Sevigen’den nüfus cüzdanı sorusu

Sevigen, İçişleri Bakanı Beşir Atalay’ın yazılı olarak yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına bir soru önergesi verdi

ANKARA (ANKA)- CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Sevigen, nüfusa kayıtlı olmayan Latife Yiğit isimli vatandaşın, İstanbul Beyoğlu Nüfus Müdürlüğü’ne 28 Aralık 2007’de nüfus cüzdanı almak için yaptığı başvurunun üzerinden 2 yıl geçmesine rağmen sonuçlandırılmamasını TBMM Gündemine taşıdı.

Sevigen, İçişleri Bakanı Beşir Atalay’ın yazılı olarak yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına bir soru önergesi verdi. Türkiye’de kırsal alanda yaşayan, yoksul ve eğitimi olmayan bazı ailelerin özellikle kız çocuklarını çeşitli sebeplerle nüfusa kaydettirmediklerini, bu vatandaşların nüfus cüzdanı olmadığı için “saklı nüfus” olarak adlandırıldığını, okula gidemediğini, medeni nikah olmadan evlendirildiğini, çocuklarının da aynı mağduriyete ortak olduğunu ifade eden Sevigen, bu durumdaki vatandaşların nüfus cüzdanı olmadığı için, hiçbir medeni, sosyal ve siyasal haktan yararlanamadığına dikkat çekti. Sevigen, Bakan Atalay’ın şu soruları yanıtlamasını istedi:

Reklam
Reklam

“-Saklı nüfus olan Latife Yiğit isimli vatandaşımızın, İstanbul Beyoğlu İlçesi Nüfus Müdürlüğü’ne 28.12.2007 tarihinde nüfus cüzdanı almak için yaptığı yazılı başvuru, üzerinden 2 yıl geçmesine rağmen neden sonuçlandırılmamıştır?

-Adı geçen kişiyle ilgili Nüfus Hizmetleri Kanunu’nun Uygulanmasına İlişkin Yönetmelikte istenen, formların doldurulması, yaş tespiti yapılması, vatandaşlığı düzgün olmayan kişiler kütüğüne kaydedilmesi, babasıyla ilgili nüfus kayıtlarının düzeltilmesi, tanık ifadelerinin alınması işlemleri tamamlanmış olmasına rağmen, dosyası İçişleri Bakanlığı’na niçin gönderilmemiştir?

-Okuma yazması dahi olmayan bu vatandaşımızın sözlü beyanlarındaki, doğrusu ilgili makamlarca madden tespit edilebilecek nitelikteki çelişkiler, (örneğin evlilik süresi) nüfus işlemlerinin sonuçlandırılmaması için yasal gerekçe midir?

-Maddi bakımdan da mağdur ve sık sık kaldığı adresi değiştirmek zorunda kalan, ve halen de hamile olan Latife Yiğit’in vatandaşlık haklarından ve sosyal haklardan yararlanması için acilen nüfus cüzdanına sahip olması gerekmektedir. Bu vatandaşımızın işlemlerinin hızla sonuçlandırılması için Bakanlığınızca herhangi bir tedbir alınacak mıdır?

Reklam
Reklam

-Bu tarz olayların tekrarlanmaması için, özellikle kadın vatandaşlarımızı daha çok etkileyen, saklı nüfusların nüfus cüzdanı almasını kolaylaştıracak herhangi bir yasal değişiklik yapılması gündemde midir?”