Bazı erkekler sertleşme fonksiyonunun yaşlandıkça doğal olarak azaldığına inanmaktadırlar. Ancak yaş kendi başına sertleşme sorunlarına neden olmaz. Neden yaşın yanısıra diğer sağlık koşulları, ilaçlar ve yaşam biçimi gibi normal kan akışını değiştiren konulardır. Bu sağlık durumlarından bazıları erkekler yaşlandıkça daha sık olarak ortaya çıkmaya başlar:
Aşağıdaki durumları yaşayan her erkek sertleşme fonksiyonunda bir değişim meydana geldiğini anlayabilir:
-Cinsel birleşme için gerekli şekilde sertleşme sağlayamama
-Sertlik halinin devam ettirilmesinde zorluk
-Cinsel birleşme için yeterli olan ancak eskiye göre daha zayıf olan sertleşme
-Sertleşebileceğinize ve sertliğinizi koruyabileceğinize olan güveninizin azalması
Sertleşme Sorunları Düşündüğünüzden Daha Yaygındır
Dünya genelinde 152 milyon erkek tekrarlayan sertleşme sorunları yaşamaktadır ve bu rakamın 2025 yılında 222 milyonu bulması beklenmektedir. Sebep olarak da beslenme ve yaşam tarzındaki değişikliklerden strese kadar birçok faktörün etkili olduğu düşünülmektedir.
40 yaşın üzerindeki erkeklerin yarısından fazlasında bu sorunun olduğu tahmin edilmektedir. Ne yazık ki, bu hastaların sadece %2'lik kısmında sorunlar doğru teşhis edilerek tedavi doğru yapılmaktadır. %98'inde ise maalesef ya doğru teşhis ya da doğru tedavi eksikliği doğmaktadır.
Türkiye'deki çalışmalarımızda tespit ettiğimize göre 40 yaş üzerindeki erkeklerde cinsel fonksiyon bozukluğu oranı yüzde 70'e kadar çıkmaktadır,hafif, orta, ağır olarak...
Hangi tıbbi koşullar Sertleşme Sorununa zemin hazırlar?
Sertleşme Sorunu olan vakaların çoğunluğunun (%75) psikolojik değil fiziksel kökenli olduğu artık bilinmektedir. Psikolojik kaynaklı ereksiyon bozukluğu, başarı kaygısı ve iç çatışmaların olumsuz görünümlerine bağlı iken fiziksel nedenler arasında anatomik, sinirsel kaynaklı, endokrinolojik, ilaç bağlantılı ve damar sistemi kaynaklı komplikasyonlar yer almaktadır. Damar sorunları, ereksiyon bozukluğunun en sık rastlanan nedenidir.
Sertleşme Sorunu, yaşın ilerlemesinin yanı sıra koroner arter hastalığı, yüksek kolesterol düzeyi, yüksek tansiyon ve şeker hastalığı gibi bir dizi hastalığa bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Şeker hastalığı durumunda, arterlerde ve penise kan taşıyan daha küçük kan damarlarında meydana gelen değişmeler ve ereksiyon işlevinde yer alan sinirlerin hasar görmesi erkeklerin %50 ila 70'ini ereksiyon bozukluğuna yatkın hale getirmektedir.
Şeker Hastalığı
Diyabet sertleşme sorunu için yaygın bir risk faktörü olarak değerlendirilir ve diyabet hastası olan bir çok erkekte sertleşme bozukluğu görülmektedir. Diyabetli erkeklerde sertleşme sorunu normal erkeklere göre daha erken dönemlerde ortaya çıkmaktadır. Ek olarak, diyabetli erkeklerde sertleşme sorunu görülme olasılığı normal erkeklere göre üç kat daha fazladır. Diyabetli hastalara tanı konulmasından 10 yıl sonrasında yarısında sertleşme sorunu görülmektedir.
Yüksek Kan Basıncı
Yüksek kan basıncı kan damarlarınızın sertleşmesine ve daralmasına neden olabilir. Bu da kanın penise akışını kısıtlar ve sertleşme sorununa neden olur. Ek olarak, yüksek kan basıncını tedavi etmek için kullanılan bazı ilaçlar sertleşme sorununa neden olabilmektedir.
Kalp Hastalığı ve Yüksek Kolesterol
Yüksek kan basıncı gibi, kalp hastalığı ve yüksek kolesterol de kanın penisinize akışını etkileyerek sertleşme sorununa neden olabilir. Sertleşme sorunu bulunan erkeklerde eşlik eden hastalık bulunma prevalansı daha yüksektir.
Depresyon
Stres, endişe ve başarısızlık korkusunun yanında depresyon sertleşme sorununa neden olabilir. Fiziksel bir nedenden dolayı sertleşme sorunu yaşayan erkekler kendilerini aynı zamanda depresyonda, stresli ve endişeli hissedebilirler.
Prostat Ameliyatı
Prostat ameliyatı- özellikle prostat kanseri ameliyatı- prostatın yanında bulunan sinirlere ve damarlara zarar vererek, sertleşme sorununa neden olabilir.
Diğer Sağlık Durumları
Sertleşme sorununa neden olabilecek diğer sağlık durumları şunlardır:
-Böbrek hastalığı
-Kronik alkolizm
-Multipl skleroz
İlaçlar
Diğer sağlık sorunlarınız için aldığınız bazı ilaçlar yan etki olarak sertleşme sorununa neden olabilir. Bunlar yüksek kan basıncı, kalp hastalığı, alerjiler, depresyon, endişe ve ülser gibi hastalıkları tedavi etmek için kullanılan bazı ilaçları içermektedir.
Alışkanlıklar ve Yaşam Biçimi
Sertleşme fonksiyonunun azalmasına neden olabilecek ya da sertleşme sorununa katkıda bulunabilecek çok sayıda alışkanlık bulunmaktadır. Bunlar:
Sigara İçme
Sigara içmek damarlara zarar verir. Sigara içmeniz halinde, bu sertleşmenizi ve sertliğinizi korumanızı zorlaştıracak kan akışı sorunlarına neden olabilir. Sigara içiminin sertleşme sorunu riskini yaklaşık iki kat artırdığı düşünülmektedir.
Aşırı Alkol Alımı
Aşırı derecede alkol almak sertleşme sorununa neden olabilir.
Uyuşturucu ya da Doping İlaçları Kullanımı
Esrar ya da kokain gibi uyuşturucuların sertleşme fonksiyonu üzerinde olumsuz etkileri bulunmaktadır. Bu durum anabolik steroidler için de geçerlidir.
Beslenme Alışkanlıkları ve Kolesterol
Yüksek derecede yağlı gıdalar içeren bir beslenme, damarların tıkanmasına ve sertleşme sorunlarının en temel nedenlerinden biri olan kan akımı azalmasına neden olur. Yüksek kolesterol seviyeleri de sertleşme fonksiyonunda azalma olması riskini arttırmaktadır.
Ancak, tüm kolesterol tipleri kötü değildir. İyi kolesterolü yükselterek (yüksek yoğunlukta lipo-protein yada HDL) ve kötü kolesterolü azaltarak (düşük yoğunluklu lipo- protein, yada LDL) sertleşme fonksiyonunuzda bir azalma meydana gelmesi riskini düşürebilirsiniz. HDL'yi yükseltmek ve LDL'yi azaltmak için bazı püf noktaları:
-Yüksek lif içeren gıdalar tüketiniz.
-Eğer yemeklerinizi yağda pişiriyor iseniz, zeytinyağı gibi doymamış yağ oranı yüksek sıvı bitkisel yağlar kullanmayı tercih ediniz.
-Düzenli olarak egzersiz yapınız.
-İçiyorsanız, sigarayı bırakınız.