Sevgililer Gününü Hasta Karşılamayın

Ilık havalar artık yerini soğuklara bırakıyor. Soğuk havanın olumsuz etkilerini, grip ve soğuk algınlığına davetiye çıkartıyor. Şubat ayı grip ve soğuk algınlığının en yoğun yaşanacağı aylardan biri olacak. Bu nedenle birkaç küçük önlem ile hasta olmadan bu ayı geçirebilir, en azından hastalık süresini kısaltıp daha çabuk iyileşebilirsiniz.

Özellikle kış mevsiminde daha çok kapalı ve sıcak ortamlarda bulunmak , solunum yollarının kurumasına neden olacağından virüslerin vücuda girişini kolaylaştırıyor. Grip virüsünün vücuda girmesi ile başlayan bulgular genellikle 7-10 günde iyileşme ile sonuçlansa da, bazen sinüzit, bronşit veya zatürre gibi bazı ciddi enfeksiyonlara yol açabiliyor.

Reklam
Reklam

Değişen hava koşulları ve aşırı soğuklar ile beraber, gribin sık görüldüğü bu günlerde dengeli beslenerek, yeterli miktarda sıvı alarak, kalabalık ortamlarda kendimizi korumaya çalışarak ve spor yaparak gripten korunmaya sağlanabilir. Ancak tüm önlemlere rağmen grip başladıysa, birkaç önlemle daha kolay atlatmak mümkün olabilir.

Grip Olunca Neler Yapılmalı?

-Her şeyden önce istirahat, mümkünse yatak istirahati önemlidir.

-İstirahat ile beraber doktor tavsiyesi ile alınacak ilaçlar , hastalığın hafif atlatılmasını sağlayabilir.

-Grip sırasında ASA (aspirin,vb) kullanılmamalıdır . Özellikle çocuklarda bu konu çok önemlidir.

-Hastalık süresince sıvı alımı önem taşır. Bu nedenle bol miktarda su, meyve suyu ve kafeinsiz içecekler tavsiye edilir. Yeteri kadar sıvı alınması sinüslerdeki ve göğsünüzdeki ifrazatın daha az birikmesine ve vücuttan daha kolay temizlenmesine yardım eder. Ayrıca suda eritilerek hazırlanan anti-gribal ilaçlar sıvı alımını arttırdığı ve hızlı etki gösterdiği için kullanmaya uygundur.

Reklam
Reklam

-Hastalık dönemlerinde beslenmeye dikkat etmeli, iştahsızlık varsa enerji ihtiyacını gidermek için karbonhidrattan zengin beslenme uygulanmalıdır.

-Yatarken başın yukarıda tutulması (2 ya da daha fazla sayıda yastık ile yatmak) geniz akıntısının vereceği rahatsızlığı azaltacaktır.

-Ortamın uygun ısıda olmasına ve iyi havalandırılmasına dikkat edilmeli, havanın kuruması engellenmeli, nemli olması sağlanmalıdır.

-Yakınmalar düzeldiğinde hemen normal aktiviteye dönülmemeli, tam bir iyileşme için bir süre daha dinlenmeye devam edilmelidir.

-Antibiyotik türü ilaçlar, viral bir enfeksiyon olan gribin tedavisinde yer almaz. Grip ile beraber bakteriyel bir başka enfeksiyon söz konusu ise ancak bir hekimin önerisi ile kullanılabilir. Antibiyotiklerin yanlış kullanımı istenmeyen sonuçları beraberinde getirebilir. Bu nedenle şikayetler görüldüğünde hekime başvurarak ilaç kullanımı çok önemlidir.

Grip, soğuk algınlığı ve alerjik rinit ile ilgili her türlü bilgiye www.Gribim.com internet sitesinden ulaşabilir, "uzmanınıza sorun" köşesinden uzman doktorlara sorularınızı yöneltebilirsiniz.

Reklam
Reklam