Şeyh Halid kimdir? Batman anma etkinliğine 50 bin kişinin katıldığı Şeyh Halid kimdir?

Batman'da düzenlenen anma etkinliğine 50 bin kişinin katıldığı Şeyh Halid kimdir sorusu gündem yarattı. Peki Beşiri İlçesi'ne bağlı Örmegöze Köyü'nde her yıl Mayıs'ın ikinci haftasında düzenlenen Şeyh Halid'i anma ve aş dökme etkinliği ile merak edilen Şeyh Halid kimdir?

Türkiye'nin dört yanından 50 bin kişinin katılımı ile gerçekleşen Şeyh Halid'i anma ve aş dökme etkinliği, gündem yarattı. Etkinliğe gelen konukları ağırlamak için köye 5 bin çadır kurulurken, etkinliğin son gününde 50 bin davetli, 1 kilometrelik kardeşlik sofrasında birlikte yemek yedi. Peki adına anma etkinlikleri düzenlenen Şeyh Halid kimdir?

ŞEYH HALİD KİMDİR?

Örmegöze Köyü'nde her yıl Mayıs ayının ikinci haftasında düzenlenen Şeyh Halid'i anma ve aş dökme etkinliğine bu yıl 50 bin kişi katıldı. İki gün süren etkinlikte konukları ağırlamak için köye 5 bin çadır kuruldu. Örmegöze Köyü'ne gelenler Nakşibendi tarikatının bir kolu olan Zilan şeyhlerinden, Şeyh Halid'in türbesine giderek, dua etti. Karadeniz bölgesi başta olmak üzere Türkiye'nin dört bir yanından gelen konukların iki gün süreyle kaldığı köyde etkinliklerden önce uzun hazırlıklar yapıldı.

Reklam
Reklam

Şeyh Halid, Osmanlı zamanında Anadolu’da yetişen evliyanın en büyüklerinden olup insanlara İslamiyet’in emir ve yasaklarını anlatarak onların dünyada ve ahirette saadet ve mutluluğa kavuşmalarına vesilen olan insanları Hakk'a davet eden, onlara doğru yolu gösterip, hakikî saadete kavuşturan ve kendilerine “Silsile-i Aliyye” denilen büyük âlim ve velilerin otuz beşincisi. 1826 yılında BBatman iline bağlı Zilan köyünde doğdu. Soy kütüğü Hazreti Hüseyin, Hazreti Fatıma ve Hazreti Ali yoluyla Allah Resulüne ulaşan Hâlid-i Zilan Hazretleri “Seyyid” olup, ceylan derisi üzerine yazılı ve Osmanlı padişahlarının tasdik ettikleri havi şecerelerinin çok yakın tarihe kadar ellerinde bulunduğu bilinmektedir.

1954 yılında vefat eden Şeyh Halid'in torunu Şeyh Selman Bağdu, 1955 yılından bu yana etkinliğin devam ettirildiğini belirterek "Türbede yaklaşık 5 bin çadır kurduk. 60 yıllık geleneğin sürdüğü türbede konuklarımız bu yıl da aş dökme ve anma etkinliklerinde bulunuyor. Türkiye'nin dört bir yanından buraya gelenler bir arada ibadet ediyor, ilahiler okuyor. Türbemiz bir yerde hoşgörünün adresidir. Konuklarımızın ibadetlerini yapabilmeleri için de her türlü imkanı sağladık. Bu yıl türbede ana temamız dünyada ve ülkemizde barış mesajını vermektir." şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam
Anahtar Kelimeler: