Ses kaydında müthiş ifadeler

Kumburgaz'da denize açıldıktan sonra bir daha haber alınamayan beş kişiyle ilgili yeni detaylar ortaya çıkıyor.

Son olarak beş kişinin bulunduğu deniz bisikletini gören deniz otobüsü ile sahil güvenlik arasındaki telsiz konuşmaları ortaya çıktı.

Kiraladıkları deniz bisikletiyle Pazar günü saat 14.00’te Kumburgaz sahilinden denize açılan ve bir daha kendilerinden haber alınamayan 5 arkadaşı arama çalışmaları devam ederken çok çarpıcı bir ses kaydı ortaya çıktı.

Ses kaydında Kemal Reis adlı deniz otobüsünün kaptanı sahil telsizle güvenliğe ulaşmaya çalışıyor. Büyükçekmece açıklarında olduğunu söyleyen kaptan, yolcuların bir teknede 2 kişi gördüğünü ancak hava şartlarından dolayı geri dönemediğini ifade ediyor.

Reklam
Reklam

Kaptan ve Kıyı Emniyeti yetkilisi arasında geçen diyalog ise şöyle:

"Kaptan: Ben Büyükçekmece açığındayım. Benim 4 mil gerimde bir teknenin içinde iki kişi gözükmüş. Ben bulamadım zaten zor duruyorum burada. Bunu sektör Marmara'ya bildirmek istiyorum.

Kaptan: Beni görebiliyor musunuz? Büyükçekmece'nin açığında Yeşilköy'e doğru ilerliyorum.

Kıyı Emniyeti yetkilisi: Olay nedir?

Kaptan: Benim 4 mil gerimde bir ufak teknede iki kişi gözükmüş. Ben göremedim. Daha sonra yolcularla geldiler. Göremedim de. Sallanıyorum şu anda. Bilginize. Bir tane ufak teknede 2 kişi.

Kıyı Emniyeti yetkilisi: Anlaşıldı Kemal Reis-5. Yaklaşık olarak 4 mil gerinizde tekne içerisinde iki tane yolcu var. Doğru mu?

Kaptan: Doğru. El sallamışlar bana geç intikal etti. Ben göremedim dürbünle. Zaten deniz otobüsü. Size iletmek istiyorum durumu.

Kaptan: Rapor veren deniz otobüsü.

Kıyı Emniyeti yetkilisi: Tamam anlaşıldı".

YOLCULAR O ANLARI ANLATTI

Feribot ile İstanbul’a gelirken Güzelce açıklarında gördüğünü söyleyen İşadamı Recep Çelik ise “Seyir halindeyken bir yolcu ‘Yardım istiyor birileri’ diyerek ayaklandı. Ben de kalktım ve yardım isteyen elleri gördüm. Hava şartları ve dalga nedeniyle bir görünüp kayboluyorlardı. Deniz otobüsü hareket halinde ve sert gittiği için birkaç kez görebildik. Kaptana haber gönderdik ama durmadı. Ben üstüme düşen görevi yaptım. Bana göre dönüp alması gerekirdi ama gemide 450 yolcu vardı. Belki de doğru olanı kaptan yapmıştır bilemiyorum” dedi.

Reklam
Reklam

Ulaştırma Bakanlığı’na dilekçe yazdığını da belirten Recep Çelik o günü şöyle anlattı:

HAVA YÜZÜNDEN ROTAYI DEĞİŞTİRDİK

“Benim Avşa’da yazlığım var. 25 yıldır gidip geliyorum. Bu tür havaları hep yaşadık, daha sertini de yaşadık. Amatör olarak denizciyim, yıllardır denizin içindeyim. O gür Avşa Adası’ndan çıkarken hava süt limandı. Hava raporuna bakmıştım. 5-7 rüzgar veriyordu. Bizden önce Tekirdağ’a kalkan motor bayağı bir sallandığı haberini almıştık. Havanın sert olacağı bilgisini almıştım. Avşa’dan sonra Marmara Adası’ndan da yolcu aldık. Kalktığımızda bir şey yoktu. Fakat havanın sert olacağını kaptanlar da biliyordur. Dolayısıyla, Marmara Adası’ndan sonra her zamanki rotamızdan çıkarak, bu sefer Güney yani Tekirdağ istikametine vurdu, haklıydı. Çünkü dalgayı biraz daha az almak ve kıyıdan gitmekti amacı.

YARDIM İSTEYEN ELLERİ GÖRDÜM

Tekirdağ istikametinden sonra sahilden belli bir mesafe koruyarak İstanbul’a doğru hareket halindeydik. Tahmin ediyorum Güzelce-Kumburgaz arasında olabilir, bizden 300-400 metre daha açıkta yardım isteyen elleri gördük. Esasında ilk önce ben görmedim. Ben üst katta geminin sağ tarafındaydım, sağın bir iç koridorundaydım, sağda oturan bir yolcu “Yardım istiyor birileri” diyerek ayaklandı. Ben de kalktım ve yardım isteyen elleri gördüm. Dalga nedeniyle bir görünüp kayboluyordu. Deniz otobüsü hareket halinde ve sert gittiği için birkaç kez görebildik.

Reklam
Reklam

KAPTAN KÖŞKÜNE KOŞTUM

Bunun üzerine hemen Kaptan Köşkü’ne koştum. Kaptan Köşkleri artık kilitli. Kapıya vurdum açmadılar. Personeli hemen uyardım. Personel hızla kaptan köşküne giderek kaptana bilgi verdi. Deniz bilgime göre yanlış da biliyor olabilirim, böyle bir durumda içerdekilerin can güvenliğini tehlikeye sokmayacak şekilde yardım etmek zorunda. Dolayısıyla dedim ki almak zorundalar. Oradan bir görevli dedi ki “Zaten zor gidiyoruz. İnsanları neden paniğe sokuyorsunuz” dedi. Kendimi tanıtıp ismini sordum, cevap vermedi. Sonra kaptan köşküne gitti. Ben de personele sorduğumda “Geminin mühendisi” olduğunu söylediler. Bu arada gemide dönmedi.

SAHİL GÜVENLİK’İ YEDİ KERE ARADIM

Telefona sarılıp Jandarma’yı aradım. Onlar da Sahil Güvenlik’i aramam gerektiğini söylediler, onları da aradım. Bu arada sürekli havadan dolayı telefon kesiliyordu. 7 kere Sahil Güvenliği aradım bu kesintiler yüzünden. Yaklaşık 10-15 dakika süre geçti. Biz Büyükçekmece açıklarına geldik. Sahil Güvenlik’e durumu anlatıp, “Kaptanı uyardım ama dönmediler” dedim. Sahil Güvenlik olay yerinin konumunu sordu sonra da, “Kaptanınızla şimdi irtibata geçeceğim” dedi.

Reklam
Reklam

BELKİ KAPTAN DOĞRUSUNU YAPTI BİLEMEM

Kimsenin günahını alamam. Sahil Güvenlik ve Sektör Marmara’ya yapılan tüm aramalar ve ihbarlar kayıt altında. O zaman çıkarsınlar kayıtları, kaptan benden önce mi sonra mı aramış ortaya çıksın. Benim Sahil Güvenlik’le konuştuğum da saat 19.49’du. Burada kimseyi suçlamak istemiyorum. Yanlış anlaşılmasın, 450 yolcu var o an. Belki de kaptanın yaptığı o an için doğrudur onu bilemem. Belki kaptan benden önce sormuştur onu bilemem. “

Sahil Güvenlik: İDO, SOLAS 74 kurallarına uymadı

Gençlerin Marmara açıklarında görüldüğü iddiası üzerine İDO yetkilileri sahil güvenlik ekiplerine haber verildiğini açıkladı. Sahil Güvenlik Marmara ve Boğazlar Bölge Komutanlığı yetkilileri ise İDO’nun gençlere yardım etmeyerek SOLAS 74 kurallarını çiğnediğini belirtti.

Kumburgaz sahilinde geçen Pazar günü kiraladıkları deniz bisikletiyle denize açılan ve kaybolan 5 gençten günlerdir haber yok. İddiaya göre Avşa’dan Yenikapı’ya gelen İDO feribotunun yolcuları gençlerin kaybolduğu gün denizde onları çırpınırken görüp, durumu kaptana iletti. İDO kaptanı ise durumu Kıyı Emniyeti’ne haber verdi. İDO’dan yapılan açıklamada da “Kaptan, yolcuların yaptığı ihbarı esas alarak, derhal Kıyı Emniyeti’ni, bağlı sektör Marmara’yı 14. Kanal’dan aramış, bulundukları koordinatı ve ihbar edilen olayın mevkiini bildirmiştir, ihbarın alındığının teyidini yapmıştır” dendi.

Reklam
Reklam

SOLAS KURALLARINA UYULMAMIŞTIR

Olayın ardından İDO’nun kaybolan çocuklara yardım etmemesi tartışılırken, Sahil Güvenlik Marmara ve Boğazlar Bölge Komutanlığı yetkilileri farklı bir konuya dikkat çekti. Sahil Güvenlik Komutanlığı yetkilileri İDO yetkililerinin çocukları gördüğü an SOLAS 74 (Denizde Can Güvenliği Uluslararası Sözleşmesi 1974) kurallarına göre müdahale etmesi gerektiğini belirtti. Komutanlık yetkilileri şu açıklamayı yaptı: “SOLAS kurallarına göre İDO personeli çocukları gördüğü an müdahale etmek zorundadır. Çıkan haberlere göre, deniz üzerinde yardım bekleyen çocuklar görülmüş ve Sahil Güvenlik birimlerine haber verilmiş. İDO feribotları acil müdahale yapmaya müsaittir. Çocukları bırakıp gitmek yerine müdahale etmeliydi. Yapılan ihbarla ilgili araştırmalarımız da devam ediyor.”

SOLAS 74 NEDİR?

Uluslararası Denizcilik örgütü (IMO) tarafından hazırlanan bu sözleşme “1974 Denizde Can Güvenliği Uluslararası Sözleşmesi ya da kısaca “SOLAS 74” olarak bilinir. Deniz ticaret filosunu ilgilendiren bu sözleşme ile Taraf Devletler denizdeki gemilerin ve malların ve gemideki insanların canlarının güvenliğinin artırılması için yapılan bu Sözleşmeyi ve Eklerini uygulamakla yükümlüdürler. Denizde emniyetli seyir, eğitimli denizci ve çevre kirliliğinin önlenebilmesi için denizcilik kurallarının duyurulması ve uygulanabilmesi Uluslararası Denizcilik Teşkilatı (IMO) nun çalışmalarıyla gerçekleşmekte ve tüm uluslara yol göstermektedir.

Reklam
Reklam

DENİZ BİTTİ DENİZ ALTI BAŞLADI

Kumburgaz sahilinde deniz bisikletiyle denize açılan ve 4 gündür haber alınamayan 5 genç için arama çalışmaları yoğunlaştı. Bugüne kadar deniz yüzeyinde yapılan aramalar deniz altında da yapılmaya başlandı. Arama çalışmalarına bu sabah itibariyle Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nın 3 mayın tarama gemisi katılıyor. Mayın gemileri, sonar cihazlarıyla deniz dibini taranarak arama çalışmalarına devam ediyor.

Kaybolan gençler için Kumburgaz sahilinde kurulan kriz masasından arama çalışmalarıyla ilgili olarak basın açıklaması yapıldı. Kriz masasından açıklamayı Mahalle Afet Gönüllüleri Acil Müdahale Ekibi Türkiye Koordinatörü Hüseyin Karadayı ile Genç Denizciler Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Umur Zamanoğlu yaptı.

Çalışmalar hakkında bilgi veren Mahalle Afet Gönüllüleri Acil Müdahale Ekibi Türkiye Koordinatörü Hüseyin Karadayı, 3 adet mayın gemisiyle arama-tarama çalışmalarının kritik bir aşamaya geldiğini söyledi. Karadayı, Sahil Güvenlik, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na bağlı ekipler ile gönüllü arama kurtarma kuruluşlarının da katıldığı çalışmaların havadan ve denizden sürdürüldüğünü açıkladı.

Reklam
Reklam

DENİZ YÜZEYİNDEKİ ARAMADAN SU ALTINA GEÇİLDİ

Çalışmaların ilk 3 gününde su üzerinde yapılan aramaların canlı araması olduğunu söyleyen Hüseyin Karadayı, bugünden itibaren ise su altında aramaya başladıklarını ifade etti. Kaybolan gençlerin ailelerine ilk günden itibaren bilgileri paylaştıklarını da sözlerine ekleyen Karadayı, bugün ya da yarın bir sonuç alınabileceğini kaydetti.

Genç Denizciler Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Umur Zamanoğlu, ise çalışmalar hakkında harita üzerinden basın mensuplarına bilgi verdi. Akıntılar ve rüzgarın hesaplanarak çalışmaların belli bir alana yoğunlaştığını kaydeden Zamanoğlu, mayın gemilerinin su altında yüksek bir teknoloji donanımıyla dünyanın en iyi sistemlerine sahip olduğunu dile getirdi.

Öte yandan kaybolan gençlerin aileleri de Kumburgaz sahilindeki bekleyişi devam ediyor. Aileler kriz masasına gelerek çalışmalar hakkında da bilgi alıyorlar. (DHA)

MARMARA DENİZİ'NİN 4 DE 3'Ü ÜZERİNDE ÇALIŞMA YAPILDI

Reklam
Reklam

Konuşmasında, "Kurtarma çalışmasından, hedef alıcı arama kurtarma çalışmasını doğru geçtik" diyen Karadayı şöyle konuştu: "Çalışmalarda bütün teknolojik araçlar kullanılıyor. Şu ana kadar deniz yüzeyinde arama-kurtarma çalışmaları yürütülüyordu. Bu sabah itibariyle deniz altında arama çalışmalarına başladık. Çünkü deniz yüzeyindeki aramalar sonuç vermedi. Belli ki kaybolan bedenler suyun altında. Marmara Denizi'nin yaklaşık 4 de 3'ü üzerinde arama-kurtarma çalışmaları yapıldı. Bugün itibariyle arama çalışmaları 3 de 1'lik bir alana indirildi. 2 gün önce can yeleğinin bulunduğu yerden akıntıları hesap ederek nereye doğru gitmiş olabileceklerine dair çeşitli ipuçları da oluştu. Akıntılar ve rüzgar hesap edildiğinde bugün çalışmalar Beylikdüzü-Büyükçekmece-Silivri arasında bir hat üzerinde yoğunlaştı. Ayrıca İmralı Adası ile Kapıdağ Yarımadası arasındaki bir hat arasında da çalışma yapıyoruz."

İŞLETME SAHİBİ TUTUKLANDI

Kumburgaz, Kamiloba sahilinde geçtiğimiz pazar günü öğle saatlerinde kiraladıkları deniz bisikletiyle denize açılan 5 gençten halen bir haber alınamadı. Avşa’dan Yenikapı’ya giden İDO feribotundan kaybolan 5 gencin görüldüğü iddia edildi. Gençlerin boğuşurken el sallayıp yardım istediğini söyleyen yolcular kaptanı durmamakla suçluyor. Kumburgaz'da ise kayıp 5 gence deniz bisikletini kiralayan işletmenin sahibi tutuklandı.

(DHA)

Anahtar Kelimeler: