Şevket Yılmaz Eğitim Ve Araştırma Hastanesi'ndeçamurla Tedavi Ünitesi Kuruldu

Sağlık Bakanlığı'na bağlı hastaneler arasında, ilk çamurla tedavi ünitesinin (hidroklimatoloji), Bursa Şevket Yılmaz Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde açıldığı bildirildi.

Sağlık Bakanlığı'na bağlı hastaneler arasında, ilk çamurla tedavi ünitesinin (hidroklimatoloji), Bursa Şevket Yılmaz Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde açıldığı bildirildi.

Şevket Yılmaz Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Mehmet Karadağ, açılış töreninde yaptığı konuşmada, bilimsel olarak kanıtlanan çamur tedavisinin, ülkemizde bulunan eğitim ve araştırma hastanelerinin hiçbirisinde mevcut olmadığını söyledi.

Karadağ, Bursa Şevket Yılmaz Eğitim ve Araştırma Hastanesi olarak bir ilki gerçekleştirdiklerini vurgulayarak, "Biz Türkiye'de litrede 3400 mg mineral olan ve tedavi için kullanılan çamurlardan hastanemize getirterek bir ünite kurduk ve tedavi için uygulamalarımıza bugünden itibaren başlayacağız" dedi.

Reklam
Reklam

Türkiye'deki sayılı uzmanlardan biri olan Tıbbi Ekoloji ve Hidroklimatoloji Uzmanı Dr. Yasemin Barut da Eskişehir'den getirilen kilin, Tuzla Kaplıcaları'ndan çıkan doğal mineralli su ile hazırlandığını ve özellikle eklem ağrısı, romatizmal hastalıklar, kronik bel ağrıları, eklem ağrıları gibi sıkıntıları olan hastalarda kullanıldığını belirtti.

Barut, hastaların başvurularının ardından gerekli tetkik ve tahlillerin yapılmasının önemine dikkati çekerek, "Sıcak çamur tedavisi almalarına bir engel yoksa rapor çıkartıp 2 veya 3 hafta da 15 saat tedaviye alıyoruz. 45-47 derecede ısıtılmış çamuru lokal olarak ağrılı bölgeye uyguluyoruz ve hastamızı yaklaşık yarım saat dinlendiriyoruz. Çamuru temizledikten sonra hastamız yarım saat daha dinleniyor" diye konuştu.

Isı tutma kapasitesi yüksek olduğu için kil temelli bir çamur kullanıldığını anlatan Barut, şöyle dedi:

"Kaplıcalarda çamur tedavisi yapılıyor, ama ücretli, kamu hastanelerinde, Sağlık Bakanlığı'na bağlı bir hastanede ilk defa kuruyoruz. Bu tedavi İstanbul Tıp Fakültesi'nde var, aynı zamanda Ankara GATA da bu tedaviyi yapıyor. Ama Sağlık Bakanlığı hastaneleri arasında ilk defa bizim hastanemizde bu tedaviyi yapmaya başladık"

Reklam
Reklam

Bursa Valisi Şahabettin Harput ise Şevket Yılmaz Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Mehmet Karadağ'ın öncülüğünde çok önemli bir hizmetin gerçekleştiğini söyledi.

Harput, sıcak suyun sağlık hizmetinde kullanılmasının önemini vurgulayarak, "Bursa'da yaklaşık 3 yılı aşkın bir zamandır sıcak suyun sağlık hizmetinde kullanılması gündemde. Otellerin dışında ilk defa Şevket Yılmaz hastanemizde bugün böyle bir hizmeti açmanın hem heyecanını hem mutluluğunu yaşıyoruz" dedi.

Tedavide kullanılan çamurların Bursa'da üretilmediğini belirten Harput, "Biz önümüzdeki dönemde bu çamurun Bursa'dan, burada kullanılacak şekilde hazırlanmasını istiyoruz ve arkadaşlarımıza talimat verdik, onun üzerinde çalışıyoruz" diye konuştu.

Vali Harput, daha sonra AK Parti Bursa Milletvekili İsmet Su, Sağlık Müdürü Özcan Akan, İl Halk Sağlığı Müdürü Resul Özbek, Yıldırım Kaymakamı Mehmet Yapıcı ile ünitenin açılışını yaptı.

Bu arada, çamurla tedavi ünitesinden ilk yararlanan hasta 54 yaşındaki Mustafa Kara oldu.

Reklam
Reklam

Muhabir: Mustafa Yılmaz / Tarık Üzgün / Haluk Yüksel

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz