Sertleşme Sorununda Güncel Tedavi Yöntemi : Şok Dalga Tedavisi(EDSWT)

Sertleşme sorunu tedavisinde her geçen gün yeni tedaviler bulunup hastaların hizmetine sunulmaktadır.

Burada amaç cinsel birleşme için penis sertliğinin yeterli düzeye getirilmesidir. Sertleşme sorunu her yaş grubu erkekte görülebilir. Genel olarak sertleşme probleminin ileri yaşlarda özellikle 60-70’li yaşlarda ortaya çıkacağı düşünülür fakat günümüzde kötü beslenme , hareketsizlik, stres, sigara , alkol gibi etkenlerin giderek yaygınlaşması sertleşme sorununun daha erken yaşlarda ortaya çıkmasına sebep olmaktadır.

Sertleşme sorununda sebebin ortaya konması tedavi seçeneğinin belirlenmesinde önemli bir yer tutmaktadır. Hastalar sertleşme sorunu ile karşılaştıklarında doktora başvurmadan destekleyici ilaçları kendileri veya arkadaş tavsiyesi ile kullanarak bu sorunu geçiştirmektedirler. Sebebin ortaya konmaması ve önleyici tedbirlerin alınmaması hastalığın gittikçe ilerlemesine yol açmaktadır. Hastaların mutlaka üroloji doktoru tarafından değerlendirilmesi uygun olacaktır.

Reklam
Reklam

Sertleşme sorunun tedavisinde ağızdan alınan ilaçlar , penise iğne tedavisi, vakum uygulaması, penis protezi takılması gibi uygulamalar bulunmaktadır. Dünyada son iki yıldır sertleşme sorunu tedavisinde Düşük Yoğunluklu Şok Dalga Tedavisi (EDSWT) yöntemi uygulanmaya başlamıştır. Bu teknik ilk olarak kalp hastalıklarında uygulanmaya başlamış yeni damar oluşumu yoluyla tedavi sağlayan bir yöntemdir. Sertleşme sorunu için bu yöntemin penise uygulanan şekli geliştirilerek kullanılmaya başlanmıştır.

Penise şok dalga tedavisi öncesi hastanın üroloji doktoru tarafından muayene ve değerlendirmesi yapılmalıdır. Üroloji doktorunun değerlendirmesi sonucu istediği kan ve radyolojik tetkiklerde yapılmalıdır. Hastada varolan hormonal veya biyokimyasal problemler ortaya konmalıdır. Şok dalga tedavisi işlemi muayene odası şartlarında yapılabilmektedir ve hastanın hastanede kalmasına gerek yoktur. İşlem doktor veya teknisyen tarafından uygulanmaktadır. İşlem sırasında anestezi veya ağrı kesici uygulamaları gerekmez, işlem sırasında ve sonrasında ağrı olmaz. İşlemin bildirilen bir yan etkisi yoktur. İşlem sonrası hastalar günlük hayatlarına devam edebilirler. İşlem sonrası hasta spor bile yapabilir.

Reklam
Reklam

Penise direkt uygulama şeklinde kullanılan EDSWT tedavisinde tedavi süresi hastalığın ağırlığına göre 3 hafta veya 6 hafta olarak belirlenmektedir. Haftada 2 veya 3 gün şeklinde planlanmakta ve 2-3 haftada 6 seans tamamlanmaktadır. Eğer hastalık ileri düzeyde ise bu durumda 3 haftalık dinlenme dönemi sonrası tekrar haftada 2 veya 3 seans yapılarak 6 seans daha uygulama yapılmaktadır. İşlem penisin 5 farklı bölgesine uygulanır. İşlem sırasında ve sonrasında ağrı, şişlik, morarma, penis cildinde tahriş gibi herhangi bir yan etkisi yoktur.

EDSWT işleminin başarısını etkilememesi için hastanın biyokimyasal tetkiklerindeki anormal sonuçlar üzerinde durulmalı gerekiyorsa diğer bölüm doktorları (dahiliye, endokrinoloji, kardiyoloji) tarafından hastanın muayene ve tedavisi sağlanmalıdır. Örneğin hastada var olan ve tedavi edilmeyen diyabet hatalığı sertleşme sorununun ilerlemesine sebep olur. Hastalara şok dalga tedavisi yanında önleyici tedbirler ile ilgili bilgiler verilmelidir.

EDSWT cihazı

EDSWT (Penise şok dalga tedavisi) işlemi hangi yaş grubu hastalara uygulanabilir?

Reklam
Reklam

Penise şok dalga tedavisi her yaşta hastaya uygulanabilir. Hastanın sertleşme problemi düzeyine göre 6 veya 12 seans uygulama yapılır. Hastada sertleşme problemi yoksa performans artırmak amacıyla uygulanmaz. Seanslar haftada 2 veya 3 kez yapılabilir, işlem 15 dakika civarında sürer. Örneğin diyabetik hastalarda 12 seans uygulanır. Uygulamanın yarısı olan 6 seans uygulanır, 3 haftalık tedavisiz dönem sonrası ikinci 6 seans uygulanır.

EDSWT tedavisinin etkinliği hafif ve orta derecedeki sertleşme sorunlarında % 80 başarı sağlanırken, ağır düzeydeki sertleşme sorunlarında başarı oranı % 60’ın üzerinde olmaktadır.

EDSWT (Penise şok dalga tedavisi) ‘nin diğer yöntemlere göre avantajı nedir?

Sertleşme sorunu kişinin kendine olan güvenine zarar verip, kişinin iş, okul ve / veya sosyal hayattaki başarısına kötü yönde etki edebilmektedir. Sertleşme sorunu tedavi edilmesi gereken bir sağlık problemidir.

Sertleşme sorunu tedavisinde bir çok tedavi alternatifi bulunmaktadır. Her tedavi her hastaya uygulanamaz. Uygulanacak tedavi seçeneğinin belirlenmesinde hastanın yaşı, sertleşme sorununun sebebi, hastanın kullandığı ilaçlar, geçirdiği operasyonlar önem taşımaktadır. Üroloji doktoru tarafından hastalığın hikayesinin alınıp gerekli tahlillerin sonuçları değerlendirilerek hangi tedavi seçeneğinin verileceği kararlaştırılır.

Reklam
Reklam

Tedavi seçeneklerinde ağızdan alınan ilaçlar, penis içi enjeksiyon tedavileri, vakum uygulamaları, intraüretral ilaç uygulamaları cinsel ilişki öncesi uygulanması gerekmektedir. Penis protez uygulaması ameliyatla penis içerisine silikon protez yerleştirilmesi ile gerçekleştirilir ve hastalar operasyondan 6 hafta sonra bu protezi kullanabilmektedirler. Penis protezi eğer pompalı ise ilişkiden önce pompa kullanılarak penis ereksiyon haline getirilmekte ve cinsel birleşme için yeterli sertlik sağlanmaktadır. Pompalı olmayan tek parçalı malleable protezlerde elle katlı bölüm düzleştirilerek protez cinsel ilişki için hazır hale getirilmektedir.

Sertleşme sorununda yeni damar oluşumu sağlayarak penis sertliğinin sağlandığı EDSWT yönteminde işlem belli gün ve sayıda yapılmaktadır. EDSWT (penise şok dalga tedavisinde) her ilişkiden önce uygulanması durumu yoktur. İşlem 6 veya 12 seans uygulanmakta ve tedavi bu şekilde sonlandırılmaktadır. Bu işlem 3 veya 6 haftalık bir dönem içerisinde uygulanmaktadır. İşlem esnasında ve sonrasında ağrı olmamaktadır ve her seansı 15 dakika kadar sürmektedir. Bu tedavideki amaç hastanın penis içi damar gelişimine yardımcı olmak ve böylece penise gelen kan akımını artırarak ereksiyon kalitesini artırmaktır.

Reklam
Reklam

İşlem sonrası hasta günlük işlerine devam edebilmektedir. Hastanın hastanede yatırılması gerekmez. İşlem sırasında anestezi veya sakinleştirici ilaç uygulaması gerekmez.

Soru ve görüşleriniz için: muratceltik@mynet.com