Sertifikalı milletvekili danışmanları geliyor

Milletvekili danışmanları yasama ile ilgili temel kavramlar ile kanun yapım tekniğini ve sürecini kapsayan eğitim sonrası sertifika alacaklar.

TBMM Genel Sekreteri Dr. İrfan Neziroğlu'nun başlattığı bir çok yeni projeden birisi olan ''sertifikalı danışman'' projesine yönelik eğitim çalışması devam ediyor.

Yaklaşık 400 milletvekili danışmanı, 3 grup halinde bu çalışmaya katılıyor. Birinci gruba yönelik eğitim, 27 Şubat-26 Mart tarihleri arasında gerçekleştirildi. İkinci grup çalışması 30 Mart'ta başladı, 30 Nisan'da bitecek. Üçüncü gruba yönelik eğitim ise 4 Mayıs-1 Haziran tarihleri arasında yapılacak.

Danışmanlara yönelik eğitim çalışması hakkında bilgi veren TBMM Kanunlar ve Kararlar Başkan Yardımcısı İbrahim Halil Tavaş, danışmanlara, yasama ile ilgili temel kavramlar ile kanun yapım tekniğini ve sürecini anlattıklarını söyledi. Genel Kurul ve ihtisas komisyonlarındaki kanun yapım süreci ve çalışmalarını da anlattıklarını ifade eden Tavaş, ''Yazılı ve sözlü soru sorma, genel görüşme, Meclis araştırması ve gensoru gibi konular ile Plan ve Bütçe Komisyonu çalışmalarını ayrıca anlatıyoruz'' dedi. Tavaş, danışmanlara TBMM internet sayfasını nasıl kullanabilecekleri ve neyi nerede bulabilecekleri konusunda da bilgi verdiklerini kaydetti.

Reklam
Reklam

Tavaş, yasama ve denetimi ilgilendiren Araştırma Hizmetleri Başkanlığı, Tutanak Hizmetleri Başkanlığı, Bütçe Başkanlığı ve Milletvekili Hizmetleri Başkanlığı gibi başkanlıklardan birer bürokratın da danışmanlara faaliyetlerini anlattığını söyleyerek, danışmanların eğitim çalışmasına ilgili olduğunu, hatta bazılarının daha ayrıntılı bilgi almak için kendilerini aradığını söyledi.

Anlatılan konu ile ilgili uzmanlaşan bürokrat veya kıdemli uzmanların, eğitim çalışmasındaki dersleri verdiğini belirten Tavaş, TBMM Genel Sekreteri Dr. İrfan Neziroğlu ile genel sekreter yardımcılarının programın açılışında konuşma yaptıklarını anımsattı.

İbrahim Halil Tavaş, eğitim çalışması sonunda anlatılan konu başlıkları hakkında sınav yapılacağını ifade etti. Soruların test şeklinde olacağını ve her bir konuda 3 soru olmak üzere, yaklaşık 30 soru sorulacağını kaydeden Tavaş, sınavda yüzde 50 ve üzeri başarı gösterenlere sertifika verileceğini bildirdi.

Tavaş, şöyle konuştu:

''Milletvekilliği danışmanlığı meslek değil. Danışmanlık için şartlar asgari düzeyde tutulduğu için üniversite mezunu olmak yetiyor. Belli bir bölümden mezun olma şartı aranmıyor. Ancak bundan sonra milletvekilleri bu konuları bilen, parlamento hukukundan ve yasamadan anlayanlarla çalışmak isteyecek. Bu işin tabiatında var. Sertifika da bunun bir ölçüsü olabilir; danışmanlığı, bir meslek olma ve uzmanlaşma alanında asgari düzeyde ispat etmenin yolu olabilir.

Reklam
Reklam

Bu çalışma aynı zamanda idarenin sorumluluğunu yerine getirdiğini de gösterir. Bu sertifika, danışmanın bundan sonraki dönemlerde seçilecek yeni milletvekillerine tecrübesini ispat etmenin göstergesi de olabilir. Çünkü ilk kez seçilen bir milletvekili daha tecrübeli bir danışmanla çalışmak isteyebilir. Milletvekili 'danışman bu işin eğitimi almış' deyip onunla çalışmak isteyebilir.''

Bu eğitim çalışmasının benzeri daha önce tüm milletvekili sekreterlerine verilmişti.

AA

Anahtar Kelimeler: