Ben uzun zaman sağlığını kaybetmiş biri olarak sağlıklı yaşamak konusunda çok titiz davranan birisiyim. Bilim ve sağlık dergilerini çok okuyorum. Bazı dergilerde telomer tedavisi konusunda yazılar okumuştum. 2 yıl sonra ise bunun tedavi edilebilir olduğu haberleri karşıma geldi. Amerikalı profesörün tüm yazılarını okudum videolarını izledim. Yakınlarda kendisiyle tanışma fırsatım da oldu. İkna olduğum için böyle bir tedaviye başladım. Türkiye'de ilk defa konuşuluyor ama dünyada binlerce insan tedavi görüyor. Denek denildi ama böyle bir şey söz konusu değil. Denek olunabilecek bir durum yok.

Uzun yaşamdan ziyade sağlıklı bir şekilde yaşlanmak söz ediyoruz. 90lı yaşlara geldiğimizde elden ayaktan düşmeden sağlıklı yaşamayı amaçlıyorum. 8 aydır bu tedaviye devam ediyorum. Büyük bir fark var. Ancak sadece hap kullanmakla iş bitmiyor. Doğru beslenme, spor, stresten uzak olabilmek. Bunlar tedaviyle beraber olunca büyük fark görebiliyorsunuz. Birçok şeyi beraberinde uygulamak gerekiyor. Kendi bedenimde gördüğüm müthiş bir enerji artışı, uykularımın düzelmesi, yakın görme problemimin azalması gibi etkilerini gördüm. Bana çok iyi geldi."

Reklam
Reklam
Anahtar Kelimeler: