Seyahat eziyete dönmesin

Seyahat hastalıkları, büyük bir hevesle çıkılan tatili kabusa dönüştürebiliyor. Şikayetler tatil sonrasında devam ettiği gibi medikal tedaviye kadar varabiliyor. Peki nasıl önlemler almak lazım? Seyahat hastalıklarının nedenleri ve korunmanın yolları bu yazıda.

Yurt dışına yolculuk yapan kişilerin yaklaşık üçte biri seyahat hastalıklarına yakalanıyor. Seyahate çıkanların ortalama yüzde 20'sinde, tatil sonrasında dahi şikâyetler devam ediyor. Yüzde 10'luk bir kesimde ise hastalık nedeniyle medikal tedaviye ihtiyaç duyuluyor. En sık karşılaşılan seyahat hastalıkları, ishaller ve üst solunum yolu enfeksiyonları. Bu hastalıklar gidilen yere, kalınacak süreye, yapılacak aktivitelere ve kişinin var olan sağlık durumuna göre değişiyor.

Uzun süreli yolculuklarda kısa aralıklarla uyumaya çalışmak, bol su içmek, alkol ve kafeinden uzak durmak dikkat edilmesi gereken önemli noktalar.

Reklam
Reklam

Seyahat hastalıkları nasıl bulaşıyor?

Seyahatler sırasında sıklıkla karşılaşılan “turist ishalleri”nden korunmak için gidilen yerde sadece kapalı suların içilmesi, iyi pişirilmemiş yiyeceklerin yenmemesi, çiğ sebze veya meyvelerin soyularak tüketilmesi önerilir. İçeceklere konulan buz bile hastalığı tetikleyen bir unsur haline gelebilir. Tek doz alınan antibiyotik ve ishal engelleyici ilaç kombinasyonu, kısa sürede iyileşmeye yardımcı olur. Aynı şekilde yolculuklar esnasında karşılaşılabilecek dizanteri, A hepatiti, tifo, kolera gibi hastalıklar da içilen su veya gıdalarla bulaşır. Bu ağır hastalıklar, ishal ve sarılığa neden olabilir. Uygulanacak aşılar, ilaç takviyeleri ve birtakım basit önlemler hayat kurtarıcı olabilir.

Yolculuk esnasında dikkat edilebilecek diğer bir nokta, sinek veya böcek sokmalarından korunmaktır. Seyahat çantasında bulundurulacak dietil-toluamid içerikli sinek kovucu losyonlar ve uzun kollu giysilerle; malarya, sarı humma, dang ateşi ve sineklerle bulaşan diğer hastalıklardan korunmak mümkün. Orta ve Güney Amerika'nın kırsal alanları, Afrika, Hindistan, Güneydoğu Asya, Güney Pasifik, sıtma hastalığının sık görüldüğü yerler. Bu bölgelerde gerçekleşecek ziyaretler için, tehlikeli hastalıktan korunmak amacıyla doktor kontrolünde birtakım koruyucu ilaçlar alınması önerilir. Hastalığın kuluçka süresinin uzun olması nedeniyle, bu tip ilaçların yolculuk sonrası dört hafta daha kullanılması gerekir. Sivrisineklerle bulaşan bir hastalık olan sarı humma, Afrika'nın orta bölümlerinde ve Güney Amerika'nın orta ve kuzeyinde görülüyor. Sıtmada olduğu gibi sivrisineklerden korunmak, başlıca dikkat edilecek yoldur. Korunmak için diğer bir yol da aşı. Bu bölgelere gidecek olan kişilerin aşı yaptırdıklarını belgelendirmeleri gerekebilir.

Reklam
Reklam

Seyahat Hastalıklarında Önlemler Koruyor

Seyahate çıkacak kişilerin, bağışıklık durumları dikkate alınarak tetanos, difteri, çocuk felci, kızamık, kızamıkçık, kabakulak aşılarını yaptırmaları önerilir.

Seyahat öncesinde ek tetkiklerin istenebileceği düşünülürse, seyahate çıkmadan 2-3 hafta önce kontrole gitmek ve öneriler eşliğinde uygun aşıları yaptırmak gerekiyor. Zira tüm aşıların yeterli seviyede koruma sağlayabilmeleri için en az iki hafta önceden uygulanmaları şart. Seyahate çıkan kişilerin, yolculukları sırasında veya sonrasında herhangi bir problemle karşılaşmamaları alınan önlemlerle mümkün.

Seyahat çantasında neler bulunmalı?

Uzun kollu gömlek, uzun pantolon ve şapka
Vücut ve giysilere sürülebilecek sinek kovucu losyonlar
İshal ilacı
Reçeteli ilaçlar ve reçeteleri
Aşı sertifikaları
Antiseptikli solüsyonlar, yara bandı ve bandaj
Böcek sokmaları için alerji kremi
Basit ağrı kesiciler
Termometre
Güneş kremi

Kaynak: festivaller.com.tr