Seyhan Ziraat Odası Meclis Başkanı: Türkiye, dünyayı besler hale geldi

Seyhan Ziraat Odası Meclis Başkanı Şaban Baş, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) tarafından Türkiye’nin...

Seyhan Ziraat Odası Meclis Başkanı Şaban Baş, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) tarafından Türkiye’nin Dünya’nın yedinci büyük tarım üreticisi olarak açıklandığını söyledi. Baş, tarım ürünleri ihracatının arttığını belirterek, Türkiye’nin birçok Avrupa ülkesi başta olmak üzere dünyayı besler hale geldiğini kaydetti.
Baş, OECD ülkelerinde tarım sektörüne yapılan desteğin azaldığını, buna karşılık Türkiye'de arttığını vurguladı. Türkiye’de 5,8 milyon kişinin geçimini tarımdan sağladığını dile getiren Şaban Baş, “Hükümet, tüm insanların gıdasını karşılayan tarımda yapısal dönüşüme ağırlık vererek çiftçiler için ekonomik ve sosyal boyutları birlikte ele alan bir anlayışı hayata geçirdi." dedi. Bu anlayış ve eylemlerin OECD raporlarına da yansıdığının altını çizen Seyhan Ziraat Odası Başkanı, sözlerine şöyle devam etti:
‘’2002 yılında 23,7 milyar dolar olan tarımsal üretim, 2010 yılında 61,8 milyar dolara, tarım ürünleri ihracat da aynı dönemde 4 milyar dolardan 12,7 milyar dolara çıkarılmıştır. 2002-2010 döneminde tarımsal desteklemelerde yüzde 255 oranında artış elde edilirken, kredi faizleri yüzde 59’dan yüzde 5’e indirilmiş ve kredilerin tutarı 30 kat arttırılmıştır. Hayvancılık ve damlama-yağmurlama sulama yatırımlarında ise kredi faizleri sıfırlanmıştır.’’
Şaban Baş, OECD raporunda makro ekonomik gelişmeler çerçevesinde Türkiye'deki yüksek enflasyonun son yıllarda düşerek yüzde 10'un altına indiğinin bildirildiğini aktarırken, ‘’Türkiye'nin meteoroloji ve coğrafi koşullarının çok çeşitli tarımsal üretime olanak sağladığı ifade edilen raporda, Türkiye'den temel yiyecek maddeleri bakımından kendisine yetebilir durumda olduğu belirtildi. Dünyanın 7'inci büyük tarım üreticisi Türkiye'nin en büyük ticari ortağının AB, ABD ve Ortadoğu ülkeleri olduğuna işaret edildi.’’ şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz