Şeyh borsaya giriyor

**Dubai Şeyhi El Maktum ile İndeks Bilgisayar sahibi Erol Bilecik'in ortak olduğu Despec Bilgisayar borsaya geliyor

**

Üst üste rekorlar kıran İMKB halka açılmak isteyen şirketlerin de iştahını kabartıyor. Dubai Şeyhi El Maktum ile İndeks Bilgisayar sahibi Erol Bilecik'in ortak olduğu Despec Bilgisayar borsaya geliyor

Anayasa referandumu öncesinde başlayan hızlı yükselişini arada soluk alarak devam ettiren ve kırılmadık rekor bırakmayan İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Dubai Şeyhi El Maktum'u da cezbetti. Maktum ile İndeks Yönetim Kurulu Başkanı Erol Bilecik'in yüzde 50'şer hisseyle ortak olduğu Despec Bilgisayar, halka açılmaya karar verdi. Şirketin yüzde 39.35'inin yıl sonuna kadar halka arz edilmesi planlanıyor.

Reklam
Reklam

BÖLGEDE BÜYÜYECEK
Halka arz sonrasında Bilecik ve Maktum'un Despec Bilgisayar'daki eşit ortaklığı korunacak. Despec Bilgisayar, Oyak Yatırım'ın liderliğini yapacağı halka arz sonrasında Türkiye'nin yanında Suriye, Irak, Bulgaristan ve Romanya gibi bölge ülkelerinde de büyümeyi hedefliyor. Şirketin uzmanlaştığı alanda farklı markaların dağıtımını bölge ülkelerinde de gerçekleştirmeyi hedeflediğini belirten Bilecik "Suriye ilk adım atacağımız ülkeler arasında. Burada Türk bankalarının aktif hale gelmesini bekliyoruz. Halihazırda sınır satışı yapılan Irak da büyüme hedeflerimiz arasında yer alıyor. Ayrıca Türkiye'de pek çok bilişim firmasının odağında yer alan Romanya ve Bulgaristan da bizim hazırlık yaptığımız ülkeler arasında sayabiliriz" diye konuştu.

Despec Bilgisayar bu yıl yüzde10 büyümeyi hedefliyor
2009'U 131.2 milyon liralık satış geliri rakamıyla yüzde 18'lik büyüme ve 7.6 milyon lira net kârla kapatan şirket, bu yılın ilk altı ayında 4.2 milyon lira net kâr elde etti. Şirket bu yılın ilk yarı yıl sonuçlarına göre 66.8 milyon lira satış geliri elde etti. 2009 yılında 84 milyon dolar ciro elde eden şirket, bu yıl yüzde 10 büyümeyi hedefliyor. Şirket eylül ayında halka açılmak için Sermaye Piyasası Kurulu'na (SPK) başvurmuştu. Despec'in ödenmiş sermayesi 11 milyan liradan 11.5 milyon liraya çıkarılacak. Artırılan sermayenin yanında 4 milyon 25 bin lira nominal değerli hisse de ortak satışıyla halka arz edilecek.

Reklam
Reklam

yüzde6 vergi öncesi kâra sahip
2009 yılını yüzde 6 kârla kapatan Despec Bilgisayar'ın teknoloji dağıtımı yapan şirketlerin yüzde 2'lik oranının üstünde olduğu yorumunu yapan Erol Bilecik, "Genelde sektördeki kârlılık oranının yüzde 2 ile 2.5 arasında değiştiği düşünlürse, bu rakamın sektör için iyi olduğu yorumunu yapabiliriz" dedi.

Kartuş dağıtımında lider konumuna yükseldi
DESPEC, bilgisayar sarf malzemeleri dağıtımında uzmanlaşmış bir şirket. Şirkete 1998 yılında Despec Group BV yüzde 50 ortak olmuştu. Hollanda merkezli Despec Group BV'nin yüzde 70 hissesi 3 yıl önce Dubai Şeyh'i El Maktum'un ortağı olduğu Dubai International Financial Center tarafından satın alındı. Despec Group BV şirketi ile Erol Bilecik ailesi Despec Bilgisayar'ın yüzde 50 ortağı konumunda Despec Bilgisayar'ın satışlarının önemli bir bölümünü HP ürünlerinin özellikle de yazıcı toner ve kartuş oluşturuyor. Şirket HP, Epson, Oki, Imation, Sony, Canon, Targus, TDK, Memorex, Trust, Lexmark ve IBM'in bilgisayar malzemelerinin distribütörlüğünü yapıyor. Ayrıca Xerox, Panasonic, Samsung ve Brother'ın da bilgisayar tüketim malzemelerine ilişkin ara toptancılığını yapıyor.

Reklam
Reklam

TİMUR SIRT / SABAH