Yerli diziler genellikle seyirciyi ağlatıyor. Ama aralarında bazı istisnalar da var. Yıllar boyunca ekranda öyle karakterleri izledik ki bazen ağızlarından tek kelime bile çıkmadan daha ekranda görünür görünmez seyirciyi kahkahalara boğdular.
İşte TV ekranlarının en komik karakterleri
Yeni sezonun komedi fenomeni haline gelen Orçun Çakaler, dizinin senaryo yazarı Gülse Birsel'in kaleminden çıkma. Birsel, daha önce de Avrupa Yakası dizisinde seyircinin hafızasına kazınan karakterler yaratmıştı.
Ekranın en uzun soluklu dizilerinden biri olan Avrupa Yakası'nın her karakteri aslında adına film yapılacak kadar zengindi. Başta Gazanfer Özcan'ın oynadığı Tahsin Sütçüoğlu ve Hümeyra'nın oynadığı İffet olmak üzere..
Dizide birbirinden ilginç ve deyim yerindeyse seyirciyi "gülmekten bayıltan karakterler" vardı.
Bunların ilk anda akla gelenlerinden biri de Engin Günaydın'ın canlandırdığı Burhan Altıntop karakteri.
"Ben de Nişantaşı çocuğuyum" repliğiyle hafızalara kazınan Altıntop karakteri hala Günaydın ile birlikte anılıyor.
Diziye sonradan katılan Dilber Hala karakteri de ekran karşısındaki milyonları gülmekten kırıp geçirmişti.
Tahsin Sütçüoğlu'nu etkilemeye çalışan Dilber Hala'yı Binnur Kaya canlandırdı.
Kaya, dizide zengin işadamının şımarık kızı Şahika Koçaslanlı'yı da oynadı. Koçaslanlı'nın "Seni paramla ezerim" repliği bir ara özellikle gençler arasında çok rağbet görmüştü.
Avrupa Yakası'nın en çok ilgi gören karakterlerinden biri Peker Açıkalın'ın oynadığı Gaffur'du.
Hatta Gaffur sayesinde çubuklu pijamalar yeniden moda oldu.
Bir dönem ekranda fırtına gibi esiyordu Türk Malı dizisi. Elbette baş karakterleri Abiye ve Erman da
Binnur Kaya ve Şafak Sezer'in canlandırdığı bu iki karakter kısa sürede seyircinin ilgisini çekmişti. Özellikle de Abiye Kuzu'nun kelimeleri bozarak konuşması.
Yılmaz Erdoğan'ın imzasını taşıyan Bir Demet Tiyatro, yıllarca seyirciyi ekran karşısına 'çiviledi' deyim yerindeyse. Her karakteri başlı başına bir dizi yapılacak kadar renkliydi. İşte dizide öne çıkan yan karakterlerden bazıları.
Bir Demet tiyatro'nun öne çıkan karakterlerinden biriydi Saldıray Abi.
"İkiz yatak" repliğiyle unutulmazlar arasına giren bu karakteri Settar Tanrıöğer canlandırıyordu.
Şu sıralar Yalan Dünya'da iki ayrı karakteri canlandıran Olgun Şimşek, Bir Demet Tiyatro'da da benzer bir rol üstlendi. Şimşek'in canlandırdığı karakterlerden biri Almanya'daki babasını bekleyip duran Kudret adlı bir öğrenciydi.
Bir Demet Tiyatro'nun unutulmaz karakterlerinden biri de Feriştah Yenge'ydi.
Kocası Numan ile bir türlü hayal ettiği hayatı yaşayamayan Feriştah'ın kalemi güçlüydü ve Mükremin'in 'adeleleri'yle ilgili fantezilerini anlattığı bir çok öykü yazıyordu. Feriştah karakterine Demet Akbağ canlandırdı.
Seyirciyi yer yer güldüren bazen de duygulandıran bir diziydi Elveda Rumeli. Ama o dizinin öyle bir karakteri vardı ki ne zaman ekranda görünse seyirci de hemen gülme refleksi yaratırdı.
Dizinin Namık karakterini Caner Özyurtlu canlandırdı.
Kurtlar Vadisi'nin en çok öne çıkan yan karakterlerinden biriydi Muro.
Mustafa Üstündağ'ın canlandırdığı bu karakter 'ölerek' diziden ayrıldı ama adına bir sinema filmi bile yapıldı.
Avrupa Yakası'nda Makbule, Yalan Dünya'da Gülistan karakterini canlandıran Hasibe Eren daha önce Sıdıka olarak hafızalarda yer etmişti.
Eren, Atilla Atalay'ın yaratığı Sıdıka karakterine ekranlarda hayat verdi.
Tatlı Hayat adlı dizide Haluk Bilginer'in oynadığı İhsan Yıldırımlar ekranın en "cin fikirli" karakterlerinden.
Sınıf atlamaya çalışan İhsan Bey, Bilginer'in hiç unutulmayan bir çok karakterinden biri. Dizide İhsan Bey'in eşini Türkan Şoray oynamıştı.
Tatlı Hayat dizisinde evin hizmetçisi Menekşe de seyirciyi kahkahaya boğuyordu. Bu karaktere Asuman Dabak hayat verdi.
TV ekranlarında yayınlanan dizilerin bazı oyuncuları canlandırdıkları rollerle öyle özdeşleşti ki seyirci onların gerçek adını bile unuttu. İşte aradan yıllar geçse de unutulmayan dizi karakterleri ve onları canlandıran oyuncular.
Perran Kutman'ın; oynadığı onca role rağmen bir kaç kuşak tarafından Perihan Abla adıyla hatırlanmasına neden olan dizi 80'lerin en çok izlenen yapımlarından biriydi.
Perihan Abla ve bir türlü biraraya gelemediği ama ayrı zamanda ayrılamadığı nişanlısı Şakir'in maceraları milyonları ekran başına çekerdi.
Dizinin bütün karakterleri başlı başına ilgi çekiciydi. Ama dizinin odak noktasında Şevket Altuğ'un oynadığı Şakir ile Perran Kutman'ın oynadığı Perihan Abla'ydı.
Türk TV tarihinin en çok izlenen ilk yerli dizilerinden biri Halid Ziya Uşaklıgil'den Halit Refiğ'in uyarladığı Aşk-ı Memnu.
Aşk-ı Memnu'nun günümüz uyarlaması her bölümüyle izlenme rekorları kırdı. Dizinin en çok konuşulan ve ilgi gören karakteri Beren Saat'in oynadığı Bihter oldu.
Dizinin kadrosu usta oyunculardan oluşuyordu. Ama deyim yerindeyse yapım en çok Müjde Ar'a yaradı. Uzun yıllar herkes onu dizide oynadığı Bihter karakteri olarak andı.
Efsane dizilerden biri olan Süper Baba dizisindeki Şevket Altuğ'un canlandırdığı Fiko karakteri elbette en unutulmaz karakterlerden Süper Baba bugün belli bir yaşın üzerindekiler için geçmişin güzel anılarından biri. Bu dizinin kadrosunda da bir çok usta oyuncu yer alıyordu.
Ama dizide Şevket Altuğ'un canlandırdığı Fiko karakteri hiç unutulmadı.
O zamanlar gencecik birer oyuncu olan Bennu Yıldırımlar, Şevval Sam ve Jülide Kural da uzun süre bu dizideki rolleriyle hatırlandı.
1980'lerin ilgi çeken dizilerinden biriydi Uzaylı Zekiye. Seden Kızıltunç'un canlandırdığı Zekiye karakterinin maceraları bir dönemin genç kuşağı için de espri konusu olmuştu.
Türkiye güzeli seçildikten sonra oyunculuğa başlayan Aydan Şener'i bir kuşak aradan bunca yıl geçmesine rağmen Çalıkuşu dizisiyle hatırlıyor.
Şener'in Feride karakteriyle hafızalarda yer ettiği dizinin Kamuran'ı Kenan Kalav'dı. Munise'yi ise Mine Çayıroğlu oynuyordu.
Karadeniz fıkralarının iki ana kahramanı Temel ile Fadime; Mahallenin Muhtarları'nda buluştu. Erkan Can yıllar boyu Temel, Aydan Burhan da Fadime olarak hatırlandı.
Burhan'ın ayrılmasından sonra Mahallenin Muhtarları'na Esra Akkaya katıldı. Orada canlandırdığı Şirin rolü nedeniyle uzun süre bu karakterin ismiyle hatırladı seyirci onu.
Mahallenin Muhtarları zengin yan karakterlere de sahipti.
TRT'nin en uzun süre yayında kalan dizilerinden biriydi Ferhunde Hanımlar.. Her ikisi de deneyimli oyuncular ama Beyhan Saran 'Ferhunde' bir süre önce hayata veda eden eşi Baykal Saran da Behzat olarak hatırlandı hep.
Gazanfer Özca'ın eşi Gönül Ülkü'nün yanısıra kızı ve damaının da yer aldığı bir kadroyla çektiği Kuruntu ailesi de hiç unutulmadı.
Gazanfer Özcan'ın bu dizide canlandırdığı Hüsnü Kuruntu karakteri ekranın en uzun soluklu ve güçlü karakterlerinden biriydi.
Usta aktör Tevfik Gelenbe, 1980'li yıllamda Uğurlugil Ailesi adlı dizide oynadığı Bacı Kalfa rolüyle hafızalara kazındı.
Gelenbe meslek yaşamı boyunca bir çok karakteri canlandırdı. Ama hala bir çok kuşak tarafından Arap Bacı olarak hatırlanıyor.
TRT'nin en uzun soluklu dizilerinden biri olarak tarihe geçti Bizimkiler. Dizideki her karakter öylesine yaşamın içindendi ki, herkes tarafından kısa sürede benimsendi.
Dizide Uğurtan Sayıner'in oynadığı alkol bağımlısı Cemil karakteri özellikle "Benim adım Cemil" repliğiyle hafızalara kazındı.
"Vatandaşa cart curt yok", "Kaldır şu pislikleri koçum" ya da "Oynatma şu elleri komşu" gibi replikleriyle Aykut Oray'ın oynadığı "Katil" karakteri de hiç unutulmadı.
Erdal Özyağcılar hala bir kuşağın hafızasında Şükrü olarak hatırlanıyor. Engin Şenkan da Şevket olarak
Dizide Şükrü rolünü bir dönem Savaş Dinçel oynamıştı. Ayşe Sarıkaya'nın gerçek adını ise hala bir çok seyirci dizide oynadığı Nazan karakteriyle karıştırıyor.
Bizimkiler'in hiç unutulmayan iki karakteri daha: Oğluna sürekli "dummkopf" diyen Selçuk Uluergüven'in oynadığı Davut Usta ve Ali Uyandıran'ın canlandırdığı hiç durmadan "yumuşak yumuyak" diyen Halis de dizinin unutulmayan karakterlerinden.