Seyahatte hastalık riski

İSTANBUL (İHA) - Acıbadem Poliklinik Bağdat Caddesi Seyahat Hastalıkları Kliniği Sorumlusu Dr. Aydoğan Lermi, her yıl milyonlarca insanın turizm, iş, sağlık gibi sebeplerle seyahat ettiğini hatırlatarak, seyahatin şekline, gidilen yere, yapılan aktivitelere ve bölgenin iklimine bağlı olarak birçok sağlık sorunu gelişebildiğini bildirdi. Seyahatlerde en sık rastlanılan sorunları 'turist ishali', 'gıda zehirlenmeleri' ve 'sarılık' olarak sıralayan Dr. Lermi, özellikle uzun uçak yolculukları sırasında hareketsiz kalma sonucu bacak damarlarında oluşan pıhtının, ciddi sorunlara yol açabileceği uyarısında bulundu.

Reklam
Reklam

Dr. Aydoğan Lermi, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, seyahate çıkan insanların yüzde 65'inin herhangi bir sebeple bir süre sonra kendini hasta hissettiğine dikkat çekerek, istatistiklere göre bu kişilerin yüzde 15'inde ciddi hastalık belirtilerinin ortaya çıktığını kaydetti. Yüzde 8'inin hastalık sebebiyle doktora gittiğini, yüzde 6'sının geriye döndüğünde hastaneye yatırıldığını, yüzde 6'sının ise geri dönmek zorunda kaldığını ifade eden Dr. Lermi, bunların, seyahat hastalıklarının ne kadar önemli olduğunu da ortaya koyduğunu vurguladı.

EN SIK RASTLANAN RAHATSIZLIKLAR
Dr. Aydoğan Lermi, yapılan araştırmaların, seyahatlerde en sık rastlanılan sorunların 'turist ishali', 'gıda zehirlenmeleri' ve 'sarılık' olduğunu gösterdiğini belirtti. Yolculuk şekline bağlı olarak da yaşanan sağlık sorunlarının farklılaştığını vurgulayan Dr. Lermi, zaman farkına bağlı sersemlik hali olan 'jet lag, taşıt tutmaları, baş dönmesi, ayak şişmeleri ve varis'in bunların başında geldiğini söyledi.

Seyahat hastalıkları içinde, son yıllarda 'ekonomik sınıf sendromu' olarak da tarif edilen 'derin ven trombozları'nın oldukça ciddi sorunlara sebep olabildiğini ifade eden Dr. Lermi, 'derin ven trombozlarını', özellikle uzun yolculukları sırasında hareketsiz kalma sonucu bacak damarlarında oluşan pıhtının sebep olduğu bacak ağrıları ve şişlik olarak tarif etti. Dr. Aydoğan Lermi, şöyle dedi: "Pıhtı yerinden koparak akciğer damarlarını tıkarsa, ölümcül sonuçlar doğurabilir. Derin ven trombozu, 40 yaş üstü insanlarda, hamilelerde, daha önce varis benzeri şikayeti olanlarda, yakın zamanda karın veya bacak ameliyatı geçirenlerde, doğum kontrol hapı kullananlarda, sigara içenlerde, şişmanlarda ve susuz kalan kişilerde daha sık görülüyor".

Reklam
Reklam

EN SIK KARŞILAŞILAN HASTALIKLAR Dr. Lermi, Dünya Sağlık Teşkilatı'nın yaptığı bir incelemeye göre, seyahate çıkan insanlardaki mikrobik hastalıkların şu şekilde sıralandığını kaydetti: "Yüzde 30-80 turist ishali, yüzde 10 dizanteri benzeri bağırsak iltihabı, yüzde 2.5 sıtma, yüzde 1 zatürree, yüzde 0.3 A tipi sarılık, yüzde 0.15 kuduz riski taşıyan hayvan ısırığı, yüzde 0.1 B tipi sarılık, yüzde 0.01 HIV virüsü (AIDS virüsü), yüzde 0.03 tifo, yüzde 0.0005 Legionella zatürreesi, yüzde 0.0003 kolera ve yüzde 0.0001 menenjit".

ÖNERİLER
Acıbadem Poliklinik Bağdat Caddesi Seyahat Hastalıkları Kliniği Sorumlusu Dr. Aydoğan Lermi, zaman farkından doğabilecek sorunların ortadan kaldırılması için şu önerilerde bulundu: "Fizik kondisyonununuzu arttırmak ve gevşemek için egzersiz yapın. Yolculuk sırasında da saat başı koridorda yürüyün ve gerinin. Yolculuk sırasında ve sonrasında bolca su için. Sigara, alkol ve kafeinli içeceklerden uzak durun. Yolculuk sırasında 45 dakikadan fazla uyumayın. Varış yerinde mümkün olduğunca gün ışığında kalın. Yemek saatlerinizi varış yerine göre ayarlayın, acıksanız da bu saatler dışında yemek yemeyin. Mümkünse varış yerinde ilk gün fazla aktiviteye katılmayın. Önemli toplantı ve işlerinizi en az bir gün sonraya bırakın".

Reklam
Reklam

Dr. Aydoğan Lermi, seyahat hastalıkları kliniğinde, hem koruyucu, hem teşhis koyucu, hem tedavi edici hekimlik hizmeti verildiğini belirterek, uzun süre seyahat edecek kişilerin, yüksek tansiyon ve diyabet hastalarının, kliniğe başvurmalarını önerdi.