Mersin Baro Başkanı Alpay Antmen, ceza yargısı alanında, henüz dava açılmadan taraflar arasındaki ihtilafı çözmeye yarayacak bir müessese olarak uygulamaya konulan uzlaşma konusunda, "Uzlaşma, hukukçular eliyle işletilmeli" dedi.
Mersin Barosu Başkanlığı tarafından 'Sertifikalı Uzlaşma Semineri' düzenlendi. Baro Hizmet Binası'nda düzenlenen seminere Cumhuriyet Başsavcı Vekili Süleyman Bal ve Bahçeşehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayşe Nuhoğlu konuşmacı olarak katıldı. Seminerin açılışında konuşan Mersin Baro Başkanı Alpay Antmen, özellikle son 10 yılda temel kanunlarda yapılan değişikliklerle hayatımıza giren kavramlardan birinin de 'uzlaşma' kavramı olduğunu işaret etti. 2005 yılında yürürlüğe giren Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 253 ve devamı maddelerinde yer alan uzlaşmanın, ceza yargısı alanında, henüz dava açılmadan taraflar arasındaki ihtilafı çözmeye yarayacak bir müessese olarak düşünüldüğünü ve uygulamaya konulduğunu anımsatan Antmen, ancak bugüne kadarki uygulamaların, uzlaşmanın istendiği şekilde aktif olarak uygulanamadığını gösterdiğini belirtti.
"Maalesef uzlaşma kavramı, şüpheli açısından isnat edilen suçu peşinen kabullenme, suçtan zarar gören açısından ise kendisine zarar veren kişiyi affetme gibi algılandığından, tercih edilen bir yöntem olmamaktadır. Bu algının değiştirilmesi gerekmektedir" diyen Antmen, şöyle devam etti; "Tüm olumlu yönlerine karşın, biz avukatlar açısından uzlaşmanın kabul edilemez tarafı, kanunda bu yönde bir düzenleme olmamasına rağmen 'Uzlaştırma Yönetmeliği' ile hukuk veya hukuk bilgisine programlarında yeterince yer veren siyasal bilgiler, idari bilimler, iktisat ve maliye alanlarında en az 4 yıllık yüksek öğrenim yapmış olanlar ile hukuk dalında yüksek lisans ya da doktora yapmış olanların da uzlaştırmacı olarak görevlendirilebiliyor olmasıdır. Konuya ilişkin olarak açılan bir davada Danıştay 10. Dairesi; 'hukuk öğrenimi görmüş uzlaştırmacı' kavramından anlaşılması gerekenin sadece 'hukuk fakültesi mezunu' demek olmadığını, yasa koyucunun bunu amaçlasaydı yasada bunu açıkça belirtebileceğini ve böyle bir ayrım yapılmadığına göre hukuk fakültesi mezunu olmayan kişilerin de 'hukuk öğrenimi görmüş kişi' olarak kabul edilebileceğini belirten bir karar vermiştir. Danıştay 10. Daire'nin bu zorlama olduğu apaçık ortada olan yorumunun takdirini sizlere bırakıyorum."
Her ne kadar hukuk fakültesi mezunu olmayan kişilerin de uzlaştırmacı olarak görev alabiliyorsa da avukatların, kendilerini mesleki her konuda geliştirmek ve yenilemek zorunda olduğunu ifade eden Antmen, "Uzlaştırıcılık görevinin en iyi şekilde yapılması, raporların hızlı ve sağlıklı verilmesi ve bu kuruma gereken önemin verilmesi sayesinde meslektaşlarımızın daha çok uzlaştırma görevi alacağı açıktır. Bu anlamda, yapacağımız sertifikalı eğitim programının hepimize son derece faydalı olacağına inancım tamdır" şeklinde konuştu.
Antmen'in ardından Cumhuriyet Başsavcı Vekili Süleyman Bal ve Prof. Dr. Ayşe Nuhoğlu birer sunum yaptılar. Sunum sonrası Baro Bakanı Antmen, Bal ve Nuhoğlu'na birer plaket verdi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz