Sevgili: Ne ILO normlarına ne de uluslararası sendikal normlara uymaktadır

Bem-Bir-Sen Siirt İl Başkanı Mehmet Sabit Sevgili, “Yapılan referandum ve anayasa değişikliği ile kamu çalışanlarına...

Bem-Bir-Sen Siirt İl Başkanı Mehmet Sabit Sevgili, “Yapılan referandum ve anayasa değişikliği ile kamu çalışanlarına tanınmış olan toplu sözleşme hakkı, hazırlanan yasa tasarısının son şekli ile toplu görüşmenin gerisine düştü." dedi.

Bem-Bir-Sen Siirt İl Başkanı Mehmet Sabit Sevgili, yaptığı basın açıklamasında, mevcut yasa tasarısının, 10 yıldır yapılan toplu görüşmelerin seviyesine bile gelemediğini dile getirdi.

Sevgili, ”Tasarı, tarafların kendi özgür iradesiyle yapacağı bir toplu sözleşmeyi kapsamamaktadır. Tamamen hükümetin ve bürokratik oligarşinin bir tebliği, bir genelgesi gibidir. Ne ILO normlarına ne de uluslararası sendikal normlara uymaktadır. Tasarı ile sadece toplu görüşme masasının adı, toplu sözleşme masası olarak değiştirilmiştir. Halihazırdaki 657 sayılı DMK’ndaki toplu sözleşmeye engel olan maddeler aynen devam etmektedir.” diye ifade etti.

Reklam
Reklam

Tasarı ile getirilmek istenenin, genel manada toplu sözleşme olmadığını belirten Sevgili, şöyle devam etti: “Yasa, topluca incelendiğinde görünen o ki konfederasyonlarla ve sendikalarla yapılan anlaşmaların, varılan mutabakatların hiçbirisi tasarıda yer almamıştır. İşçi sendikalarında yer alan iş kolunun karşılığı olan, kamu sendikalarındaki hizmet kolu yok edilmek istenmektedir. Hizmet kolu sözleşmesi, bu tasarıda yer almamıştır. Hizmet kolundaki 'yetkili sendika' ibaresi bile kaldırılmış, yerine 'en çok üye kaydeden sendika' ibaresi girmiştir. Bu bir yetki gaspıdır. Tasarı ile özgür örgütlenmenin önüne engeller getirilmiştir. Yerel yönetimlerde biz 19 yıldır yapmış olduğumuz sosyal denge sözleşmelerimizi yapmaya devam edeceğiz. Hem yasalarda hem de uluslararası anlaşmalarda buna engel bir hal yoktur. Bulunduğumuz yerden geri gitmeyiz. Yasa tasarısının bu yönüyle bize engel herhangi bir durumu yoktur. Biz sözleşmelerimize devam edeceğiz.

Önemsediğimiz bir başka konu, yerel yönetimlerde işçi sendikalarında olduğu gibi (Hizmet İş, Belediye İş, Genel İş vb.) sendikaların belediye başkanlarıyla, il özel idareleriyle bağlı kurum ve kuruluşlarıyla karşılıklı oturup, özgür irade ile yapılan sözleşmeye toplu sözleşme deniyor. Bizler de kamu sendikaları olarak hizmet kollarının bağlı olduğu kurum ve kuruluşlarıyla oturup karşılıklı olarak mali ve sosyal haklarını görüşebilen, karara bağlayan, uyuşmazlıklarda ilgili mercilere müracaat edebilen bir toplu sözleşme düzeni istiyoruz.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz