Sesinizin Kısılmasına İyi Gelecek 10 Doğal İçecek

Yarın konuşma yapmanız gereken önemli bir toplantı mı var? Daha da önemlisi; yarın karaoke mi var yoksa!?

  1. Portakal Suyu

Ses kısıklığının yalnızca yakın geçmiş ve bugünün değil, tarih boyunca her jenerasyonun illeti oluğunu tahmin ediyoruz. Düşünsenize; Arşimet suyun kaldırma kuvvetini sesi kısıkken bulsaydı, o sesle ''Evraka! Evraka!'' diye bağırmaya uğraşsaydı, kimse onu ciddiye alır mıydı? Veya Martin Luther King, ''I have a dream'' (hayal ediyorum!) diye anılan ünlü konuşmasını sesi kısıkken yapsaydı, Afrikalı-Amerikalılar beyazlarla olan eşitliklerini bu tarih akışındaki hızıyla alabilirler miydi, ABD 2010'lu yılları siyahi bir başkanla geçirebilir miydi?

Reklam
Reklam

İşte böyle büyük bir illet bu ses kısıklığı, ve zaman zaman hepimizin başına geliyor. Genelde tuttuğunuz takımın maçında çok bağırdığınızda, sevdiğiniz bir müzisyenin konserinde şarkılara anırarak eşlik ettiğinizde veya hiçbir sebep yokken grip olduğunuzda ortaya çıkan bu hastalığın tıbbi ilaçları, ağız gargaraları, şurupları vs. mevcut elbette... Ama ses kısıklığınızı doğal yollardan da çözebilirsiniz :)

Reklam
Reklam

Bonus: Şinitzel Et Parçalı Sandviç

Eğer sesiniz kısıldıysa size bu konudaki ilk öneri içeceğimiz, portakal suyu olacak. Portakal, mandalina gibi meyveler içerdikleri C vitamini ile ses tellerinizin iyileşmesine yardımcı olur, meyve suyunun içindeki lifler boğazınızın kendi kendine tedavi olmasına katkıda bulunur. _Ancak iki noktaya dikkat etmekte fayda var:

_

  • Portakal suyunu katiyen buz gibi soğuk içmeyin, çünkü soğuk içeceklerin boğazınıza zarar vereceğini herkes bilir.

  • Portakal suyunda oldukça fazla miktarda meyve asidi vardır, bu yüzden suyla biraz inceltip içerseniz daha akıllıca olur.


  1. Papatya Çayı

Papatya çayı daha çok uykusuzluğa ve öksürüğe karşı etkileriyle bilinir. Ama uykusuzluk da, öksürük de sesiniz kısıkken tedavi süresine zarar veren iki etken olduğu için, papatya çayını da listemize eklemekte bir beis görmüyoruz.

Reklam
Reklam

Boğazınızdaki _Larenjit-vari

_ rahatsızlıkların hızlı iyileşmesini sağlamak ve hastalık esnasında çektiğiniz acıyı azaltmak için papatya çayı + bal ikilisini sizlere önerebiliriz.


  1. Ballı Zencefil Çayı

Balın ses kısıklığı tedavisindeki önemi hakkında ilk ipucunu papatya çayına ekleyerek vermiştik, üzerinde durmaya devam ediyoruz :)

Zencefil, ses kısıklığına sebep olan üst solunum yolları enfeksiyonlarında, soğuk algınlığında ve mukoza tabakasının deforme olmasında sık kullanılan bitkilerden biridir. Zencefil iltihapları azaltır, bakterileri yok eden doğal bir antioksidandır. Zencefil çayı, diğer içeceklere göre daha hızlı etki gösterdiği için, sesini profesyonel olarak kullananlara da sıklıkla tavsiye edilen bir çaydır. Zencefil çayının tarifi de tam olarak bu içerikte yer alıyor ;)

Reklam
Reklam

  1. Ballı Karabiberli Süt

Yine bal... Çünkü bal yüzyıllardır deri olsun, mide olsun, boğaz olsun bir çok rahatsızlıkta kullanılan antibakteriyel ve antioksidan bir madde. Elbette ses kısıklığı noktasında da sıklıkla öneriliyor :)

Karabiberin neden yararlı olduğunu biz de bilmiyoruz ama özel hayatımızda tanıdığımız, profesyonel olarak şarkı söyleyen insanların tamamından bu karışımı ılık içmemiz önerisini alıyoruz. Bir bildikleri vardır herhalde ;)


  1. Limon Suyu

İlk maddede belirttiğimiz portakal suyu ile aynı sebeplerden, aynı tedavi etkilerini sağlayan bir içecek: Limon Suyu.

Yine portakal suyunda da belirttiğimiz gibi, soğuk içmemeniz ve suyla biraz inceltmeniz önemle rica olunur. - - - - - -

Reklam
Reklam
  1. Ekinezya Çayı

Larenjit de dahil olmak üzere, üst solunum yolları enfeksiyonunda sıklıkla önerilir bu bitki. Bağışıklık sistemini düzenler, alerjiye ve soğuk algınlığına karşı size destek atar... Aşırı sıcak içmediğiniz takdirde, ses kısıklığınıza da iyi gelecektir.

Not: Çay bardağının içine çiçek atmanızın hiçbir anlamı yok, bilakis iğrenç. Fotoğraftaki mevzu tamamen görsel güzellik, kanmayın.- - - - - -

  1. Zerdeçallı Süt

Sütün içine eklenen zerdeçal ve bir maddeyle daha, bu fotoğraftaki içeceği elde ediyorsunuz: Avrupa'da buna ALTIN SÜT deniyor. Peki o ek madde ne mi? Tabii ki bal :)

Ilık sütün içine ekleyeceğiniz bir çay kaşığı toz zerdeçal ve bir tatlı kaşığı bal ile ses kısıklığınızla savaşabilirsiniz. Çünkü zerdeçal boğazınızdaki hem bakteriyel, hem de viral enfeksiyonların düşmanıdır.

Reklam
Reklam

  1. Tuzlu Su

Rick T Cartman olarak, kendi öz hakiki diş doktorumun sözlerini size aktarıyorum: ''Tuzlu su ile gargara, diş etlerinin ve ağız içinin kendi kendini tedavi etmesini hızlandırır. Dişini fırçaladıktan sonra bir de tuzlu suyla gargara yap Cartman Efendi.''

Tuzlu suyu elbette bir içecek olarak değil, bir gargara olarak öneriyoruz. İçip de midenizi alt üst etmeyin arkadaşlar. - - - - - -

  1. Elma Sirkeli Su

Antimikrobiyal özelliği vardır elma sirkesinin, üstelik A vitamini ve C vitaminine eşdeğer fenolik bileşenler konusunda oldukça zengindir. Elma sirkesi, sesinizin kısılmasına sebep olacak solunum yolları hastalıklarınızda en büyük doğal yardımcılarınızdan biridir.

Ancak oldukça asitli bir sıvı olduğu için, asitli sıvılarda önerdiğimiz şeyi yeniden öneriyoruz: elma sirkesini suya karıştırıp için.- - - - - -

Reklam
Reklam
  1. Turp Suyu

Ne yazıkki şalgam suyundan bahsetmiyoruz, keşke ondan bahsetseydik :( Şalgam suyu zaten soğuk içildiği için, oldukça asitli ve şekerli bir içecek olduğu için boğazınızdaki rahatsızlığa zarar verecektir.

Gelin görün ki; turpu kaynatıp suyunu süzdükten sonra, süzdüğünüz turp suyunu su ve balla karıştırarak içmeniz sesinizi toparlayacaktır...


Kaynaklar: Onikibilgi.com, Bilgilersitesi.com, Searchhomeremedy.com, Home-cure.net, Ladycarehealth.com, Health911.com & Wikipedia.org


Bu da var: Bronşit Reçetesi: Muz ve Su

Hazırlaması çok kolay olan bu reçeteye ulaşmak için buraya tıklamanız yeterli.

Reklam
Reklam